Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2020. február 13-tól a bukaresti mozikban, Valan - Az angyalok völgye

VALAN afis RO print size BUK 2

Elvire Popesco mozi (Dacia sgt. 77.)

Valan - Az angyalok völgye

Február 13-tól a bukaresti mozikban

A Valan – Az angyalok völgye Bagota Béla rendező első nagyjátékfilmje, amelyet a kritika az első erdélyi skandináv thrillerként azonosít be..
 valan stills rec709 fullrange.0057442
A bukaresti bemutatón jelen lesz a film rendezője, Bagota Béla, a főszereplő, Krisztik Csaba, a film producere, Kántor László és látványtervezője, Damokos Csaba.
 
Valan – Az angyalok völgye
2019, 98 perc, thriller, román felirattal
 
Rendező és forgatókönyvíró: Bagota Béla
Operatőr: Garas Dániel
Vágó: Szalai Károly
Zene: Márkos Albert
Díszlet- és látványtervek: Damokos Csaba
Szereplők: Krisztik Csaba, Hatházi András, Pál Emőke, Nyakó Júlia, Mátray László, Ciugulitu Csaba, Tauber Boglárka, Meszesi Oszkár, Cservák Zoltán, Gajzágó Zsuzsa, Tollas Gábor, Rácz Endre, Szélyes Ferenc, Erdei Gábor
Valan 01
A filmben a nagyvárosi rendőr emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja, akinek huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinak nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.
 
A filmnek a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon tavaly volt a világpremierje és azóta teltházzal vetítik a magyarországi mozikban.
Bagota Bela copyright Kaszas Tamas
Bagota Béla 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Grunwalsky Ferenc és Kende János osztályában. Egyetemi tanulmányai során számos rövidfilmet rendezett, Tiszta kézzel című alkotásával elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat. Az elmúlt években főként rendezőasszisztensi feladatokat látott el olyan magyar produkcióknál, mint a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv (Mundruczó Kornél, 2010), az Isteni műszak (Bodzsár Márk, 2013), a Lajkó – Cigány az űrben (Lengyel Balázs, 2018) vagy a Rossz versek (Reisz Gábor, 2018). Emellett amerikai filmstúdiók magyarországi forgatásán dolgozott másodasszisztensként, együtt dolgozott többek között Ridley Scott-tal The Martian c. filmben.
 
Bagota Béla első nagyjátékfilmje hosszú idő óta az első magyar krimi, amely nem túlhajtja vagy parodizálja a zsáner bevett elemeit, hanem azok felhasználásával egy olyan történetet mesél el, mely súlyos társadalmi jelenségekre reflektál az emberkereskedelemtől az elnéptelenedő vidéken át a korrupcióig.A Valan legnagyobb erénye, hogy végig a krimik klasszikus eszköztárából építkezik, mégsem érződik sematikusnak vagy idejétmúltnak. (Varga Ákos, kulter.hu)
valan stills rec709 fullrange.0026143
Van egy titok, amit fel kell fedni, és van egy megoldás, amire a végén jövünk csak rá. Izgalmat, feszültséget, fordulatokat, akciószerűséget sugall, miközben intellektuális játékra hívja a nézőt. A krimik gyakran felhívják a figyelmet valamilyen aktuális problémára, a társadalom különféle jelenségeire és az ezekkel kapcsolatos válaszokra, és azáltal, hogy a „sötét” oldalt mutatja be egy megfejtéssel, kicsivel többet is hordozhat puszta szórakozásnál. (Bagota Béla, kultura.hu)
 
A Valan pörgő ritmusával és szemkápráztató fenyőerdőket láttató tájképeivel szögezi bele a nézőt a moziszékbe. (filmtekercs.hu)
 
Az idei év nagy felfedezése volt Krisztik Csaba, aki végig magas hőfokon égve, a rendőrtiszt traumáját és keménységét egyaránt visszaadva nyomozott Bagota Béla erdélyi thrillerében. ...  Egy külföldi filmekből már jól ismert típuskaraktert töltött meg élettel, a démonaival küzdő nyomozót, akit egy múltbéli családi tragédia legalább akkora próbatétel elé állít, mint a bűntény, amit rögeszmésen próbál megoldani. (Varga Dénes, magyar.film.hu)
 
Bagota Béla rendező egyszerre használja fel a skandináv krimik és a kelet-európai szociodrámák hagyományait, amelyekből egy szikár, sallangmentes, de nagyon hatásos kálváriajárást hoz ki, ugyanis nem riad vissza a vallásos motívumoktól sem, (...) Krisztik pedig nagyszerű főhős, pont azért, mert nem főhős alkat. (Vízer Balázs, port.hu)
 
A „nordic noir” hatására megszületett a „transzilván noir” atmoszférája, látképe: az északiaknál megismert acélszürke színvilágú, drónozó és daruzó kamerával felvett, végtelen fenyvesek és hófödte tájak itt is megvannak, csak éppen az elhagyatott, roskadozó blokkokat ölelik körbe, s ezáltal teremtődik egy olyan filmszerű „couleur locale”, amit még magyar alkotásban még nem láttunk. Damokos Csaba sepsiszentgyörgyi látványtervező szűkös és sötét belsői tovább izmosítják a múltban ragadottság és a periférikus lét nyomasztó klausztrofóbiáját. Valan városa az őt körülvevő hegyek rabja, az emberek pedig a poshadó helység foglyai. (Németh Szabolcs Előd, filmtett.ro)
 
A film vetítését követően, Kacsó Edith, a TVR Magyar Adásának filmes szerkesztője beszélget a meghívottakkal: Bagota Béla (rendező), Krisztik Csaba (főszereplő), Kántor László (producer), Damokos Csaba (látványtervező).
 

 

 
Jegyek a helyszínen és az eventbook.ro honlapon kaphatók.
 
A filmet Romániában a Filmtett Distribution forgalmazza.
 
49938761 599697603822578 5510213345917009920 n

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
2
December
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések