Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2020. október 19., Natalia Pancec és Adriana Toacsen

cid taeD8Knq9VMTtIOOfRPB-horz

2020. október 19., hétfő, 19.00 óra

Bartók a román hegedűművészek repertoárjában

Natalia Pancec (hegedű) és Adriana Toacsen (zongora)

A Bartók Béla halálának 75. évfordulója kapcsán szervezett koncertsorozatunk második alkalmával a zeneszerző hegedűs kamarazenéje kerül színpadra
 
Fellép: Natalia Pancec hegedűművész és Adriana Toacsen zongoraművész.
 
Műsor:
Claude Debussy: Szonáta hegedűre és zongorára
Kodály Zoltán: Adagio
Bartók Béla: 2. hegedű-zongoraszonáta
George Enescu: Impromptu concertant
Paul Constantinescu: Szonatina hegedűre és zongorára
 
Bartók Béla zeneszerző és zongoraművész volt, sosem tanult meg hegedülni, de szinte mindent tudott a hegedűről, hiszen gyűjtőútjain részletesen lejegyezte a falusi hegedűsök játékát, és gyakran hangversenyezett a kor legjelentősebb hegedűművészeivel. Zenész partnerei, barátai közül többen ösztönözték új művek írására, így a németországi neves pedagógus Erdich Doflein felkérésére komponálta a 44 hegedűduót, amely nem csak a hegedűjátszás elsajátítása szempontjából fontos, hanem a kamarazene gyakorlatának elmélyítését is célozta.
Az 1. rapszódiát szonátapartnerének, Szigeti József hegedűművésznek dedikálta, aki közrejátszott a Kontrasztok című trió megszületésében is, hiszen ő tolmácsolta Bartóknak a neves amerikai jazzklarinétos, Benny Goodman felkérését a trió megírására.
A 2. rapszódiát Székely Zoltán hegedűművésznek ajánlotta, neki köszönhető Bartók egyik közismert és igen kedvelt opusának, a Román népi táncoknak a hegedű-zongora átirata. Yehudi Menuhin kérésére készült a Szólószonáta hegedűre, amely Bartók egyik utolsó kompozíciója, és az eddig említett, népzenei ihletésű művekkel ellentétben az absztrakt zeneművészet egyik remekműve. A zeneszerzőt ihlető hegedűs hölgyek közül – Bartók egyik múzsája, Geyer Stefi mellett, akinek az 1. hegedűversenyt írta – Arányi Jelly játszott jelentős szerepet a kamarazenei opusok születésében, hiszen neki dedikálta két hegedű-zongora szonátáját, testvérének, Arányi Adilának pedig a fiatalkori Andantéját.
 
A műsoron szereplő 2. hegedű-zongoraszonáta a román zeneszerető közönség számára nagy jelentőséggel bír. Bartók Béla első alkalommal 1924-ben járt Bukarestben, amikor két hangversenyt adott az Újságírók Szakszervezetének Palotájában (ma Zsebszínház – B-dul Carol 21.). Október 19-én tartotta első koncertjét, majd tiszteletére október 20-án kamaraestet szervezett a Román Zeneszerzők Társasága, amely éppen 100 évvel ezelőtt (1920-ban) alakult, és amelynek Bartók tiszteletbeli tagja volt. Az esten elhangzó Bartók-opusok között szerepelt a 2. hegedű-zongoraszonáta a kor két világnagyságának, George Enescunak és Bartók Bélának az előadásában.
 
1a0ba22043bdcf871e192c704567dbc7
Natalia Pancec 2008 óta a bukaresti George Enescu Filharmónia zenekara első hegedűszólamának szólamvezetője, gyakorta a zenekar koncertmestere. Szólistaként fellépett a nagyszebeni, brassói, bákói, Râmnicu-Vâlcea-i, galaci zenekarokkal, illetve a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem zenekarával és a Bukarest Szimfonikus Zenekarral olyan jeles karmesterek vezényletével, mint Nicolae Moldoveanu, Tiberiu Soare, Florin Totan, Ovidiu Bălan vagy Dumitru Goia. Romániai, németországi, franciaországi és japán fesztiválok meghívottjaként is koncertezett.
Natalia Pancec a bukaresti Dinu Lipatti zenelíceumban érettségizett, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen Daniel Podlovschi hegedűosztályában diplomázott, majd 2010-ben a zenetudományok doktora címet is elnyerte. Számos díja közül megemlítjük a George Enescu Nemzetközi Verseny I. díját és a zsűri különdíját Enescu III. hegedű-zongoraszonátájának legjobb előadásáért, illetve a bukaresti Jeunesses Musicales Nemzetközi Versenyen kapott III. díjat. A román főváros valamennyi jelentős zenei központjában és a George Enescu Filharmónia mindkét koncerttermében fellépett szólóestek és kamaraestek keretében a Noblesse vonósnégyessel, Verona Maier és Simona Strungaru zongoraművészekkel, Maxim Belciug gitárművésszel, illetve a japán Taeko Ishinabe zongoraművésszel. Együttműködik a devotioModerna kortárs zenei együttessel, az Arco vonósnégyessel, tagja a When Violin meets Guitar projektnek és a Shannon Ceili Band (ír zenei) együttesnek. Natali Pancec a bukaresti George Enescu Filharmónia által használatba adott Gennaro Vinaccia (cca. 1770) hegedűn játszik.
 
Adriana Toacsen zenekari szólistaként, szólóestek keretében és különböző kamarazenei formációkban egyaránt színpadra lépett. Jelentős országos és nemzetközi versenyek díjazottja (kolozsvári Mozart Verseny, bukaresti Jeunesses Musicales Nemzetközi Verseny, Szaloniki Nemzetközi Kamarazenei Verseny, nagyszebeni Carl Filtch Nemzetközi Zongoraverseny). Koncertezett a bukaresti George Enescu Filharmóniával és több romániai filharmónia zenekarával (Szatmárnémeti, Marosvásárhely, Kraiova, Temesvár), a szinajai Peles Kastélyban, de külföldön is. Adriana Toacsen tapasztalt zongorakísérő, a George Enescu Nemzetközi Fesztivál hegedű szekciójának kísérőjeként is érvényesült. 2003 és 2015 között Raluca Stratulat hegedűművésszel Duo Atris néven koncerteztek, melynek szakmai tanácsadója Csendes László hegedűművész volt. Ebben a duóban két egymást követő évben II., majd I. díjat kapott a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet által szervezett Magyar Zene Fesztiválon. Együttműködése Natalian Panceckal 2019-ben indult, akivel zenekari koncertek szólistáiként és kamaraestek keretében léptek színpadra. Közös projektjük a Mesekoncert, amellyel a bukaresti koncertélet egyik hiátusát, a gyermekeknek szánt zenés programokat igyekeznek pótolni. A zongoraművész repertoárja kiválasztásának az egyik kritérium a modern és kortárs zene. Bizonyítékul szolgál Adriana Toacsen jelenléte a legfontosabb romániai kortárszenei rendezvényeken.
 
A világjárvánnyal kapcsolatos szabályozások miatt koncerttermünk befogadóképessége 24 helyre csökkent. Az érdeklődőket kérjük, helyfoglalás végett jelentkezzenek be a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen e-mailben, vagy az intézet facebook-oldalán. További érdeklődők a hangversenyt élőben megtekinthetik, meghallgathatják az intézet udvarán kivetítve vagy a hangverseny kezdete előtt a facebook-oldalunkon feltüntetett youtube-linkre kattintva.
 
Egészségügyi biztonsági intézkedések:
• A bukaresti Magyar Kulturális Intézet területén kötelező a maszk viselése.
• Az épületbe az érkezéskor kérjük, fertőtlenítse a kezét a bejáratnál levő kézfertőtlenítővel.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
27
November
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések