Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2020. szeptember 12-20., Magyar sportolók formaruhái

slied 3 finalists

2020. szeptember 12-20.

Qreator (Aviatorilor sgt. 8A.)

Magyar sportolók formaruhái a Tokiói Olimpiai Játékokon

Az olimpiára induló sportolók kiléte mellett talán az olimpiai formaruha kinézete foglalkoztatja legjobban a közvéleményt. Az olimpiák sportolói bevonulása ma már nyitóceremóniának „álcázott” nemzetközi divatbemutató. Olyan neves divatházak és tervezők adják nevüket és kreativitásukat az olimpiai eszméhez, mint Ralph Lauren, Armani, a Dsquared2, vagy éppen Stella McCartney. Nincs ez másként a magyar sportolók olimpiai formaruhájának pályázata kapcsán sem. A Magyar Olimpiai Bizottság által kiírt tokiói olimpia formaruha-pályázaton tíz tervező, illetve tervezőcsapat fogadta el a meghívást. A kiírás alapján olyan formaruhákat kellett megálmodniuk, amik a magyar kultúra üzenetét modern és nem hivalkodó módon adják át. A pályázat kiemelte azt, hogy mindkét magyar csapat (olimpia és paralimpia) azonos formaruhában képviseli majd Magyarországot a japán fővárosban.
 
A zsűrit pedig ők alkották: Harmati Hedvig, a MOME textiltervező tanszékének vezetője; Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője; Lakatos Márk, stylist; Nánási Pál, fotográfus; valamint sportolói részről Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai bajnok kardvívó; Verrasztó Evelyn, ötszörös Európa-bajnok úszó olimpikon; Varga Katalin paralimpikon kajakozó; és Báthori Zsófia, a MOB marketing menedzsere.
 
Az utolsó körbe a Nubu, a Nanushka, illetve Tomcsányi Dóra kollekciói kerültek. Mindhárom név ismerős lehet azoknak, akik egy kicsit is figyelemmel kísérik a magyar divatot. Most őket megismerheti a román közönség is a Romanian Design Week keretében, ahol a három döntős kollekcióját mutatjuk be a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködve.
 
A kiállítás a legjelentősebb romániai dizájn esemény nemzetközi szekciójában (Design Flags) lesz látható.
olimpia nubu2
A nyertes Nubu tervezői, Garam Judit és Kovács Adél koncepciója az volt, hogy a kollekciójukban egyszerre szerették volna megjeleníteni a magyar indentitást (nemzeti színek) és a Nubu stílusjegyeit (minimalizmus, praktikum, letisztultság, a legújabb trendek felhasználása, pl. feliratos derékrész), valamint szerettek volna tisztelegni a fogadó ország, Japán kultúrája előtt (pl. kimonószerű felsőrészek). Utóbbi egyébként nem volt akkora kihívás számukra, hiszen a távol-keleti divat mindig is visszaköszönt a munkájukban, Kovács Adél ki is emelte, hogy ez a szíve csücske, és egyetemistaként egy évig tanulmányozta a japán öltözködést. A két tervező elmondása szerint igyekeztek olyan ruhákat tervezni, amik egyszerre kényelmesek és látványosak, külön figyeltek arra, hogy a lazább és az elegánsabb szettek darabjai könnyen variálhatóak legyenek egymással, és próbáltak környezetbarát, modern anyagokkal dolgozni, amelyek nem gyűrődnek. Arra, hogy a ruháknál a szállítás és tisztítás se okozzon gondot, a szakmai zsűri is figyelt, hiszen a sportolóknak a vasalásnál fontosabb feladatai lesznek majd.
201908 Nanushka shot9 2 001 RET v2
Nanushka kollekciója a piros-fehér-zöld színvilágból indul ki, azonban a legkevésbé sem annak megszokott árnyalatiban. Retró hangulat, ugyanakkor modern vonalvezetés jellemzi a ruhadarabokat, melyek úgy elegánsak, hogy közben nincs bennük semmiféle feszengés, semmi karótnyeltség, mindemellett simán elférnének akár a tervező tavaszi-nyári kollekciójában is.
Tomcsanyi 1
Tomcsányi Dóri munkásságának védjegye a posztszocialista vintage újraértelmezése és a hangsúlyos printek használata, mindez a formaruha-kollekció esetében is abszolút érvényesül. A tervező szintén a magyar nemzeti színekből dolgozott, e mellé kétféle narancssárga, sötétkék, sötétbarna és fekete került kiegészítő árnyalatként. A döntősök közül ez a legvidámabb kollekció, rengeteg játékossággal és variációs lehetőséggel.
 
A kiállítás 2020. szeptember 13–20. között látogatható a fesztivál honlapján elérhető biztonsági egészségügyi szabályok betartásával.
 
Részletes információk:

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
1
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések