Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2020. augusztus 4–6., Magyar Napok @ TIFF

2020. augusztus 4–6.

Kolozsvár

Magyar Napok @ TIFF

A kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) a legjelentősebb romániai nemzetközi filmfesztivál, melyre az egészségügyi előírásoknak megfelelően idén kizárólag szabadtéri helyszíneken kerül sor. A TIFF kiemelt eseménye minden évben a Magyar Nap, amely kifejezetten a magyar filmművészetről szól, s mely a Nemzeti Filmintézet, Filmtett Egyesület és a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet közös szervezésében valósul meg. Idén 8 nemrég elkészült magyar film került a TIFF programjába, melyek vetítésére immár nem egyetlen napon kerül sor, hanem három napra elosztva, TIFF Magyar Napok keretében.
A TIFF programjába bekerült Szász Attila: Apró mesék című filmje. 2013-ban a TIFF helyi filmeseknek kiírt versenyét megnyerő Visky Ábel: Mesék a zárkából filmjével tér vissza a TIFF-re. Vetíteni fogják az idei Oscar-jelölt Akik maradtak című Tóth Barnabás filmet. Az Erdélyben forgatott Bagota Béla: Valan-ja, illetve Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs-a is szerepel a TIFF Magyar Napok programjában. A Hartung Attila rendezte FOMO: Megosztod és uralkodsz, illetve Szabó Réka: A létezés eufóriáját is láthatja a közönség. Nem utolsó sorban Kocsis Ágnes: Éden című filmje is szerepel a programban – a film román-magyar koprodukcióban készült el.
 
Magyar filmek a TIFF programjában:
 
Kocsis Ágnes: Éden
2020, 153 perc,dráma, román felirattal
augusztus 5., szerda: 21.30: Apáczai Csere János elméleti líceum (Ion I.C. Bratianu u. 26. sz.)
augusztus 7., péntek: 00.00: HOIA (Etnográfiai Múzeum utcája)
 
A magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült Éden egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár: kémiai anyagokra, légszennyezésre, rádióhullámokra, ezért teljes elszigeteltségben él.
Egy film arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől.  

 

 

eden
Szász Attila: Apró mesék
2019, 112 perc, romantikus thriller, román felirattal
augusztus 5., szerda: 00.00:  János Zsigmond unitárius líceum (1989. december 21. sugárút 9. sz.)
augusztus 6., csütörtök: 21.30: HOIA (Etnográfiai Múzeum utcája)
 
A történet szerint hónapokkal a II. világháború után zűrzavar és bizonytalanság uralkodik Magyarországon. Egy szélhámos megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből, és amikor menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben háborús démonjaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.
A Félvilág , A berni követ és az Örök tél alkotóinak új történelmi romantikus thrillere sok izgalmat, fordulatot és érzelmet ígér.

 

 

 
Hartung Attila: FOMO: Megosztod és uralkodsz
2019, 91 perc, dráma, román felirattal                                  
augusztus 6., csütörtök: 00.45: Apáczai Csere János elméleti líceum (Ion I.C. Bratianu u. 26. sz.)
21.30: Művészeti Múzeum (Unirii tér 30. sz.)
 
Ha nem vagy online, nem is létezel? A gimnazista Gergőt és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon. A challenge-videóik idővel egyre durvábbá válnak, amikor pedig egy házibuliban Lilla a fiúbanda prédájává válik, egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok biztosnak tűnő világa.
#party #sexy #shame #challenge #girls #summer #swag #bdfcknpst  #bff #hungary #fun #rage #followme #FALKA_channel

 

fomo
Bagota Béla:Valan – Az angyalok völgye
 
2019, 98 perc, thriller, román felirattal
augusztus 4., kedd: 21.30: Apáczai Csere János elméleti líceum (Ion I.C. Bratianu u. 26. sz.)
 
A Valan – Az angyalok völgye főszereplője Péter (Krisztik Csaba), aki nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonaival is.

 

 
Tóth Barnabás: Akik maradtak
2019, 83 perc, dráma, román felirattal
augusztus 5., szerda: 21.30: János Zsigmond unitárius líceum (1989. december 21. sugárút 9. sz.)
augusztus 6., csütörtök: 23.30: Apáczai Csere János elméleti líceum (Ion I.C. Bratianu u. 26. sz.)
 
A történet egy 16 éves lány és egy 40 feletti férfi lelki egymásra találásának szépségeit és nehézségeit meséli el, háttérben a II. világháborút követő évek vörösterrorba forduló időszakával. F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című kötete alapján.

 

cei-care-au-ramas
Visky Ábel: Mesék a zárkából
2020, 80 perc, dokumentumfilm, román felirattal
augusztus 5., szerda: 22.00: Művészeti Múzeum (Unirii tér 30. sz.)
augusztus 6., csütörtök: 21.30: Apáczai Csere János elméleti líceum (Ion I.C. Bratianu u. 26. sz.)
 
A szétszakított családok életét bemutató kreatív dokumentumfilm magyar-horvát-angol koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában. Büntetésüket töltő apák meséket írnak, amelyek alapján mesefilmek készülnek – saját maguk és otthon levő gyerekeik főszereplésével.

 

 
Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs
2019, 95 perc, vígjáték, román felirattal
augusztus 5., szerda: 23.30: János Zsigmond unitárius líceum (1989. december 21. sugárút 9. sz.)
 
A vámpírok köztünk járnak! De aggodalomra semmi ok: a kémelhárítás tagjai már a nyomukban vannak, és a szokásos eszközökön kívül akár fokhagymát is bevetnek.
70-es évek, Magyarország. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) hazalátogat, hogy megnyisson egy nagyszabású véradó mozgalmat, de valami nagyon nem stimmel vele. Az öreg harcos úgy néz ki, mint ha 30 éves lenne, laza stílusa meg egy vérvörös Mustangja van, és a nők döglenek az ágyban fáradhatatlan fenevad után.
A kémelhárítás azonban felkészült a küzdelemre, és legjobb embereit állítja az ügyre. Mária (Walters Lili) kísérőként próbál a gyanús alak bizalmába férkőzni, és ahogy az álrandevúk egyre komolyabbra fordulnak, a törékeny kis nő úgy lesz egyre magabiztosabb: nemsokára elhiszi magáról, hogy több esze és nagyobb ereje van, mint az őt dróton rángató férfiaknak. Eközben a pasija, Laci (Nagy Ervin), a megfigyelés, lehallgatás és közelharc mestere a háttérből figyel, és amikor épp nem a féltékenységtől őrjöng, akkor olyat csinál, ami pont nem az erőssége: gondolkodik.

 

 
Szabó Réka: A létezés eufóriája
2019, 83 perc, dokumentumfilm, román felirattal
augusztus 5., szerda: 00.00: Apáczai Csere János elméleti líceum (Ion I.C. Bratianu u. 26. sz.)
 
Fahidi Éva 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Éva gondolkodás nélkül igent mond. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
24
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések