Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Kedd esti muzsika, 8. rész

17-horz

2020. május 26., kedd, 18.00 óra

Kedd esti muzsika, 8. rész

Intézetünk 2005 májusától évente megszervezi a Magyar Zene Fesztivált, amelyen fiatal romániai muzsikusok közel félórás repertoárral tisztelegnek a magyar és az egyetemes zeneirodalom kiválóságai előtt. Karantén idején otthonról üzennek az egykori díjazottak, régi vagy új felvételeket küldenek zeneszerető közönségünknek. Formalitásokat félretéve, a fesztivál bensőséges hangulatát idézve mutatjuk be ezt a közösséget, apró történetekkel fűszerezve.
 
Sorozatunk e részében az üzenő muzsikusok műsorával olyan zeneszerzőkre térünk ki, akiknek élete és életműve oly annyira összefügg a magyar zenével és zenei élettel, hogy alkotásaikat nem lehet kihagyni a fesztivál programjából. Ilyen Johann Kaspar Mertz vagy Mertz Gáspár József, Popper Dávid és Doppler Ferenc.
 
Mertz Gáspár József osztrák-magyar gitárművész, zeneszerző 1806-ban született Pozsonyban. Alkotásai a romantikára jellemző szólóhangszeres műfajok: fantáziák, rapszódiák, táncok, karakterdarabok, dalátiratok, etűdök és fantáziaszerű opera átiratok, amelyeknek dallamvilágát a magyar verbunkos határozza meg, de a magyar csárdás, a német ländler, a bécsi keringő és a lengyel polonéz és mazurka is ihlette alkotásait. Tudor Niculescu Mizil előadásában Mertz Magyar fantáziáját hallgathatják meg.
 
Popper Dávid Prágában született. Nemzetközi gordonkaművészi pályafutása csúcsán, 1886-ban hívta meg Liszt Ferenc a Magyar Királyi Zeneakadémiára, amelynek tanára volt, egészen 1913-ban bekövetkezett haláláig. Mind Liszt, mind Erkel nagyon fontosnak tartotta, hogy az új intézménybe a lehető legjobb tanárokat alkalmazzák. 1898-ban Wlassics Gyula kultuszminiszter a következőket írta: Popper Dávid sokat lendít a főváros zenei viszonyain s örvendhetünk, hogy ily elsőrendű nagy művész itt találta föl második hazáját, hogy zene-akadémiánk díszére hazánkban akklimatizálódott…” Popper volt az intézet első gordonkatanára. Popper DaÁvid szelleme ma is él a Zeneakadémián, hiszen a „Popper-leszármazottak" (köztük Banda Ede növendékei, Starker János vagy Perényi Miklós) jelentős szerepet játszanak mind a magyar, mind a nemzetközi zenei életben. Fő pedagógiai műve, az Op. 76-os „Hohe Schule des Violoncellospiels" mindenütt a világon az alapvető tananyag része a zenei felsőoktatási intézményekben. Popper Dávid Magyar rapszódiáját Andrian Harabaru adja elő.
 
Doppler Ferenc osztrák-magyar fuvolavirtuóz és zeneszerző. 1821-ben született, a harmincas évek végén került Pestre. Dopplerre mély hatást gyakorolt a magyar zene eredetisége. Több operáját a Magyar Nemzeti Színházban mutattak be. Írt magyar fuvolaábrándokat, népdalokat, karokat, és Liszt Ferencnek több magyar rapszódiáját hangszerelte, melyek külföldön is elterjedtek. Művei nem hiányozhatnak a fuvola szakos hallgatók repertoárjából s így a versenyéből se, sajnos, most nem áll rendelkezésünkre egyetlen Doppler-opus sem.
 
Szóljunk néhány szót a fellépőkről is.
Tudor Niculescu Mizil a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, gitár szakon, Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu osztályában, majd itt végzett magiszteri, később doktori tanulmányokat is. Jelenleg a bukaresti 5. számú művészeti általános iskola gitártanára és a Talente în afirmare gitárverseny szervezője. Jutalomkoncertjére a maglódi Vermesy Napok keretében került sor.
 
Andrian Harabaru Kisinyovban, a Moldvai Köztársaság fővárosában érettségizett, majd a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, gordonka szakon. Majd az Amerikai Egyesült Államokba került ösztöndíjjal, ahol jelenleg a Southeastern Louisiana Universityn doktorandusz gordonka szakon. A Pozsonyi Magyar Intézet szervezte meg számára jutalomkoncertjét.
 
A harmadik fellépő Cătălin Răducanu. A Dinu Lipatti Zeneművészeti Líceum diákja volt, amikor első alkalommal részt vett az intézet egyik projektjében. Közben elvégezte a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem mesterképzőjét is, zongora szakon, Viniciu Moroinau művésztanár osztályában, most a Dinu Lipatti Zeneművészetei Líceum zongorakísérő tanára. Doktorképzésen tervezi folytatni tanulmányait is. Nyertesként koncertezett a Párizsi Magyar Intézetben, a budapesti Zeneakadémián és a Római Magyar Akadémián. Azért három helyszínen, mert háromszor versenyzett, de egyszer sem nyerte meg az első helyet, amelyet követően már nem lehet újra jelentkezni a Magyar Zene Fesztiválra...
 
Műsor:
Johann Kaspar Mertz: Magyar Fantázia – előadja Tudor Niculescu Mizil
Popper Dávid: Magyar rapszódia – előadja Andrian Harabaru
Bartók Béla: 3 burleszk – előadja Cătălin Răducanu
 

Kellemes zenehallgatást!

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
4
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések