Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Kedd esti muzsika, 7. rész

javitva

2020. május 19., kedd, 18.00 óra

Kedd esti muzsika, 7. rész

Intézetünk 2005 májusától évente megszervezi a Magyar Zene Fesztivált, amelyen fiatal romániai muzsikusok közel félórás repertoárral tisztelegnek a magyar és az egyetemes zeneirodalom kiválóságai előtt. Karantén idején otthonról üzennek az egykori díjazottak, régi vagy új felvételeket küldenek zeneszerető közönségünknek. Formalitásokat félretéve, a fesztivál bensőséges hangulatát idézve mutatjuk be ezt a közösséget, apró történetekkel fűszerezve.
 
Vitathatatlan tény, hogy a Magyar Zene Fesztiválon Bartók Béla és Liszt Ferenc művei szólaltak meg a leggyakrabban. Megtörtént, és nem is egyszer, hogy a díjazottak gálakoncertje igazi Bartók-estté vált, hiszen mindegyiküknek volt Bartók-opus a versenyrepertoárjában. És hogy nem csak zongoraművekről van szó, ezt bizonyítja a Kedd esti muzsika sorozatunk 7. része, amelyben a Waimay Yau és Leona Crasi alkotta ének-zongora duó, a Cornelius Zirbo és Miriam Drașovean gordonka-zongora duó és a Sonia Vulturar és Teodora Buia alkotta hegedű-duó üzenetét és előadását hallhatják. A megszólaló Bartók-művek a keletkezésük évétől függetlenül, népdalfeldolgozások. Majd a műsor befejezéséül egy olyan zeneszerző művét hallgathatják meg, aki Bartókkal ellentétben, kevésbé ismert, életében viszont sokkal nagyobb „anyagi” elismerésnek örvendett, az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, a filmvilágban, nem úgy mint Bartók a keleti parton, New Yorkban. Rózsa Miklósról van szó.
 
De először a fellépőkről.
Waimay Yau és Leona Crasi szinte kiütötte a biztosítékot, pozitív értelemben, a Magyar Zene Fesztiválon. Londonból jöttek. Leona Crasi erdélyi származású, Waimay Yau Hong-Kong-i. A Londoni Royal Academy of Music hallgatóiként jelentkeztek a Magyar Zene Fesztiválra. A Bartók-dalok előadásakor a légy zümmögése is hallható lett volna a teremben. Kezdetben lestük a Hong-Kong-i énekes kiejtését, majd elcsodálkoztunk ennek tökéletességén. S mi több, a két muzsikus a szavaktól eltekintve is kommunikálta a népdalokban rejlő érzelmeket. Jutalomkoncertjük helyszíne a bécsi Collegium Hungaricum volt.
 
Conelius Zirbo és Miriam Drașovean versenyrepertoárja Bartók Román népi táncainak gordonka-zongora átiratát tartalmazta magyar műként. Korábban említettük, hogy e bartóki opust közönségünk nagyon sok változatban meghallgathatta. Eddig kétszer hallottuk eredeti, zongoraváltozatban, most hallgassák meg ebben a rendkívül energikus előadásban. (Verseny közben el is szakad egy húrja a gordonkának!) A kolozsvári születésű Cornelius a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen tanul, Marin Cazacu gordonkaosztályában. Miriam Drașovean Nagyszebenben született, a bukaresti egyetemen diplomázott Viniciu Moroianu osztályában. A 2019-es fesztivál díjasaiként a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata szervezte meg jutalomkoncertjüket.
 
Sonia Vulturar és Teodora Buia a kolozsvári román állami opera zenekarának tagjai. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián diplomáztak, Sonia zeneszerzőként is ismert már a romániai zenei életben. Jutalomkoncertjüket a Római Magyar Akadémián tartották. Most Bartók hegedű-duóra írt művéből adják elő a 38-ast, majd Rózsa Miklós Hegedűszonátájának III. tételét hallgathatják meg.
 
De addig, néhány szó Rózsa Miklósról.
 
Budapesten született, 1907-ben. Apja nógrádi birtokán már gyermekkorában magába szívta a palóc kultúrát. Öt éves korától hegedülni, majd zongorázni tanult, de apja kívánságára – hogy „komoly” szakmája legyen – vegyészmérnöknek készült Lipcsében, s közben zeneszerzést tanult. Szerenádját 1931-ben bemutatták Párizsban, de állandó anyagi gondokkal küzdött. Hallotta, hogy filmzenéből meg lehet élni, úgy hogy 1935-ben Londonba ment, ahol egyik művét hallva Korda Sándor producer felfigyelt rá és felkérte, hogy komponáljon zenét egyik filmjéhez. A második világháború elől a Korda testvérekkel kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, és Hollywood legkeresettebb zeneszerzőjévé vált. Három film zenéjéért kapott Oscar-díjat, a Hitchcock rendezte Bűvöletért, George Cukor Kettős életéért, majd a William Wyler által rendezett Ben Hurért. A Cid, az Ivanhoe, a Julius Caesar és a Quo vadis zenéjét is ő komponálta, és a címek hosszú sora következhetne, hiszen többi mint száz filmnek írta a zenéjét. Rózsa a „komoly” zenéhez sem lett hűtlen: írt szimfóniát, hegedű-zongora és gordonkaversenyt. A Magyar Zene Fesztivál jövőbeni versenyzőinek felhívjuk a figyelmét erre a két hegedűre írt szonátára, szólófuvolára írt szonátájára és gitárszonátájára, amely a huszadik század gitárirodalmának egyik legnagyobb mesterműve. Intézetünkben a két hegedűre írt szonátáján kívül Rózsa Miklós születésének 110. évfordulójára szervezett rendezvényünkön részleteket hallgathattak a Ben Hur, az El Cid és az Elbűvölve című filmek zenéjéből, Ioan Dobrinescu által fúvósötösre átírt változatban.
Műsor:
Bartók Béla: 8 magyar népdal – előadja Waimay Yau és Leona Crasi
Bartók Béla: Román népi táncok – előadja Cornelius Zirbo és Miriam Drașovean
Bartók Béla: 44 duó kéthegedűre – no. 38, előadja Sonia Vulturar és Teodora Buia
Rózsa Miklós: Szonáta két hegedűre III. tétel, előadja Sonia Vulturar és Teodora Buia
 
Kellemes zenehallgatást!

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
23
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések