Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Kedd esti muzsika, 6. rész

3opt

2020. május 12., kedd, 18.00 óra

Kedd esti muzsika, 6. rész

Intézetünk 2005 májusától évente megszervezi a Magyar Zene Fesztivált, amelyen fiatal romániai muzsikusok közel félórás repertoárral tisztelegnek a magyar és az egyetemes zeneirodalom kiválóságai előtt. Karantén idején otthonról üzennek az egykori díjazottak, régi vagy új felvételeket küldenek zeneszerető közönségünknek. Formalitásokat félretéve, a fesztivál bensőséges hangulatát idézve mutatjuk be ezt a közösséget, apró történetekkel fűszerezve.
 
Az évek során voltak nagyon fiatal versenyzőink is.
Ilyen volt Ambrus Sándor, akit az előző részben hallgathattak zongorázni. De ilyen volt Cristian Sandrin, Demény Balázs és Florin Mantale, mindannyian zongoristák. Közülük ez alkalommal Balázst és Florint hallgathatják meg.
 
De először a senior (mert mesterképzősként versenyzett), Diószegi Benjámin. A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián diplomázott, Adriana Bera osztályában. Jelenleg a salzburgi Mozarteumban tanul Erasmus ösztöndíjjal. Jutalomkoncertjét a Római Magyar Akadémián tartotta. Ő a múlt évi fesztivál nyertesei közé tartozik.
 
Demény Balázs, a kolozsvári születésű fiatal zongorista a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Párhuzamosan végezte el a budapesti és a berlini egyetemek zongora-mester szakát. Balázs a Párizsi Magyar Intézetben tarthatta jutalomkoncertjét. Jelenleg szabadúszó zongoraművész.
 
Florin Mantale Jászvásáron végezte a zeneművészeti szakközépiskolát, Amszterdamban diplomázott, jelenleg szintén az amszterdami konzervatóriumban végzi magiszteri tanulmányait. Az egyedüli versenyzőnk, aki egy moldvai oktatási intézmény diákjaként jelentkezett a Magyar Zene Fesztiválra. Jutalomkoncertjét a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata szervezte.
 
Mindhármukról elmondhatjuk, mint Szász Magorról, hogy „Jöttek, láttak, győztek”!
 
Műsoron:
Bartók Béla: Zongoraszonáta Sz.80 BB 88., I. tétel – előadja Diószegi Benjámin
Bartók Béla: 3. zongoraverseny Sz.119 BB 127, III. tétel – előadja Demény Balázs és a Budafoki Dohnányi Zenekar, vezényel Hollerung Gábor
Bartók Béla: 4 bagatell az op. 6-os 14 bagatellből – előadja Florin Mantale
Liszt Ferenc: Tarantella a Zarándokévek ciklusból (2. év: Velence és Nápoly) – előadja Florin Mantale
 
Kellemes zenehallgatást!

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
22
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések