Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Kedd esti muzsika, 5. rész

23-horz

2020. május 5., kedd, 18.00 óra

Kedd esti muzsika, 5. rész 

Intézetünk 2005 májusától évente megszervezi a Magyar Zene Fesztivált, amelyen fiatal romániai muzsikusok közel félórás repertoárral tisztelegnek a magyar és az egyetemes zeneirodalom kiválóságai előtt. Karantén idején otthonról üzennek az egykori díjazottak, régi vagy új felvételeket küldenek zeneszerető közönségünknek. Formalitásokat félretéve, a fesztivál bensőséges hangulatát idézve mutatjuk be ezt a közösséget, apró történetekkel fűszerezve.
 
Repetitio mater studiorum est, más szóval egy kis ismétlés sosem árt vagy meghozza a gyümölcsét. Így lett sláger egy Bartók-opus: Román népi táncok. Vagy fordítva, annyira tetszik mindenkinek, hogy folyton ismétlik? De ezzel a kérdéssel foglakozzanak mások. Mi a Magyar Zene Fesztivál történetét göngyölítgetjük, s elmondhatjuk, hogy Bartók Román népi táncai 15 éve alatt versenyünkön szinte minden változatban megszólalt: hegedű-zongora, gordonka-zongora, fuvola-zongora, fuvola-gitár, hárfa, sőt, marimba-zongora átiratban is (legkevésbé az eredeti, zongoraváltozatban!). Ezeket, sajnos, a fellépők hozzájárulása nélkül nem tudjuk bemutatni, de legalább zongorán szólaljon meg ismét, miután az előző kedd esti muzsikálást ezzel zártuk.
 
Ebben a részben két aspektusra térünk ki. (Távol áll tőlünk bármit elmélyíteni, bár sokkal hangzatosabb lenne ezt állítani.) Miután biztonságba helyezzük magunkat egy ismert művel Ambrus Sándor előadásában, a Paganini-jelenséget pedzegetjük Szász Magor produkciója apropóján, és lassan áttérünk Liszt Ferenc egyik kedvenc „foglalkozására”, korabeli zeneszerzőtársainak parafrazeálására a Ionuț Diaconu és Mădălina Dănilă által küldött felvételekkel úgy, hogy közben egyre távolabbról érkeznek az üzenetek.
 
Ambrus Sándor a brassói Transilvania Egyetemen diplomázott, zongora szakon. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum zongoratanára. Valahányszor felkértük egy-egy zenei programon való részvételre, mint például a Bartók-maraton, gondolkodás nélkül igent mondott. Jutalomkoncertjét a Párizsi Magyar Intézetben tartotta, híres hegedűművésznővel versengett a próbateremért, sőt a közönség tapsáért is, hiszen két egymást követő napon léptek fel, de az alig másodéves egyetemi hallgatót is teltház fogadta.
 
Szász Magor az első nagybőgős a verseny történelmében, Thomasz István tanár úr osztályából. Veni, vidi, vici, ha már latin idézettel indítottunk. Jutalomkoncertjét a Római Magyar Akadémián tartotta. Utazása, pontosabban visszautazása nem volt kalandmentes. A repülőtársaság 1 plusz jeggyel felengedte nagybőgőjét a fedélzetre, arrafelé, vissza már 3 plusz jegyet kért a nagybőgőért... Köszönet a római kollégáknak, akik közbenjártak az ügyben, és Magor hazahozhatta hangszerét Rómából! Bukarestben diplomázott, Nürnbergben mesterizett, jelenleg a berni Konzert Theater szólamvezető nagybőgőse. Kötelező magyar műként egy Montág Lajos opust játszott, akiről szólunk néhány szót.
 
Montág Lajos (1906-1998) a 20. század magyar és európai nagybőgő-történetének egyik kimagasló alakja. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának, majd a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának szólamvezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Hangszerének kiváló művésze és virtuóz szólista volt, Európa-szerte koncertezett. Szorgalmazására szervezték meg Európában (Genfben) az első nagyszabású nemzetközi versenyt a nagybőgősök számára. Nagybőgőiskolája hét kötetben jelent meg, komponált etűdöket, előadási darabokat, kadenciákat s egy versenyművet is. Kodály Zoltán: Epigrammák c. sorozatának néhány tételét a szerző közreműködésével dolgozta át nagybőgőre. Hangszere iránti fanatikus érdeklődésére jellemző, hogy hangszerkészítést tanult, s önállóan is épített nagybőgőt.
 
Virtuóz nagybőgősöket szokták a „nagybőgő Paganinijé”-nek nevezni. Ilyen volt Pege Aladár, a neves magyar jazzmuzsikus, de ilyen volt Giovanni Bottesini olasz nagybőgős és zeneszerző is, akinek egyik művét Szász Magor előadta a versenyen.
 
Következhet tehát a Liszt Paganini-etűdjét előadó Ionuț Diaconu, aki a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem harmadéves zongora szakos hallgatója, tanára Vlad Dimulescu. Nemrég tért haza Portugáliából, ahol Erasmus ösztöndíjasként a Portói Egyetemen tanult. Jutalomkoncertjét szintén a Római Magyar Akadémia szervezte meg. A Ionuț  által felajánlott és az azt következő felvétel alkalmat nyújt arra, hogy Liszt Ferenc parafrázisairól szóljunk.
 
Liszt közel 30 korábbi, illetve kortárs zeneszerző zeneművét használta fel saját koncertparafrázisaihoz, amelyeket elsősorban a romantikus olasz operák ihlettek, mint például Bellini, Donizetti, Rossini és Verdi alkotásai, de Berlioz , Gounod, Mendelssohn, Auber, Schubert, Wagner és Paganini témáihoz is hozzányúlt. E művekben egyszerre érvényesülhetett a kötöttség, ami az idézett anyaghoz való hűségből adódik, és az önálló szerkesztés szabadsága. Koncertkörútjai alkalmával Liszt e műveket zongorán történő megszólaltatásukkal olyan helyeken is megismertette, ahová azok nem jutottak el, így mondhatni, hogy Liszt Ferenc kora élő médiája volt.
 
Mădălina-Claudia Dănilă előadásában további két Liszt-opust szólaltat meg, egy parafrázist és egy transzcendens etűdöt. Mădălina a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, jelenleg mesterképzős a philadelphiai Temple University kamarazene szakán. Két alkalommal versenyzett intézetünkben, díjazottként a Prágai Magyar Intézetben és a maglódi Vermesy Napokon koncertezett. Prágai fellépése egyike volt azon ritka alkalmaknak, amikor a Román Kulturális Intézet rácsatlakozott programunkra, és Prágában a román homológunk is felléptette.
 
Műsor: 
Bartók Béla: Román népi táncok Sz. 56, BB 68 – előadja Ambrus Sándor
Montág Lajos: Extrémek – előadja Szász Magor
Liszt Ferenc: Paganini-etűdök no. 3, La campanella – előadja Ionuț Diaconu
Verdi-Liszt: Miserere, parafrázis a „Trubadúr” c. opera nyomán – előadja Mădălina-Caludia Dănilă 
Liszt Ferenc: Transzcendens etűd no. 10, f-moll – előadja Mădălina-Caludia Dănilă
 
Kellemes zenehallgatást!
 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
29
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések