Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Kedd esti muzsika. 4. rész

slide

2020. április 28., kedd, 18.00 óra

Kedd esti muzsika. 4. rész

Intézetünk 2005 májusától évente megszervezi a Magyar Zene Fesztivált, amelyen fiatal romániai muzsikusok közel félórás repertoárral tisztelegnek a magyar és az egyetemes zeneirodalom kiválóságai előtt. Karantén idején otthonról üzennek az egykori díjazottak, régi vagy új felvételeket küldenek zeneszerető közönségünknek. Formalitásokat félretéve, a fesztivál bensőséges hangulatát idézve mutatjuk be ezt a közösséget, apró történetekkel fűszerezve.
 
Az előző részt a Magyar Zene Fesztivál hagyományos, klasszikus repertoárjától eltávolodó zeneművekkel zártuk. A verseny nyertesei több műfajban érvényesülnek, és amint látni fogják, nem csak az ország, hanem a világ minden tájára szétszéledtek.
 
Következzen hát Boldizsár Szabolcs, aki a brassói Transilvania Egyetemen diplomázott, fuvola szakon. Már tinédzser korától olyan együttesekben játszik, amelyekkel saját zenét adtak elő, hiszen mint fogalmaz, számára mindig is fontos volt a „szabad" zenélés. Színházakkal is szívesen együttműködik, játszott a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a Csíki Játékszín előadásaiban. Ő a Kakuk Marci című előadás zeneszerzője. A Magyar Zene Fesztivál nyerteseként több fellépése volt Budapesten és Maglódon, a Budapesti Fesztiválzenekar szólistájaként is színpadra lépett (amelynek karanténkoncertjeit esténként intézetünk facebook-oldalán is megosztjuk).
 
Duo Image, azaz Elida Elena Tîrțopan és Ioana Cojuharov a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Elida Bernben végzett magiszteri tanulmányokat, januártól az insi zeneiskola fuvolatanára, Ioana Cojuharov pedig Șerban Dimitrie Soreanu osztályában szerzett doktori oklevelet, és a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem zongora szakos tanára. A Prágai Magyar Intézet szervezésében két koncertet tarthattak Csehországban, egyet az intézet koncerttermében, másikat pedig a Liszt Ferenc Fesztivál keretében Velké Březnoban. A Duo Image Arma Pál 5 erdélyi táncával lepett meg bennünket. Arma Pálról a fuvolások és a Bartók-muzsika szerelmesei tudják, hogy neki köszönhető a 15 magyar parasztdal fuvola-zongora átirata. Elida továbbkutatott és a Fesztivál repertoárjába behozta a kevésbé ismert zeneszerzőt, Arma Pált (1904-1987), aki egy hangversenyen Bartókot hallva döntötte el, hogy zenei pályára lép. A Zeneakadémián Bartók Béla tanítványa volt, ő inspirálta népdalgyűjtésre. Arma Pál vagy Paul Arma Európában és az USA-ban koncertezett, előadásokat tartott, majd a nácizmus elől Párizsba menekült, és ott telepedett le. A francia rádió munkatársa volt, francia népdalokat, az Ellenállás dalait és amerikai néger spirituálékat gyűjtött.
 
Bálint Réka a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián ifj. Csiky Boldizsár osztályában tanult, majd Erasmus ösztöndíjasként a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Jandó Jenővel is dolgozott. Jelenleg a budapesti Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola tanára. A Magyar Zene Fesztivál közönségdíjasaként Réka egyike volt a 2015. szeptember 26-án, Bartók Béla halálának 70. évfordulóján tartott Bartók-maraton fellépőinek.
 
Elena Popa Craiován született, Bukarestben járt egyetemre, Kolozsváron végzett magiszteri tanulmányokat, Bukarestben szerzett doktori oklevelet Dana Borsan osztályában. Világot akart látni, beállt hajózenésznek, kíváncsisága az indiai Tibetbe is elvezette. Jelenleg zongoratanár a temesvári művészeti líceumban, és anyuka. Nem akármilyen, megfelel a kodályi elvárásoknak, aki arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt válaszolta: kilenc hónappal a születése előtt. Elena Popa egyévesnél kisebb kislányával az ölében gyakorol. S ha a bevezetőben az eredetitől való műfaji és földrajzi eltávolodásról beszéltünk, akkor szóljunk arról is, hogy Elena Popát (egy korábbi interjújából tudtuk meg) a Magyar Zene Fesztivál irányította az orosz muzsika felé. A versenyen a zsűri egy Szkriabin etűd kiváló előadásáért dicséretben részesítette. Ez ösztönözte őt arra, hogy a doktori disszertációjának témájául az orosz zongoraiskolát válassza. Eltávolítottuk őt a magyar zeneirodalomtól?
 
De térjünk a műsorra. Ha már a jazz-improvizáció visszavitt bennünket a népdalokhoz, e rész műsorába a népzene vagy a népek zenéje által ihletett opusokból válogattunk. A fuvolaiskola elkerülhetetlen mesterének, Doppler Ferencnek a román dallamokra írt fantáziája után Arma Pál erdélyi népdalokra komponált táncait, majd Bartók Béla szlovák, illetve román népzenét feldolgozó műveit hallgathatják meg.
 
Műsor:
Boldizsár Szabolcs jazz improvizációja egy magyar népdalra.
Doppler Ferenc: Air valache, fantázia román dallamokra – előadja Elida Elena Tîrțopan és Ioana Cojuharov
Arma Pál: Erdélyi táncok – előadja Elida Elena Tîrțopan és Ioana Cojuharov
Bartók Béla: Három rondó szlovák népi dallamokkal Sz. 84, BB 92 – előadja Bálint Réka
Bartók Béla: Román népi táncok Sz. 56, BB 68 – előadja Elena Popa
 
Kellemes zenehallgatást!

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
22
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések