Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Kedd esti muzsika. 3. rész

magy

2020. április 21., kedd, 18.00 óra

Kedd esti muzsika. 3. rész

Intézetünk 2005 májusától évente megszervezi a Magyar Zene Fesztivált, amelyen fiatal romániai muzsikusok közel félórás repertoárral tisztelegnek a magyar és az egyetemes zeneirodalom kiválóságai előtt. Karantén idején otthonról üzennek az egykori díjazottak, régi vagy új felvételeket küldenek zeneszerető közönségünknek. Formalitásokat félretéve, a fesztivál bensőséges hangulatát idézve mutatjuk be ezt a közösséget, apró történetekkel fűszerezve.
 
Sorozatunk második részét nyitva hagytuk, hogy majd Andráról, azaz Andra Demidovról a harmadik részben beszélünk.
 
Andra Demidov a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen tanult, Vlad Dimulescu zongoraosztályában, majd 2014-ben doktori diplomát szerzett dr. Șerban Dimitrie Soreanu szakmai irányításával. Jelenleg egyetemi asszisztensként ugyanazon egyetem karmesteri osztályán korrepetitor (azaz zenekari művek zongorakivonatát játssza a jövendőbeli karmesterek pálcáját figyelve).
 
Andra Demidov és Ioana Ionescu közös története – hogy rátérjünk a ma esti következő fellépőre: egyazon évben léptek a zsűri elé, „játszmájuk döntetlen” volt, azaz mindketten elsők lettek (második díjas abban az évben nem volt). Andra Demidov a Párizsi Magyar Intézetben tartotta jutalomkoncertjét, Ioana Ionescu számára a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata által szervezett Bartók-fesztiválon adatott meg a koncertezési lehetőség. Kétórás autózásra attól a várostól, ahol magiszteri tanulmányait végezte: a rotterdami Hogeschool voor de Kunsten Codarts. Ioana Ionescu jelenleg egy bukaresti magániskola zongoratanára.
 
Ioana Ionescu „visszatérő bűnőző”: Adriana Gheorghișor szopránénekessel Bács Lajos emlékdíjasokként Budapesten, a Régi Zeneakadémia kamaratermében, majd az intézetben szervezett Bács Lajos emlékesten adtak egészestés koncertet. Adriana Gheorghișor a firenzei Luigi Cherubini Konzervatóriumban végezte magiszteri tanulmányait, jelenleg a bukaresti Gyermek Vígopera szólistája. 
 
A Kedd esti muzsika 3. részét a György Katalin és Kolcsár Péter alkotta duóval zárjuk. Szinte minden eddigi fellépővel összekapcsolhatók: Kolozsváron tanultak (lásd 1. rész), házastársak (lásd 2. rész), ének-zongora duó (lásd fent) és Péter visszatérő (lásd még fentebb). Kolcsár Péter ifj. Csíky Boldizsár tanítványa volt, első alkalommal szólistaként vett részt a versenyen, II. díjat kapott, ezért a Bécsi Collegium Hungaricumban léphetett fel, Katával szintén II. díjasok lettek és a Berlini Collegium Hungaricum szervezett számukra jutalomkoncertet. Péter a kolozsvári Sigismund Toduță Zenelíceum zongoratanára, az Operettissimo együttes vezetője, a marosvásárhelyi Virginia Zeani Operafesztivál művészeti igazgatója, Kata a kolozsvári Magyar Állami Opera és az Operettissimo együttes tagja.
 
 
Műsor:
Bartók Béla: Zongoraszonáta Sz. 80; BB. 88, I. tétel – előadja Andra Demidov
Liszt Ferenc: Transzcendens Etűd, S. 139: No. 7, Eroica – előadja Ioana Ionescu
Liszt Ferenc: 104. Petrarca- szonett (Zarándokévek. Második év – Itália) – előadja Ioana Ionescu
Liszt Ferenc: Pace non trovo (Három Petrarca-szonett) – előadja Adriana Gheorghișor és Ioana Ionescu
Bartók Béla: Két dal (Nyolc magyar népdal) – előadja Adriana Gheorghișor és Ioana Ionescu
Sándor Jenő: Álmodó Tisza-part – előadja György Katalin és Kolcsár Péter
Kálmán Imre: Fedora belépője (Cirkuszhercegnő) – előadja György Katalin és Kolcsár Péter
Lehár Ferenc: Messze a nagy erdő (Cigányszerelem) – előadja György Katalin és Kolcsár Péter

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
22
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések