Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Kedd esti muzsika, 11. rész

1

2020. június 16., kedd, 18.00 óra

Kedd esti muzsika, 11. rész

Intézetünk 2005 májusától évente megszervezi a Magyar Zene Fesztivált, amelyen fiatal romániai muzsikusok közel félórás repertoárral tisztelegnek a magyar és az egyetemes zeneirodalom kiválóságai előtt. Karantén idején otthonról üzennek az egykori díjazottak, régi vagy új felvételeket küldenek zeneszerető közönségünknek. Formalitásokat félretéve, a fesztivál bensőséges hangulatát idézve mutatjuk be ezt a közösséget, apró történetekkel fűszerezve.
 
Rendhagyó módon a 9. részhez térünk vissza, vagy inkább azt mondhatjuk, hogy a 10. rész, amelyben a zsűritagokról írtunk és a zeneszerző zsűritagok műveiből adtunk ízelítőt, egy nagyon fontos és érdekfeszítő kitérő volt. Szóval a 9. rész műsorát azzal zártuk, hogy "Bartók Béla: sorozatunk utolsó részében lesz hallható… J”, és nem is akármit és akárhogyan: a Magyar Zene Fesztivál első I. díjasa, Ana Silvestru, több okból lett a Kedd esti muzsika sorozatunk utolsó fellépője. Amikor felkértük, hogy üzenjen és muzsikáljon az Intézet közönségének, egy nagy, időigényes tervet csillogtatott előttünk, Bartók Béla III. zongoraversenyét készül rögzíteni számunkra oly módon, hogy a zongoraszólót, de a zenekari kíséret zongoraátiratát is ő maga adja elő. 2005 óta több alkalommal lepte meg az Intézet közönségét zenetörténeti és muzikológiai szempontból elmélyülten tanulmányozott zenei alkotásokkal, melyeket kutatásai eredményével is alátámasztott. Ilyen volt a Román Atheneum nagytermében tartott lemezbemutató dalestje, mely során Franz Schubert Téli utazás című dalciklusát adta elő Henter Tamás, Svájcban élő tenorénekessel, rendhagyó módon szünet nélkül, egészében. A bemutatott lemez többnyelvű tanulmány kíséretében jelent meg. Tehát projektjének komplexitása miatt vele zárjuk a Kedd esti muzsika sorozatunkat.
 
Ana Silvestru a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen diplomázott Viniciu Moroianu tanítványaként. Majd a zürichi Művészeti Egyetemen Konsztantin Serbakov osztályában szerzett zongoraszólista oklevelet.
 
Műsoron:
Johann Sebastian Bach: Cantata Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147 kantáta - Jesu bleibet meine Freude című korál zongoraátirata (Ana Silvestru átirata)
Maurice Ravel: Là bas, vers l’église az Öt görög népdalból (Ana Silvestru átirata)
Bartók Béla: III. zongoraverseny, II., III. tétel
 
Zenehallgatás előtt Ana Silvestru elmondja röviden, hogy mit keres műsorán Bach és Ravel, amikor Bartókot ígértünk!
 
Várjuk közönségünket a 16. Magyar Zene Fesztiválra június 23–25-én este 6-tól, amikor online megtekinthetik a jelentkezők versenyműsorát és szavazhatnak kedvencükre. Sőt, kérjük, szavazzanak! Majd június 26-án, pénteken szintén este 6-tól élőben jelentkeznek az Intézet facebook-odalán a szervezők, a zsűritagok és a nyertesek!
 
Kellemes zenehallgatást!

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
10
December
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések