Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Kedd esti muzsika, 10. rész

DSCN5622-min.crop-min

2020. június 9., kedd, 18.00 óra

Kedd esti muzsika, 10. rész

 

Intézetünk 2005 májusától évente megszervezi a Magyar Zene Fesztivált, amelyen fiatal romániai muzsikusok közel félórás repertoárral tisztelegnek a magyar és az egyetemes zeneirodalom kiválóságai előtt. Karantén idején otthonról üzennek az egykori díjazottak, régi vagy új felvételeket küldenek zeneszerető közönségünknek. Formalitásokat félretéve, a fesztivál bensőséges hangulatát idézve mutatjuk be ezt a közösséget, apró történetekkel fűszerezve.
 
Lassan sorozatunk végéhez közeledünk, hiszen hamarosan a 16. Magyar Zene Fesztiválra (június 23-26.) koncentrálunk, és már az idei jelentkezők előadásait készítjük elő Önök számára. Addig azonban essen néhány szó a barikád másik oldaláról, a zsűriről. Zenei „aláfestésként” a zeneszerző zsűritagok műveiből nyújtunk ízelítőt a nyertesek vagy tanáraik előadásában.
 
Rendezvényünkről folyton hangoztatjuk, hogy Fesztivál, ünnepség [a latin festum (‘ünnep’) többes festa alakjából], ezzel támasztva alá szokatlan jellegét, hogy különféle hangszerek, sőt az énekhang is, egy közös kategóriában versenyez egymással. Nyilvánvalóan ez nagyon megnehezíti a zsűri feladatát, de a miénket is, a zsűritagok kiválasztásában, hiszen arra törekszünk, hogy a versenyzők kiértékelését a zenével átfogóbban, nem egy-egy hangszerrel foglalkozó kiváló szakemberekre bízzuk. Az évek során zsűritagként jelenlétével megtisztelte fesztiválunkat Dumitru Capoianu (1929–2012) zeneszerző, aki a haláláig a zsűri elnöke tisztet is betöltötte, és akinek zeneszerzői, oktatói, zenekritikusi és filharmónia-igazgatói tevékenysége közismert. Bács Lajos (1930-2015), aki egy életen át a román rádió kamarazenekarának karmestere volt, és e minőségben alakítgatta-formálgatta a romániai zenei életet, 11 alkalommal vett részt a zsűrizésben, három alkalommal elnökként. 2005-től több éven át Dumitru Capoianu és Bács Lajos egyenlő társaként zsűrizett Csíky Boldizsár zeneszerző, az erdélyi és marosvásárhelyi szellemi élet meghatározó egyénisége. Ők voltak az elsők. Az évek során melléjük szegődtek vagy nyomdokaikba léptek fiatalabb kollégáik: Dorel Paşcu-Rădulescu, Dimitrie Şerban-Soreanu, Valentina-Sandu Dediu, Manuela Giosa, Smaranda Murgan, Csendes László, Alexandru Matei, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem nagyérdemű tanárai. Néhány éve a zsűri elnöke Tóth István, Intézetünk egykori igazgatóhelyettese, a maglódi Vermesy Péter Alapfokú Művészeti Iskola alapítója, a zsűritagok pedig Verona Maier, a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem prorektora, Stan Katalin zenekritikus, rádiószerkesztő, Makkai Gyöngyvér zeneszerző, zenekritikus, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a Román Közszolgálati Rádió munkatársa.
 
Műsor:
Csíky Boldizsár: Mint sír az fehér hattyú [dal(ok) XVII. századi dallamokra] – előadja Borsos Edith és Horváth Edit
Johann Sebastian Bach: A fúga művészete, Contrapunctus 8 A 3 – előadja a Musica Rediviva régizene együttes Bács Lajos hangszerelésében
Makkai Gyöngyvér: Giocco-Grottesco III., Csak játék – előadja: Kozma Éva, Ábrám Zsuzsanna és Barabás Boróka
Makkai Gyöngyvér: Először – Prelűd – előadja Elida-Elena Tîrţopan
Dumitru Capoianu: Szonáta fuvolára és gitárra, Allegro deciso / Lentamente e rubato / Tempo giusto – előadja Ion Bogdan Ştefănescu és Maxim Belciug
Ioan Dobrinescu: Erdélyi szvit – előadja Sonia Vulturar és Teodora Buia
 

Kellemes zenehallgatást!

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
8
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések