Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Filmszerda 1: Napló trilógia

naplok slide

Filmszerda

Mészáros Márta: Napló trilógia

Mészáros Márta, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező és forgatókönyvíró a magyar filmtörténet alapfilmjeinek tartott Napló trilógiában személyes sorsát rajzolta meg a XX. század eseményei közepette. Naplóiban a gyermekeinek (Napló gyermekeimnek, 1982), szerelmeinek (Napló szerelmeimnek, 1987), majd régen elvesztett szüleinek (Napló apámnak,anyámnak, 1990) meséli hányattatott gyerekkorának és ifjúságának emlékképeit.
Meszaros Marta
Mészáros Márta a nemzetközi fesztiválokon nyert rangos díjainak köszönhetően egyike lett a külföldön leginkább számon tartott magyar filmalkotóknak. Kispesten született, később családja a Szovjetunióba került, ahol édesapja Mészáros László szobrászművész, a sztálinista terror áldozatául esett. Mészáros Márta a moszkvai Össz-szövetségi Filmművészeti Főiskolán (VGIK) 1956-ban diplomázott. 1956 és 1958 között a bukaresti Alexandru Sahia Stúdióban készített dokumentumfilmeket. Magyarországra visszatérve egy évtizeden keresztül népszerű tudományos oktató- és dokumentumfilmeket rendezett. Játékfilmesként 1968-ban mutatkozott be az Eltávozott nap (1968) című munkájával. Pályafutásának első korszakában főként a nők döntéshelyzetei, a magatartásukban megnyilatkozó értékvonzódások és attitűdök foglalkoztatták, majd a nyolcvanas években kezdte el önéletrajzi ihletésű trilógiáját forgatni, a Napló sorozatot, mely identitás-megnyilvánulása és önmagának a felvállalása.
 
A Napló trilógiában Mészáros Márta nyers őszinteséggel szemlélte a világot és benne önmagát. Hősei nem viselték az ötvenes éveket ábrázoló filmek sematikáját. Esendő, megnyomorított lelkű és testű, hitükben megcsalt, megkeményedett embereket látunk a Naplókban. Olyan embereket, akik egykor reméltek, szerettek, csaltak és elgyávultak. Akik elárultak és akiket elárultak. Mészáros Márta gyerekként szerzett traumái, élményei korai filmjeinek témaválasztását is meghatározták, de a Napló gyermekeimnek c. filmje a legszemélyesebb és ugyanakkor a legpolitikaibb filmje is. A filmben a kamaszodó lány perspektívájából látjuk az éppen kiépülő kommunista rendszer visszásságait, az ideológiai vitákat, míg az egyéni sorsok ábrázolásában a józan emberség hangját.
 
A Napló trilógia hősnője az egyik legemlékezetesebb Mészáros-karakter: öntörvényű, a saját útját, otthonát és identitását makacsul kereső figura, aki semmi mást nem szeretne, csak boldogulni, úgy, hogy közben megőrzi az integritását is. A Napló gyermeimnek beilleszthető az 1947-1956 közötti időszakot érzékenyen, a kisember szemszögéből feldolgozó magyar filmek hetvenes évek végén induló vonulatába, méltán nyerte el a Magyar Játékfilmszemle nagydíját és a zsűri különdíját Cannes-ban.
 
Mészáros Márta magántörténelmének Napló krónikáját egy negyedik filmmel fejezte be, amely kronológiában megelőzi az összes naplót: Kisvilma – Az utolsó napló (1999).
 
2018-ban a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely megalakulása óta a Magyar Nap filmes programjával kiemelt helyet szentel a magyar filmnek, Életműdíjjal tisztelgett Mészáros Márta munkássága előtt.
MM tiff Foto-Nicu-Cherciu
Az alábbi linkeken, a Magyar Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum jóvoltából megtekinthetők a Napló-filmek angol felirattal:
 

Napló gyermekeimnek (Mészáros Márta, 1982) from Nemzeti Filmintézet Filmarchívum on Vimeo.

 

Napló szerelmeimnek (Mészáros Márta, 1987) from Nemzeti Filmintézet Filmarchívum on Vimeo.

 

Napló apámnak, anyámnak (Mészáros Márta, 1990) from Nemzeti Filmintézet Filmarchívum on Vimeo.

 
 
 
Forrás:
Magyar Filmarchívum (filmarchiv.hu)
Varga Dénes: 35 éve mutatták be Mészáros Márta Cannes-i nagydíjas filmjét (magyar.film.hu)
Székely Gabriella: Nagyjuli. Kritika a Kisvilma – Az utolsó napló c. filmről (Filmvilág 2000/5)

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
22
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések