Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Filmszerda 9: János vitéz

Janos vitez slide

Filmszerda 9: János vitéz

Intézetünk Filmszerda sorozatának következő alkotását június 3-tól nézhetik a magyar film kedvelői honlapunkon, és noha nem helyettesítheti feltétlenül a tulajdonképpeni kötelező házi olvasmányt, mégis egy kellemes kikapcsolódást ajánlunk azoknak a gyerekeknek, akiknek ezt az elbeszélő költeményt el kell olvasni – s természeetsen nemcsak nekik.
 
Jankovics Marcell: János vitéz
1973, 80 perc, animációs film, francia felirattal
Janos vitez 01
A János vitéz az első egészestés magyar rajzfilm, amely Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült. A film látványvilágában a szecesszió, a pop art, valamint a magyar népi díszítőművészet elemeit ötvözi sajátosan.
 
Egy kalandos tündérmese, amelyben a címszereplő főhős egy falusi juhászbojtárból lett daliás huszár, akinek temérdek evilági hőstettet kell végrehajtania és túlvilági próbatételt kell kiállnia, hogy viszontagságos világjáró útja végén fiatalon elhunyt szerelmével, Iluskával újra találkozhasson Tündérországban.
Janos vitez 02
A film 1973-ban a magyar egészestés animációs film első jelentős alkotása, amelyben a magyar kultúra évszázados értékeit ülteti át rajzfilmre. Példátlanul népszerű volt a magyarországi filmszínházakban, több mint másfél millióan váltottak rá jegyet bemutatása évében. A János vitéz kápráztatóan színes képi világa és a szimbolikus tartományokon keresztül vezető, road movie-szerű cselekménye miatt a filmet gyakran állítják párhuzamba az 1968-ban berobbant kultikus Beatles-animációval, a rajzfilmes esztétikát megújító Sárga tengeralattjáró c. filmmel.
Janos vitez 03
A filmben a folklór ornamentális formai jegyei arra utalnak, hogy a két főhős, Jancsi és Iluska képi ábrázolásmódja jelképes: arcuk elnagyolt, maszkszerű. Jancsi testének szabálytalan arányai szintén jelentéshordozók: hősiességét hangsúlyozza, hogy anatómiai megjelenítése torz, mintha alulnézetből látnánk. Felsőteste sokkal kisebbnek tűnik, mint széltében és hosszában is megnyújtott lábai, melyeken a film során bejárja a földkerekséget. Mintha mindig két lábbal a földön járna, miközben folyton az égbolt felé törekedne, és feje egy lenne az égitestek közül. A főszereplő alaki megformáltsága a mesék időtlen jelrendszerébe is illeszkedik, miszerint a mesebeli hősök „naphéroszokként” a Napot személyesítik meg. A film cselekménye speciális színdramaturgia mentén bontakozik ki, színvilágát összesen 600 színárnyalatból állították össze (a film színtervezője Richly Zsolt volt). A lilás kék és a zöldes sárga árnyalatokból álló hideg színpaletta, valamint a narancs és a magenta különböző tónusaiból összeálló meleg színskála a szereplők érzelmi–lelki változásait követi le, erősítik fel.
Janos vitez 04
Petőfi Sándor ismert elbeszélő költeményét adaptáló film forgatókönyvét, valamint mozdulattervezői munkálatait is három–három alkotó jegyzi: előbbi a Jankovics Marcell – Szabó Sipos Tamás – Szoboszlay Péter trió szerzeménye, míg a főszereplők „színészi játéka”, azaz mozdulattervezése Jankovics Marcell mellett Nepp József és Ternovszky Béla nevét és keze munkáját dicséri. A kísérőzenét Gyulai Gaál János szerezte, az eredeti elbeszélő költemény leíró részei ugyan nem hangzanak el, csupán annak párbeszédeit dramatizálták, azonban több jelenetben is átkötő funkciót kap egy-egy Romhányi József által írt dal, amely a kor feltörekvő könnyűzenei énekese, Delhusa Gjon hangján csendül fel.
Janos vitez 05
A János vitéz nyitójelenete felsorolását adja a filmet végigkísérő fantasztikus elemeknek, a mikro- és makrokozmosz egyesülésének, mely során a földi és a túlvilági, horizontális és vertikális létsíkok találkoznak, valamint megjelenik a Jankovics-féle egész estések sajátos, ornamentális animációs stílusának több eleme is. A látványos természeti képsorok átadják a helyüket a kozmikus dimenzióknak. A film szimbolikus képsorai a történéseket vetítik elő. A vibráló, tüzes napkitörések közepette csókolózó galambpár mandalaszerű vad körtáncát harmonikus szimfonikus zene kíséri. Euforikus körforgásukat vérfagyasztó vércsevijjogások törik meg, amelyek előrevetítik az ifjú pár képen is megjelenő drámáját: a földi világban együtt töltött rövid idillt az alvilágba való alámerülés és az égi paradicsomban bekövetkező átlényegült újraegyesülés követi.
Janos vitez 06
Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilmklasszikusa 2019. szeptember 19-től visszatért a magyarországi mozivásznakra. Az alkotás teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg. A felújított animációs klasszikust a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma, a párizsi Cinématheque Francaise fesztiválján vetítették először 2019 tavaszán.
Jankovics Marcell cr fidelio

Jankovics Marcell (sz. 1941, Budapest) a Nemzet Művésze címmel kitűntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor és kultúrtörténész 1959-ben kezdte animációs filmrendezői pályáját a Pannónia Filmvállaltnál. Dargay Attilával és Nepp Józseffel közösen jegyezték a népszerű Gusztáv sorozatot. 1973-ban a Hanna-Barbera amerikai filmvállalat megvásárolta a János vitéz amerikai forgalmazási jogait. A Sisyphus c. animációját 1974-ben Oscar díjra jelölték. Küzdök c. alkotásával (melyet a bukaresti közönség a 4. Bukaresti Magyar Filmhéten láthatott 2010-ben), 1977-ben elnyerte a Cannes-i fesztivál legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma díját. 1981-től az Iparművészeti Főiskola (ma MOME) oktatója. 1988-ban elkezdte Madách Imre Az ember tragédiája c. filozófikus költeményének animációs adaptációját, melyet 23 év után tudott befejezni 2011-ben, és amelyet a bukaresti közönség a 7. Bukaresti Magyar Filmhéten láthatott 2013-ban.

 

Janos vitez 07

Janos vitez plakat 1973Janos vitez plakat 2019
János vitéz plakát 1973                                                           János vitéz plakát 2019
 
 82449134 2770691746318826 5541430134591979520 n

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
31
December
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések