Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Filmszerda 3: Angi Vera

Angi Vera slide

Gábor Pál: Angi Vera

1978, 98 perc, angol felirattal

Gabor Pal
Gábor Pál (1932-1978) Balázs Béla díjas, érdemes művész Angi Vera c. filmje egy szívszorító szerelmesfilm a kommunizmus személyiségtorzító hatásáról. Az egyént átformáló, magához idomító rendszer tűéles kritikája, amely Vészi Endre azonos című kisregényéből készült. Ez a film lett Gábor Pál csúcsműve; az Angi Vera sikerének köszönhetően egy amerikai-magyar koprodukcióban a Hair főszereplőjével, John Savage-el is forgatott (Hosszú vágta).
Az Angi Vera c. film több mint 15 nemzetközi díjat és elismerést kapott: Cannes-ban a filmkritikusok díját, Chicagóban a nagydíjat, San Sebastianban az Ezüst Kagylót, magyar, olasz, londoni, egyiptomi és indiai filmkritikusok díját és a főszerepet alakító Pap Veronika is több díjat kapott a filmbeni alakításáért. A magyar filmtörténet első alkotása, amely az Egyesült Államokban felkerült a legsikeresebb filmek toplistájára és több mint 50 ország vette meg forgalmazási jogait.
Angi Vera 01
Az Angi Vera fontos film a címszerepet nagyszerűen alakító Pap Veronika és az operatőr Koltai Lajos pályáján is: az ő szomorkásan fojtogató, vörösesbarna őszi képei igazán emlékezetessé varázsolják a filmet (ez a fajta filmezés később lajosing / lajosolás néven vonult be a hollywoodi filmkészítés kézikönyvébe). Koltai Lajos saját bevallása szerint hollywoodi pályafutása az Angi Verával kezdődött: Luis Mandoki Gaby c. filmjéhez kereste meg őt, úgy hogy még a nevét sem tudta, az „Angi Vera operatőrének” címezte megkereső levelét.
Koltai Lajos
A film 1948-ban játszódik, amikor a második világháború utáni, demokratikus többpártrendszer átalakult kommunista diktatúrává. Angi Verát egy ideológiai átnevelő képzésre küldik amelynek az a lényege, hogy az ember elsajátítsa a kommunista ideológiát és az alapján magát is elítélje. Így törik meg az embert, rendelik alá a pártnak a személyiségét, a vágyait, az akaratát. A diktatúra a film végére megmutatja igazi arcát, a cél érdekében még a saját híveit is feláldozza. Az őszinte, humanista baloldaliakat kiköpi a rendszer, a karrierlétrát csak azok mászhatják meg, akiknek könnyen hajlik a gerince.
Angi Vera 02
Az Angi Vera új fejezetet nyitott a magyar filmtörténetben. A magyar rendezők a 70-es évektől kezdve nyíltan dolgozták fel az 50-es évek kommunista diktatúráját, amely önálló műfajjá lépett elő: az „ötvenes évek film”. „Az Angi Vera volt ugyanis hosszú ideig az egyetlen a kor nagyszámú hazai ábrázolásai közül, mely az előzménynek és a folytatásnak is hangsúlyt adott: Gábor Pál filmje Vera mentoraként ábrázolt régi kommunista újságírónő alakjában fölvillantja a szektásság illegalitásig nyúló gyökereit, ahogy éppen Vera alakjában megvillantja a folytatást is, jó és kártékony káderek biztos túlélését, 1956-ig és tovább, át a puha diktatúrán, egészen a legjelenebb jelenig. Vagyis a Rákosi-rendszer pontos elhelyezése a közel-történelem folyamatosságában: ez az Angi Vera igazi cenzúra-provokáló újdonsága. (...) És ami a legfontosabb: valószínűleg egyetlen hasonló tematikájú filmnek sem sikerült színekkel, fényekkel, díszlettel és jelmezzel olyan tökéletesen kikeverni a korszak hangulatát, mint éppen az Angi Verának. A hangszóró-zörejtől a lódenkabátokra vetülő bágyadt napfényig, a szegényes tantermektől a fakóvörös lepellel fedett elnöki asztalokig – ez a pontos hangulat-idézés „normává” válik mindazok számára, akik majd következő két évtizedben akár a leleplezés vagy történelmi önvizsgálat szigorú szándékával, akár egyszerűen nosztalgiázó kedvvel filmcsinálóként a félmúltba kirándulnak.” (Hirsch Tibor, film.hu)
 
A film megtekinthető az alábbi linken angol felirattal:
Angi Vera 03
 

nfi filmarchivum logo horizontal hun

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
22
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések