Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Filmszerda 12: A nyomozó

slide

2020. július 1., szerda, 18.00

Filmszerda 12: A nyomozó

Intézetünk online Filmszerda sorozata július 1-jén zárul.
 
Gigor Attila: A nyomozó
2008, 107 perc, angol felirattal
A nyomozo 01
A film főhőse, Malkáv Tibor egy halott nyomába ered, hogy váratlan dolgokat tudjon meg saját magáról. A főszereplő kórboncnok, olyan ember, aki jobban boldogul a halottakkal, mint az élőkkel.
A nyomozo 02
A komédiákat és a romantikus filmeket leszámítva nincs komoly hagyománya a műfaji történeteknek a hazai filmgyártásban. A thriller, a krimi vagy a horror sokáig alacsony presztízsű, a magyar közegtől idegen zsánereknek számítottak, ezért is volt bátor vállalás Gigor Attilától, hogy pályáját pont egy ilyen filmmel nyitotta.
A nyomozó ugyanakkor mégsem a szabályokat mereven követő műfaji film. A író-rendező úgy alkalmazza a zsáner sablonjait, hogy egyben ki is forgatja azokat. A legizgalmasabb és legradikálisabb húzása a krimik klasszikus nyomozófigurájának újragondolása. Malkáv Tibor nem az intuitív, jó emberismerettel megáldott detektív prototípusa, éppen ellenkezőleg, nem tud és nem is akar eligazodni a társas kapcsolatok világában, és sokszor dekódolni sem képes az emberi gesztusokat. […] A rendező elsőfilmestől szokatlan magabiztossággal idézi meg és frissíti fel a krimi, a thriller és a film noir legalapvetőbb kliséit kezdve a félszemű megbízó vagy a zugügyvéd karikatúraszerű figuráitól a végzet asszonyának helyi megfelelőjén át a noirok képi világára hajazó éjszakai felvételekig. A nyomozóból a humor sem hiányzik, Gigor bátran nyúl az irónia és a szatíra eszközéhez is, a szürreális fantáziajeleneteken kívül pedig még a változatos halálnemekben is van valami morbidan mulatságos.
(forrás: filmarchiv.hu)
 
A nyomozo 03
Gigor Attila 1978-ban született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen Simó Sándor és Grunwalsky Ferenc osztályában tanult. Kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket és kísérleti filmeket készített főiskolai hallgatóként. Első nagyjátékfilmje, A nyomozó (2008), több mint 10 nemzetközi díjat kapott (többek között: Karlovy Varyban a zsűri különdíját és a Don Quijote díjat, FIPRESCI díjat a Varsói Filmfesztiválon, a legjobb filmdíját a Bursa-i Selyemút filmfesztiválon, legjobb közép-európai film díját a Cleveland Filmfesztiválon), a bemutató évében a Magyar Filmszemlétől 5 díjat hozott el.
Gigor Attila a magyaroszági HBO csatornán a Terápia című sorozatot jegyzi társrendezőként és forgatókönyvíróként Enyedi Ildikóval. Második nagyjátékfilmje, a Kút 2016-ban került moziba.
A nyomozo 04
Gigor Attila A nyomozó c. filmjét a bukaresti közönség láthatta 2008-ban, a Bukaresti Magyar Filmhét programjában, 2017-ben pedig a Kút c. filmjét vetítettük. Gigor Attila mindkét filmjének bukaresti bemutatóján személyesen volt jelen. 2017-ben a román televízió Magyaradása számára Kacsó Edith készített vele interjút.
A nyomozo 05
A szellemes műfaji játékokon és az identitáskeresés következetesen végigvitt motívumán túl A nyomozót a színészi játék is kiemeli a mezőnyből. Rezes Judit, Tóth Ildikó, Terhes Sándor és Kerekes Éva mind kiválóan alakítják a tipizált, mégis élő figurákat, a főszerep pedig tökéletesen passzol Anger Zsolt alkatához, aki Malkáv Tiborként egyszerre sugároz gyermeki szelídséget és valami megfoghatatlan fenyegetést.
(forrás: filmarchiv.hu)
A nyomozo 06
 
Anger Zsolt 1995-ben szerezte meg diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, osztályvezető tanárai Horvai István és Kapás Dezső voltak. Pályafutását Szegeden kezdte, tagja volt a Vígszínháznak, a kaposvári Csiky Gergely Színháznak és az egri Gárdonyi Géza Színháznak is, vendégművészként fellépett Kecskeméten, Szolnokon és a budapesti Örkény István Színházban. Több mint 40 magyar filmben szerepelt, emellett olyan sorozatokban volt látható, mint a Hacktion , a Fapad, az Aranyélet, vagy A Tanár. Színházi rendezőként is aktív, több mint 15 darabot vitt színre Magyarország különböző színházaiban. A nyomozó c. filmbeni alakításáért elnyerte a legjobb színésznek járó díjat a Malaga Fancine filmfesztiválon (Spanyolország), a Magyar Filmszemlén, Yves Montand díjat a kijevi Molodist filmfesztiválon és a pozsonyi filmfesztiválon.
 
A Bukaresti Magyar Filmhéten szinte minden évben volt olyan film, amelyben Anger Zsolt játszott: 2008-ban A nyomozó, 2014-ben a Coach Surf, 2016-ban Az éjszakám a nappalod, 2017-ben a Hurok és 2018-ban a Trezor c. filmek kerültek bemutatásra, amelyekben Anger Zsolt szerepelt.
 
2018-ban a Bukaresti Magyar Filmhét vendégeként a román televízió Magyaradása számára Kacsó Edith készített vele interjút.
 
A nyomozo plakat
 
A filmet az alábbi linken lehet megtekinteni angol felirattal:
 
 
Forrás:
Magyar Nemzeti Filmintézet
KMH Film
port.hu

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
22
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések