Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Filmszerda 11: Tízezer nap

Tizezer nap slide

2020. június 17., szerda, 18.00 óra

Filmszerda 11: Tízezer nap

Intézetünk Filmszerda sorozatának következő alkotását június 17-től nézhetik a magyar film kedvelői honlapunkon.
 
Kósa Ferenc: Tízezer nap
1965, 103 perc, angol felirattal
Tizezer nap 01
Kósa Ferenc nagyívű filmballadája tízezer nap, azaz közel 30 év történetét öleli fel. A világháború után saját földhöz jutó, majd a termelőszövetkezetek megalakulásával attól megfosztott parasztság tragédiáját tárja elénk. A film három korszakban, a negyvenes évek földesúri rendszere, az ötvenes évek keményvonalas kommunizmusa és a hatvanas évek téeszesítése alatt játszódik.
Tizezer nap 02
A Tízezer nap forgatását kétéves kutatómunka előzte meg, ennek köszönhető a film vizuális és narratív komplexitása. A film a valóság és az emlékezés síkján játszódik, ez szabja meg a képi stílusát, amelyet jellemez az egész közeli naturalizmust és az átvitt, elvont szubjektív szimbolizmus egyaránt.
Tizezer nap 03
A Tízezer nap máig érvényes erővel mutatja fel, mit jelentett a paraszti életforma, hogyan függött az emberek sorsa a földtől, amelynek művelésébe belerokkantak ugyan, de ez a föld adott az életüknek értelmet is. Sára Sándor szélesvásznú képei egyszerre mutatják gyönyörűnek és szikárnak, közönyösnek a magyar tájat. A tágra komponált plánok nemcsak a parasztság sorsát sűrítik össze, de a tradíció és a modernizáció határán elvesző paraszti életformának is emléket állítanak. A háttérben gyárkémények meredeznek, vonatok zakatolnak, és a faluba hidroglóbusz (víztorony) érkezik, amitől a parasztházak még idejétmúltabbnak tűnnek: a kommunizmusban eltiport életmód és értékrend egyik utolsó mementójának.
Tizezer nap 04
Aczél György, a kulturális élet irányítója azzal bízta meg a kísérleti Balázs Béla Stúdió fiatal rendezőit, hogy készítsenek filmet a termelőszövetkezetek megszervezéséről. A BBS tagjai több éven keresztül gyűjtötték úgy a történeteket, mint Kodály Zoltán és Bartók Béla a népdalokat. Rendezőnek végül Kósa Ferencet választották, aki előbb Gyöngyössy Imrével, majd a szociológiai írásairól híres költővel, Csoóri Sándorral írta a forgatókönyvet. Kilenc változat készült, mire engedélyezték a filmet, de bemutatni már nem engedték, mert ’56-ot forradalomnak nevezték benne, és a főhős öngyilkos lett, amikor bekényszerítették a helyi téeszbe. A Tízezer nap két évig hevert „dobozban”, mire eljutott a cannes-i filmfesztivál szervezőihez, akik kikényszerítették, hogy az 1967-es fesztiválra ezt a filmet küldjék a magyarok, ahol Kósa Ferenc elnyerte a fesztivál legjobb rendezésért járó díját. Ha már úgyis levetítették a filmet külföldön, akkor a hazai mozikban is bemutatták, hogy ne mondhassák azt nyugaton, hogy Magyarországon betiltották a filmet. A finálét kellett csak módosítaniuk Kósáéknak: Széles István túlélte az öngyilkosságot, és belépett a téeszbe.
Kosa Ferenc
Kósa Ferenc (19372018) a filmkészítők azon nemzedékéhez tartozott, akik a hatvanas években kezdték pályájukat. Kósa tehetsége és elhivatottsága révén meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet korabeli megújításában.
 
Főiskolai diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i nemzetközi filmfesztiválon. Pályáját a Sára Sándorral és Csoóri Sándorral közösen készített Tízezer nap után is jelentékeny, drámai erejű művek jellemzik. Az alkotóhármas munkájából született az Ítélet, Feldobott kő, Nincs idő, Hószakadás, A mérkőzés vagy a József Attila önéletírása alapján készült Öngyilkosság.
 
Életművében fontos helyet foglal el A másik ember c. filmje, amelyben a világháborúval és az 1956-os forradalommal kapcsolatos élményeit összegezte.
 
Kósa Ferenc 1968-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1989-ben Érdemes művész címmel, 1997-ben Magyar Örökség-díjjal jutalmazták. 2007-ben Kossuth-díjat kapott nagyhatású, magas színvonalú játék- és dokumentumfilmjeiért. 2008-ban a Magyar Mozgókép Mestere lett. 2009-ben megkapta a Húsz éves a Köztársaság Díjat. 2012-ben a Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki. 2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2017-ben megkapta a Kölcsey-emlékplakettet.
 Tizezer nap plakat tervezte Orosz János
A filmet az alábbi linken lehet megtekinteni angol felirattal 2020. június 30-ig:

 

nfi filmarchivum logo horizontal hun

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
18
December
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések