Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Filmszerda 10: Feldobott kő

Feldobott ko slide

2020. június 10., 18.00

Filmszerda 10: Feldobott kő

Intézetünk Filmszerda sorozatának következő alkotását június 10-től nézhetik a magyar film kedvelői honlapunkon.
Sára Sándor: Feldobott kő
1968, 84 perc, angol és francia felirattal

Feldobott ko 01

 

Sára Sándor balladisztikus, lazán összefűzött epizódokból építi föl az ötvenes-hatvanas évek paraszti életének krónikáját.
Pásztor Balázs vasutas édesapját egy jelentéktelen kihágás miatt az ötvenes években internálják, őt pedig „politikai okok” miatt nem veszik fel az egyetemre. A filmrendezőnek készülő fiú földmérőnek áll, és egy görög partizánnal, Iliásszal, valamint gyönyörű feleségével tanyaközpontot kezd építeni. A parasztok rajtuk kérik számon az állam hamis ígéreteit, idealista elhivatottságuk hamar tragédiába fullad. Balázs később egy cigánytáborban tapasztalja, hogyan veszi semmibe a kultúrfölényben lévő hatalom az emberi jogokat. Megrázó fényképeket készít a fertőtlenítő osztag akciójáról és a szocializmust illető kétségei tovább erősödnek.
 

Feldobott ko 02

 

A legendás operatőr, Sára Sándor első rendezésében merészen nekimegy a 60-as évek tabutémáinak. A Feldobott kő három fejezetre különül, mindegyik egy-egy olyan égető kérdést boncol, amiről a hatvanas években mélyen hallgat a magyar társadalom. Az elsőben a jogtalan internálások és a veréssel kicsikart kényszervallomások sejlenek fel, a második az erőszakos téeszesítést, vagyis a parasztok földjeinek állami kisajátítását feszegeti. Sára egy frappáns filmnyelvi trükkel, a földmérő lencséjén keresztül feje tetejére állítva láttatja a paraszti életet, arra utalva, hogy az a világ, amelyben a munkások és parasztok nevében uralkodó rezsim épp a munkásokat és parasztokat zsákmányolja ki és fosztja meg a földjétől, teljesen kifordult a sarkaiból.
 

Feldobott ko 03 felforditott

 

Sára érzékenysége a szerencsétlenebb sorsú társadalmi rétegek iránt a harmadik fejezetben érik dühös vádbeszéddé, amikor a mélyszegénységben élő cigányokat tetvetlenítés címszó alatt kopaszra borotválják. A kopaszra nyírt emberek megalázott tekintetébe a rendező-operatőr megfogalmazta mindazt, amit az ember életébe erőszakosan beavatkozó hatalomról gondolt.
 

Feldobott ko 04

 

Sára Sándor saját életéből merített ihletet a történethez: falusi jegyző édesapját az ötvenes években háromszor internálták, Sárát ezért nem vették fel a Színművészeti Főiskolára, és egy évig földmérőként dolgozott. Közben bejárta az egész országot, megismerte a különböző néprétegek problémáit. Pályáját operatőrként kezdte, a legtehetségesebb fiatal rendezőkkel, Gaál Istvánnal (Sodrásban ), Szabó Istvánnal (Apa ), Kósa Ferenccel (Tízezer nap ) dolgozott, de úgy érezte, a saját történetét neki kell rendezőként filmre vinnie. Később történelmi filmjeivel (80 huszár) és tabutémákat feszegető dokumentumfilmjeivel szerzett soha nem múló érdemeket.
 

Sara Sandor kameraval

 

 

A Feldobott kő egy évig dobozban maradt, mert nem engedték vetíteni, amíg nem forgattak hozzá egy kerettörténetet, amelyben a főhőst immár rendezőként látjuk viszont. Sára úgy érezte, a cenzúra gyengítette a történetet, mégis maga a kerettörténet indulatos vádirat: ideológiai változtatás nélkül vágja a rendszer arcába az igazságot.
 
Feldobott ko 05-min 1
 
A kész filmet a Csillagosok, katonákkal együtt beválogatták az 1968-as cannes-i fesztivál versenyprogramjába, ami a párizsi diáklázadások miatt félbemaradt. Jancsó Miklós filmjét még levetítették, Sáráét már nem, akit az kárpótolhatott, hogy Magyarország a Feldobott kő c. filmet nevezte egy évvel később az Oscarra.
 

Sara Sandor

 

Sára Sándor (1933, Tura – 2019, Budapest) a Nemzet Művésze címmel kitűntetett, Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező. Pályáját dokumentumfilmekkel kezdte, majd a 60–70-es években egyéni látásmódjával hozzájárult a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez. Képein az emberi arc és a magyar táj azt mutatja meg, hogy mi történik az emberben és az emberrel a történelmi kataklizmák során. A 60-as években csatlakozott a Balázs Béla Stúdió fiatal alkotógárdájához és operatőrként dokumentarista jellegű rövidfilmeket kezdett forgatni. Filmjeiben korának érzékeny pontjaival foglalkozott: forgatott a cigányok életéről (Cigányok, 1962), a tanyasi életről (Vízkereszt, 1967), az ingázókról (Oda-vissza, 1962). Első nagyjátékfilmjét 1968-ban rendezte, Feldobott kő címmel és a játékfilmes bemutatkozását később olyan filmek követték, mint a Holnap lesz fácán (1974), Nyolcvan huszár (1978), Tüske a köröm alatt (1987), Könyörtelen idők (1991), Vigyázók (1993) vagy A vád (1996). A rendszerváltás idején visszatért a dokumentumfilmes műfajhoz és olyan jelentős filmek kerültek ki a keze alól, mint a Pergőtűz (1983), Bábolna (1984-85), „Sír az út előttem...” (1987) vagy a Magyar nők a Gulágon (1992). Filmjeit több mint félszáz országban vetítették és számos díjjal jutalmazták munkásságát: Balázs Béla-díj (1968), Érdemes művész (1974), Kossuth-díj (1978), Kiváló művész (1987), A Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje (1994), Magyar Örökség-díj (1997), A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2002), Magyar Mozgókép Mestere (2005), Príma-díj (2005), Magyar filmkritikusok életműdíja (2012), A Nemzet Művésze (2014), Kossuth nagydíj (2018).

Sára Sándor 2018-ban kapott Sárga Csikó-díjat a Filmtettfeszten. Az első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az elismerést évente adják át egy-egy olyan személyiségnek, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A csikó-trófeát, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által támogatott szobrocskát nagyváradi Jankó Szép Noémi tervezte.

Feldobott ko plakat

A filmet az alábbi linken lehet megtekinteni angol vagy francia felirattal:

https://vimeo.com/266679942

nfi filmarchivum logo horizontal hun

 

 

Feldobott kő (Sára Sándor, 1968) from Nemzeti Filmintézet Filmarchívum on Vimeo.

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
5
December
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések