Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Duna – az idők folyamán

fortepan 129914

2020. feburár 17 - március 12.

Duna – az idők folyamán

archív fotókiállítás

A Duna – az idők folyamán című utazó kiállítás az EU-Törökország Interkulturális Dialógus pályázat keretében valósult meg, és három helyszínen: Bukarestben, Szófiában és Isztambulban kerül bemutatásra. A kiállítás kurátora a Fortepan fotóarchívumból válogatott reprezentatív fotókat erre az alkalomra.
 
A kiállítást megnyitja:
Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója
Virágvölgyi István kurátor
 
A kiállítás március 12-ig tekinthető meg.
 
Duna – az idők folyamán
 
Gyakran hasonlítjuk a folyót az időhöz: a folyamot látjuk ugyan, de a víz benne folyamatosan változik, a jelent is megéljük, de a pillanatok folyamatosan tovasuhannak, kicsúsznak a kezeink közül. Az időt és a vizet is a fotó képes a végtelenbe merevíteni.
 
Rengeteg dunai kép van a fejemben, amit csak a retinámon keresztül az agyam rögzített: kajakoztam Szigetmonostornál bátyámmal, mostam paksi nagyanyám szőnyegeit a gátoldalban, halászléztem a budapesti Szabadság-szobrot nézve és fürödtem sógoromék gyerekeivel a gödi homokszigeten. Ezekről az alkalmakról nem készült fénykép, de a Fortepant, mindannyiunk közös családi fotóalbumát lapozgatva életre kelnek helyettük soha nem látott, de mégis ismerős tájak, nem ismert, de ennek ellenére barátságosan közeli arcok, helyzetek.
 fortepan 22164
Az 1990 előtti, főként privátfotókat gyűjtő Fortepan fotóarchívumot 2010-ben alapították 5000 képpel, tíz évvel később pedig már 116 ezer fotó környékén jár a számláló és folyamatosan tovább nő. Az önkéntes munkán alapuló, kizárólag digitális archívum bármely képét akárki letöltheti nagy felbontásban és tetszőleges célra felhasználhatja forrásmegjelölés mellett. Igazi közösségi kútfő, a közösségtől a közösségnek.
 
A Fortepan archívum az egykor legnépszerűbb magyarországi negatív nyersanyag nevét viszi tovább. Az itt kiállított képek nagy része is bizonyára erre a negatívra készült. Vácott, Budapesttől 30 km-re északra 1932-től 2007-ig gyártottak fotónyersanyagokat. Mégpedig a Duna vizét is használva a gyártási folyamatban, így az itt lévő képek több szálon is kötődnek a Duna vizéhez.
fortepan 109060
Hány liter víz folyt le a Dunán a kialakulása óta eltelt évmilliók alatt? Mennyi mindent jelentett ez a folyó az itt élt különböző korok embereinek és persze az állat- és növényvilágnak? Ivóvizet, hajózást, halászatot, sportolást, vízenergiát, aranymosást és ezeken keresztül kereskedelmet, háborúkat, turizmust, de mégiscsak leginkább az életet, amely mindig szorosan a vízhez kötődik.
 
Kikötők, hajógyárak, nyaralók, hidak, strandok, gátak, csónakházak sorakoznak 2850 kilométeren át a folyó partján, amely tíz országot – Németországot, Ausztriát, Szlovákiát, Magyarországot, Horvátországot, Szerbiát, Romániát, Bulgáriát, Moldovát és Ukrajnát – és közben négy fővárost – Bécset, Pozsonyt, Budapestet és Belgrádot – érintve folyik Keletközép-Európát átszelve a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.
fortepan 92319
Amikor a Duna átúszására készültem, próbáltam felmérni a feladat nagyságát, így találtam az adatra: Budapestnél a Duna vízhozama 2350 m³/s. Nemigen mondott ez az adat semmit egészen addig, amíg a folyó közepén nem úsztam és aztán erősen ellentartva is kutyául kifáradva, az indulási pontomhoz képest fél kilométerrel lejjebb kerültem elő a folyóból. Ilyen ellenállhatatlan erővel gyűr le bennünket a múló idő is, amely ellen egyetlen ellenszerünk, ha az idő sodrásából kimentett pillanatokon edződve pallérozzuk elménket közös fotóinkat nézegetve.
 
Virágvölgyi István
kurátor
 
 
logo ICD no HH

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
30
Március
H K Sz Cs P Szo V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések