Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Art Deco @ Iparművészeti Múzeum

slide Iparmuveszeti

Art Deco @ Iparművészeti Múzeum

Az Iparművészeti Múzem palotája, a magyar szecessziós építészet remekműve, 1893 és 1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint. Lechner oly módon teremtette meg az egyetemes igényű és értékű magyar nemzeti építészeti formanyelvet, hogy egyaránt merített a keleti, a nyugati, valamint a magyar népi művészetből. Az Iparművészeti Múzeum a magyar és nemzetközi, régi és kortárs iparművészet, illetve design első számú gyűjtőintézménye és bemutatóhelye Magyarországon. Gazdag kollekciója Európában is a legfontosabb ilyen profilú múzeumok közé emeli, egyes gyűjteményrészei világszínvonalúak (a szecessziós üveg- és kerámiatárgyak, az iszlám-török szőnyeggyűjtemény).
Iparmuveszeti 01
Az európai szecesszió kiemelkedő épületének számító palota építészeti megoldásai különlegesek: kívülről hatalmas, színes kupola borul az épületre, mely belül keleti pompát idéző architektúrával, továbbá kétszintű árkádsorral övezett nagy üvegcsarnokkal fogadja a látogatót. Magyaros ornamentikával gazdagon díszített külső-belső kerámiaburkolatát és tetőzetét a világhírű pécsi Zsolnay-gyár állította elő. Az épületet a millenniumi rendezvények záróakkordjaként Ferenc József osztrák császár és magyar király avatta fel 1896. október 25-én. A múzeum létrehozásának fő célja az volt, hogy a magyar műipar fejlesztése s a közízlés nemesbítése céljából példaértékű műgyűjteményt hozzanak létre, s a muzeális gyűjtemény mellett könyvtár és iskola is működjék benne.
 
„A magyar népművészeti motívumok és a hindu építészeti elemek ötvözésével Lechner a sajátosan magyar nemzeti építészet első lépéseit kívánta megtenni. Az eredmény olyan épület, amely az európai stílus, az art nouveau keletkezésével egyidőben jött létre, és sajátosságai révén minden kortárs építészeti irányzat alkotásaitól alapvetően különbözik. Lechner építészete ugyanakkor szervesen kötődik a technológiai forradalomhoz, amely a modern építészetet készítette elő.” (Gerle János: A szecesszió Budapesten, 1999)
Iparmuveszeti 02
Az Iparművészeti Múzeumban Lechner a francia reneszánsz kastélyok helyreállításánál szerzett tapasztalatait, a magyar népművészet, valamint a keleti kultúrák tanulmányozása során kiforrott egyedi díszítőrendszert ötvözte. Emellett az épület technológiailag is kora legmagasabb szintjét képviseli: az elsők között jelenik meg homlokzati burkolatként meghatározó mennyiségben a kerámia, a belső aula fémszerkezetes lefedése pedig ugyancsak a kor legszebb európai példái között említhető.
Iparmuveszeti 03
Az Iparművészeti Múzeumot egy szabálytalan, trapéz formájú telekre terveztek, amely két belső udvart fog közre. A négyszintes épület főhomlokzatát középre helyezett, kiemelt torony uralja. Ezalatt található a sajátos hangulatú nyitott előcsarnok, illetve a múzeum főbejárata. Belépve tágas előcsarnokot találunk; innen közelíthető meg a két lépcsőház, valamint az üvegtetővel fedett, kétszintes galériával körülvett aula.
Iparmuveszeti 04
Az épület szinte teljes homlokzatát többféle technológiával készült, Zsolnay-féle kerámiával burkolták; ebből az anyagból készült a tetőfedés is. Az uralkodó színek a sárga és a zöld. A tervező figyelme a homlokzat minden részletére kiterjedt. A falsíkokat a magyar népművészet ihletésében készült, színes motívumok uralják, a hullámvonalas záródású ablakokat a középtorony első emeletén nagyméretű rózsaablak egészíti ki. A nyitott előcsarnok az épület legkülönlegesebb terei közé tartozik: az oldalfalakat is vöröses, eozinmázas téglákkal burkolták, a sárga korlátok és mennyezeti burkolat pedig barlangszerű, organikus hatást kelt.
Iparmuveszeti 05
A kupola körül négy allegorikus figura áll – Oppenheimer Ignác alkotásai –, akik az iparművészet négy ágát jelképezik: az egyik alak női torzót tart a kezében (díszítő szobrászat), a mellette lévő kancsót (kerámia), a harmadik szoborserleget (ötvösség), az utolsó pedig egy orsót, amely a textilművészetet szimbolizálja.
Iparmuveszeti 06
Az előcsarnok mennyezetét minden szinten hullámos vonalú opeion töri át, amely fölött üvegezett kupola díszeleg. A látványos, keleties kialakítású falak mögött szegecselt acélszerkezet rejlik; ez a technológiai innováció csak az aula mennyezeténél válik láthatóvá.
Iparmuveszeti 07Iparmuveszeti 08
Az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye Magyarországon páratlanul széles áttekintést kínál az iparművészet történetéről, technikai és stiláris fejlődéséről. Az 1889-es és az 1900-as párizsi világkiállításokon a múzeum akkori igazgatója, Radisics Jenő jelentős kollekciót vásárolt a múzeum számára, amely a párját ritkító szecessziós gyűjteményi egység alapját képezi. Ebben az időszakban vált a múzeum a magyar és kortárs nemzetközi iparművészet elsőrangú kiállítóhelyévé.
 
Art deco és modernizmus
Az Iparművészeti Múzeum több, jelentős gyűjtemény található, amelyek kiemelt helyet foglalnak a világ különböző értékes tárainak listáján: ilyenek az oszmán-török szőnyeg gyűjtemény (amely a a világ második legnagyobb oszmán szőnyeggyűjteménye), az iszlám művészet emlékei (fegyverek, nyergek, selyemviseletek, kerámiák) vagy a Habán kerámiák gyűjteménye (a világ egyik legkiemelkedőbb gyűjteménye a témában).
montazs 01
Az Art deco és modernizmus – Lakásművészet Magyarországon 1920-1940 c. kiállítást 2012-ben rendezték meg az Iparművészeti Múzeum falai között. Az akkor bemutatott tárgyakon keresztül a két világháború közötti időszak enteriőrművészetének összetett képe tárult fel, melynek az art deco mellett a korabeli magyar közízlést mélyen meghatározó eklektika és a népies irányzatok is meghatározó elemei voltak.
montazs 02
E kiállítás most online megtekinthető a múzeum honlapján, és minden bemutatott tárgy részletes magyarázatokkal van ellátva:
 
Az Iparművészeti Múzeum az épület rekonstrukciós munkálatai miatt 2017 szeptemberétől zárva van és nem látogatható. A felújítás mellett egy új szárny (design és kortárs iparművészeti kollekciók számára) és egy mélygarázs is épül. A kiállítóterek alapterülete a tervek szerint 3000 m²-ről 10 000 m²-re nő meg, ami kellő helyet és 21. századi múzeális körülményeket fog biztosítani a meglévő gyűjteményeknek.
Iparmuveszeti 09
 
Forrás:
Iparművészeti Múzeum honlapja: http://www.imm.hu/hu/
wikipedia

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
4
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések