Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Arány

Kuti Botond - Evocatio 2

2019. november 26., kedd, 19.00 óra

Arány

A Művészek Atyhai Társaságának kiállítása

A Művészek Atyhai Társaságának az Arány jegyében született tárlatával folytatjuk intézetünknek a jeles kortárs erdélyi képzőművészeket bemutató kiállítás-sorozatát. Kiállítőtermeinkben az athyai Kakasülő galériában évente csoportos kiállításon részt vevő Vinczeffy László, Kuti Dénes, Kuti Botond festményei, Bocskay Vince, Sánta Csaba, Vargha Mihály és Berze Imre szobrászati alkotásai tekinthetők meg.
 
A kiállítást a művészek jelenlétében Vargha Fruzsina művészettörténész nyitja meg.
 
A kiállítás december 19-ig tekinthető meg.
 
"Mit jelenthet Erdély a képzőművészetben? Mit jelent Sóvidék fogalma? Mi is a kortárs képzőművészet? Kérdések, melyekre a Művészek Atyhai Társaságának és a Kakasülő Galériának talán vannak válaszai. Kérdések, melyekre a kiállító hét művész mindegyike egyedi megfogalmazásban válaszol. Van, aki a formák, van, aki a színek, van, aki a vonalak adta lehetőségek által kíván megnyilatkozni. Különbségek ezek, melyek anyagokat, eszközöket, módszereket jelölnek, de nem különálló értékrendeket. Az egymástól eltérő alkotói nemek rávilágítanak egy alkotói sokszínűségre, a kiállított alkotások pedig egy művészcsoporton belüli kohézióra, ritmusra.
 
Jakobovits Miklós meghatározása a legelső kérdésre, az erdélyiségre vonatkozóan, olyan jelzőkkel válaszol, mint a hagyományhűség, a gyökerekhez, otthonhoz, családhoz való ragaszkodás, az itthon alkotás élménye. Ez lenne Erdély a művészet világpalettáján. Évtizedekkel később ehhez az értelmezéshez talán még hozzáilleszthetnénk a közösségszervezés fogalmát, mely a megmutatkozó alkotók mindenikét a legteljesebb mértékben meghatározza. A tárlaton mindezen megállapítások legitimitást is nyernek. Szobrászat és festészet, doméniumok, melyek a képzőművészet magját, gyökerét és valamiképpen alapját képezik. Életutak, melyek sokszor társulnak egy-egy közösségteremtő foglalkozáshoz, mint a tanári pálya vagy egy múzeumi munkakör. Otthon, család és leginkább barátságalapú szerveződés. Definiálhatnánk így tulajdonképpen a Művészek Atyhai Társaságát, melynek kirobbanási központja éppen az a Sóvidék, melynek meghatározása szerteágazó. A régiót immár néprajzi és természetrajzi jelentőségén túl a képzőművészet is segíti térképre helyezni, és azon a helyen megszilárdítani. A helyszín leírásába fél évtizede a forgatós táncok, a világszerte híres szőttesek, a történelmi valóságok és a természet adta különlegességek mellé bekerülhet a csűrben kialakított Kakasülő Galéria is, mely a csoportosulás bölcsőjéül szolgál.
 
És hogy mit jelent a kortárs képzőművészet? A kérdés rendkívül kétélű és néha nehezen megragadható, hiszen tekinthetjük kortárs alkotónak azt, aki ma élő és jelenlevő, de ugyanakkor fedheti azt az alkotót is, aki a ma kérdéseit, problémáit, a korszak ideáit boncolgatja munkái által. A tárlaton végighaladva azt mondanám, hogy a 2014 óta működő csoport mindkét esetet alátámasztja. Láthatjuk a festék újfajta, robbanásszerű, néha fotográfiát idéző, illetve esetenként faktúra alapon történő felhordását. Felismerhetjük mindennapjaink valóságát, álmait, földi és szellemi vonatkozásait. Szembesülhetünk a szobrászat különböző anyagokkal való játékával, patináinak, színeinek különbözőségeivel, felületeinek amplitúdóival. A sima és a durva részletek kontrasztjával, a természet adta lehetőségekkel, az organikus anyagok szépségével vagy éppen a bronzba öntött más dimenziók átjáróival. Mindezekhez a technikai megvalósításokhoz pedig végezetül társítsuk a sós levegőt, a témák hazaiságát, a kibontakozó hangulatok erejét, nyersességét vagy éppen a helyi mítoszokat, mely elemek mindegyike aktualizáló, ugyanakkor új szervezőelvként, új távlatként működik."
 
Vargha Fruzsina, művészettörténész

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
December
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések