Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2020. június 24., 16. Magyar Zene Fesztivál, 2. nap

mindenki2

2020. június 24., szerda, 18.00

16. Magyar Zene Fesztivál, 2. nap

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet márkanevévé vált Magyar Zene Fesztiválra idén a világjárvány miatt rendhagyó módon, online kerül sor. A 16. Magyar Zene Fesztivál a fiatal romániai muzsikusok videofelvételeit várta a fesztivál keretében történő megmérettetésre. A rendezvény célja változatlan: klasszikus és kortárs magyar zenei értékek megismertetése Romániában, valamint olyan fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása, akik magyar zeneművek előadását vállalják. A versenyre 18. életévet betöltött fiatal művészek jelentkezhettek 20-25 perces műsorral, melynek legalább egyharmadában a magyar zeneirodalom remekei szólalnak meg.
 
A beküldött felvételeket három egymást követő estén, június 23-25. között 18 órától osztjuk meg az intézet és a Magyar Zene Fesztivál facebook-odalán.
Június 26-án, pénteken 18 órától a díjak átadására kerül sor, szintén virtuális térben.
 
Az első három helyezett jutalma koncertlehetőség valamely külföldi magyar intézetben és az ehhez tartozó fellépti díj. A zsűri 2017-től egy különdíjat, a Bács Lajos emlékdíjat is odaítéli. Az ACCUMM Alapítvány és a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által alapított díj nyertesének jutalma és egyben megtisztelő feladata a következő év januárjában egészestés koncertet adni az intézetben, Bács Lajos zeneszerző, karmester, a Magyar Zene Fesztivál mentorának emlékére. Az idei nyerteseket a Római Magyar Akadémia, a Párizsi Magyar Intézet, Magyarország brüsszeli Magyar Nagykövetségének Kulturális Szolgálata, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fogadja be jutalomkoncertjük megtartására.
 
Idén Fischer Annie zongoraművésznőre, Beethoven világszinten elismert kiváló tolmácsolójára emlékezünk halálának 25. évfordulóján, Ionuţ Diaconu egykori első díjasunk online koncertjével, melyre a virtuális díjkiosztó alkalmával kerül sor.
 
Kérjük közönségünket, hogy a videó alatt szavazzon kedvencére, aki a karácsonyi koncert alkalmával lép fel intézetünkben. Szavazni holnap, déli 12.00 óráig lehet, illetve pénteken, június 26-án 12.00 és 18.00 óra között.
 
 
 
 
Műsor:
Pethő Rebeka, fuvola
Carl Reinecke: Ballade op. 288, zongorán kísér Termes Rita
Járdányi Pál: Szonatina, zongorán kísér Szigeti Emanuela
George Enescu: Cantabile és Presto, zongorán kísér Szigeti Emanuela
 
Constantin Doppler – Ioana Ionescu, ének-zongora
Gioachino Rossini: Aria lui Don Magnifico „Miei rampolli femminini” – Don Magnifico áriája a „La Cenerentola” című operából
Liszt Ferenc: Die Vätergruft
Liszt Ferenc: Der Tugendhafte Schreiber
Robert Schuman: Die beiden Grenadiere
Wolfgang Amadeus Mozart: „Madamina, il catalogo è questo” – Leporello áriája
 
Sonia Vulturar – Teodora Buia, hegedűduó
Béla Bartók: 44 duó két hegedűre, Sz. 98 (Válogatás) – (New Year’s song (2), Bride’s Farewell, Dancing Song, Burlesque, New Year’s Song (1), Sorrow, New Year’s Song (4), The Bagpipe(Variation), Arabian Song, Ruthenian Kolomejka)
Szergej S. Prokofjev: Szonáta két hegedűre, op. 56, IV. tétel Allegro con brio
Arthur Honegger: Szonatina két hegedűre, H 29, I. tétel Allegro non tanto, II. tétel Andantino
 
*****
 
66371412 470274480423928 4537037876210171904 o
Pethő Rebeka a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem I. éves hallgatója Oross Veronika tanárnő osztályában. A marosvásárhelyi Művészeti Líceumban érettségizett, Geréd Jolán fuvolatanárnő osztályában. A 2015., 2017. és 2018. évi romániai országos hangszerolimpia I. díjasa, 2019-ben pedig elnyerte a maximális pontszámot. 2016-ban és 2017-ben a nemzetközi Emanuel Elenescu versenyen szintén első helyezett volt. Együttműködött a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarával, a Csíki Kamarazenekarral, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Camerata Regala zenekarral pedig a Román Atheneumban is fellépett. 2018-ban részt vettem a Virtuózok komolyzenei televíziós vetélkedőn, ahol a tinik korcsoportjában a legjobb KILENC-be került. 2019 októberében részt vett a Jastrzębie-Zdrój-i (Lengyelország) V. nemzetközi fuvolaversenyen, ahol a zsűri különdíjjal értékelte. Zenekari tagként lehetősége volt 2016-ban közreműködni az European Music Campus Orchestrával, Grafeneegben, Ausztriában, amely zenekari projekt az EUYO utánpótlás csoportja volt. 2019 nyarán egy próbajáték során felvételt nyert a European Youth Orchestra Academy zenekari projektbe, Mannheim-be, amely zenekari továbbképzést és több fellépést is biztosított.
52338384 2165578813485645 3385285148168683520 o
Constantin Doppler a bukaresti Dinu Lipatti Művészeti Líceumban érettségizett, majd a Spiru Haret Egyetemen tanult Emil ésGeorgeta Pinghiriac énekművészek zenei irányításával. 2016-ban a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem énekszakán, Cristina Soreanu mezzoszoprán énekművész osztályában végzett magiszteri tanulmányokat. Több száz koncerten és előadóesten szerepelt a Román Atheneumban, a Bukaresti Nemzeti Operában, a George Enescu Múzeumban és a Történelmi Múzeumban, a Román Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetségének koncerttermében, a Dalles teremben stb. lépett fel. Úgyszintén énekművészként részt vett a román királyi család több rendezvényén, mint például az Ana. Portretul reginei” című kötet bemutatóján. Több országos és nemzetközi előadói verseny nyertese.
104436925 2825032377725960 172457633761641327 n
Ioana Ionescu a sloboziai művészeti líceumban kezdett el zongorázni, majd VII. osztályos korától a bukaresti Dinu Lipatti Zeneművészeti Líceumban folytatta tanulmányait, Marcela Nistor osztályában. 2007-ben felvételt nyert a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem zongoraszakára, 2009 őszétől Erasmus ösztöndíjjal egy évig Hannoverben tanult a Hochschule für Musik, Theater und Medien keretében, majd 2010-ben Bukarestben diplomázott. Magiszteri tanulmányait a rotterdami Hogeschool voor de Kunsten Codarts egyetemen végezte 2013-ban, zongora előadóművész szakon. Ioana Ionescu számos országos és nemzetközi verseny díjazottja: Konzerteum 2001 – Athén (II. díj); Beethoven i Classici 2002 – Salerno, Italia (I. díj). Neves mesterek tanfolyamaira járt, mint például: Henri Sigfridsson, Gabriel Amiraș, Bujor Prelipcean, Jan Jirecek von Armin, Jean Bernard Pommier, Bart van Oort, és fontos koncerttermekben lépett fel Romániában (többek között a Parlament Palotájában és a Román Atheneumban), valamint Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Magyarországon és Bulgáriában. Jelenleg szólólistaként és kamarazenei formációkban hallhatja/láthatja a zenekedvelő közönség.
Poza Vulturar
Sonia Vulturar Nagyváradon kezdte el hegedűtanulmányait, majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián diplomázott hegedűszakon, Dorina Mangra osztályában, illetve zeneszerzői szakon Szegő Péter és Adrian Pop osztályában. Zeneszerzőként több versenyen vett részt, olykor zeneszerző-előadóként; elsősorban kamarazenei opusokat komponál jelenleg is. 2017 decemberében triójával I. díjat kapott a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia által szervezett Mozart versenyen. Kamarazenészként gyakran fellépett Nagyváradon, Kolozsváron, Segesváron, Nagybányán és Balchikban (Bulgária). Egyetemi hallgatóként olyan hangszeresek, zenetudósok és zeneszerzők mesterkurzusait hallgatta, mint Florin Paul, Bogdan Zvorișteanu, Diana Ligeti, Valentina Sandu-Dediu, Ștefana Țițeica, Edgar Alandia, Constantin Miereanu, Manfred Stahnke . A Segesvári Nyári Akadémia keretében az Arcadia vonósnégyessel lépett fel, melynek tagjai: Adelina Oprean, Chiara Banchini, Katarina Gohl-Moser és Alexandru Gavrilovici.
Poza Teodora Buia
Teodora Buia a kolozsvári Gheroghe Dima Zeneakadémián diplomázott dr. Victoria Nicolae művésztanár hegedűosztályában, illetve Traian Boală és Răsvan Dumitru, az Arcadia vonósnégyes tagjainak kamarazene osztályában. Erich Türk irányításával különféle barokk kamarazenei formációkban muzsikált. Egyetemi hallgatóként részt vett Mira Glodeanu, Midori Selier, Alexandru Gavrilovici, Adelina Oprean, Ana Török, Răsvan Dumitru mesterkurzusán. Több alkalommal vett részt a Segesvári Nyári Akadémián, itt fedezte fel a kamarazene iráni elhivatottságát, itt kezdett Sonia Vulturarral hegedűduóban muzsikálni. Egyetemi hallgatóként már együttműködött a szatmárnémeti, a nagyszebeni és a kolozsvári filharmóniák zenekarával, illetve tagja volt a román királyi család tehetséggondozó alapítványa zenekarának.
 
2014 és 2018 között Sonia Vulturar és Teodora Buia részt vett a Segesvári Nyári Akadémián, ahol különböző kamarazenei formációkban jelen művészek által vezetett projektekben dolgoztak. E projektek keretében született meg duójuk, amely több alkalommal koncertezett Kolozsváron, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Nagyszebenben, Segesváron, Balchikban (Bulgária) és Rómában (Olaszország).

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
15
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések