Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2020. június 26., Díjátadó gála

fischer-annie

2020. június 26., péntek, 18.00 óra

16. Magyar Zene Fesztivál, díjátadó gála

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet márkanevévé vált Magyar Zene Fesztiválra idén a világjárvány miatt rendhagyó módon, online kerül sor. A rendezvény első három estéjén látható produkciókat Tóth István, Intézetünk egykori igazgatóhelyettese, a maglódi Vermesy Péter Alapfokú Művészeti Iskola alapítója, Verona Maier, a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem prorektora, Stan Katalin zenekritikus, rádiószerkesztő, Makkai Gyöngyvér zeneszerző, zenekritikus, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a Román Közszolgálati Rádió munkatársa alkotta zsűri értékeli. A záróünnepségen online jelentkeznek be a zsűritagok és bejelentésre kerülnek a nyerteseket. Az első három helyezett és a Bács Lajos emlékdíj nyertese számára külföldi fellépési lehetőséget biztosítunk a következő intézmények valamelyikében: Római Magyar Akadémia, a Párizsi Magyar Intézet, a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A Bács Lajos emlékdíjas a bukaresti közönség előtt 2021 januárjában lép fel, az Intézetünk által a neves karmester születésnapja alkalmából szervezendő emlékkoncerten. A közönség szavazata alapján közönségdíjas is lesz, akit a karácsonyi koncerten hallhat-láthat majd a közönség.
 
A Magyar Zene Fesztivál hagyományához hűen, minden évben felhívjuk a közönség figyelmét az adott évben ünnepelt jeles magyar zeneszerzőre vagy előadóművészre, idén Fischer Annie zongoraművésznőre, Beethoven világszinten elismert kiváló tolmácsolójára emlékezünk halálának 25. évfordulóján.
50
Felkértük Ionuţ Diaconu egykori első díjasunkat, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem utolsóéves zongoraszakos hallgatóját, hogy Beethoven Apassionata című zongoraszonátája I. tételével és Liszt Ferenc La campanella című Paganini-etűdjével nyissa meg a 16. Magyar Zene Fesztivál záróünnepségét. A mini-koncertre Fischer Annie emlékére kerül sor.
 
„Fischer Annie (19141995) a magyar és az egyetemes zenei előadóművészet legendás, kiemelkedően nagy alakja. Pályáját csodagyerekként kezdte, már nyolcéves korában pódiumra lépett, Beethoven C-dúr zongoraversenyét játszotta. (...) A budapesti Zeneakadémián 12 éves korától Székely Arnold és Dohnányi Ernő tanítványa lett. Fischer Annie így a Lisztig visszavezethető nagy magyar zongoraiskola neveltje, örököse. Dohnányi és Székely Arnold egyaránt Thomán István – az egyik legjobb Liszt tanítvány – növendékei voltak. Ez a tradíció voltaképp Beethovenig nyúlik vissza, hiszen Lisztet Carl Czerny tanította, aki pedig Beethoven kedvenc növendéke volt. Fischer Annie világraszóló karrierjét az első budapesti Liszt zongoraverseny fődíjának elnyerése indította el 1933-ban. A következő években már Európa legnagyobb városaiban és leghíresebb koncerttermeiben játszott. Olyan karmesterek találtak szólista partnerre benne mint Fritz Busch, Bruno Walter, Knappertsbusch, Mengelberg, Ansermet, Karajan, Adrian Boult, Sawallisch, Klemperer, a magyarok közül Dohnányi, Fricsay, Ormándy, Széll, Ferencsik. Az ötvenes években a kritika Magyarországon és külföldön egyaránt szuperlatívuszokban fejezte ki hódolatát. Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin, Liszt legnagyobb művei alkották műsorainak gerincét.
https://lfze.hu/lexikon_nagy_elodok/lexikon-1837

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
15
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések