Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

16. Magyar Zene Fesztivál, 3. nap

minedki3

2020. június 25., csütörtök, 18.00

16. Magyar Zene Fesztivál, 3. nap

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet márkanevévé vált Magyar Zene Fesztiválra idén a világjárvány miatt rendhagyó módon, online kerül sor. A 16. Magyar Zene Fesztivál a fiatal romániai muzsikusok videofelvételeit várta a fesztivál keretében történő megmérettetésre. A rendezvény célja változatlan: klasszikus és kortárs magyar zenei értékek megismertetése Romániában, valamint olyan fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása, akik magyar zeneművek előadását vállalják. A versenyre 18. életévet betöltött fiatal művészek jelentkezhettek 20-25 perces műsorral, melynek legalább egyharmadában a magyar zeneirodalom remekei szólalnak meg.
 
A beküldött felvételeket három egymást követő estén, június 23-25. között 18 órától osztjuk meg az intézet és a Magyar Zene Fesztivál facebook-odalán.
Június 26-án, pénteken 18 órától a díjak átadására kerül sor, szintén virtuális térben.
 
Az első három helyezett jutalma koncertlehetőség valamely külföldi magyar intézetben és az ehhez tartozó fellépti díj. A zsűri 2017-től egy különdíjat, a Bács Lajos emlékdíjat is odaítéli. Az ACCUMM Alapítvány és a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által alapított díj nyertesének jutalma és egyben megtisztelő feladata a következő év januárjában egészestés koncertet adni az intézetben, Bács Lajos zeneszerző, karmester, a Magyar Zene Fesztivál mentorának emlékére. Az idei nyerteseket a Római Magyar Akadémia, a Párizsi Magyar Intézet, Magyarország brüsszeli Magyar Nagykövetségének Kulturális Szolgálata, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fogadja be jutalomkoncertjük megtartására.
 
Idén Fischer Annie zongoraművésznőre, Beethoven világszinten elismert kiváló tolmácsolójára emlékezünk halálának 25. évfordulóján, Ionuţ Diaconu egykori első díjasunk online koncertjével, melyre a virtuális díjkiosztó alkalmával kerül sor.
 
Kérjük közönségünket, hogy a videó alatt szavazzon kedvencére, aki a karácsonyi koncert alkalmával lép fel intézetünkben. Szavazni június 26-án, pénteken déli 12.00 óráig lehet.
 
 
 
 
Műsor:
Andrian Harabaru, gordonka
Program: Camille Saint-Saens: 1. számú gordonkaverseny
Kodály Zoltán: Szonáta szólógordonkára op. 8, I. tétel
 
Vlad Rațiu, nagybőgő
Montág Vilmos: e-moll szonáta nagybőgőre és zongorára, I. tétel, zongorán kíséri Cătălina Bordeanu
Frank Proto – „1963”, szonáta nagybőgőre és zongorára, I. és II. tétel, zongorán kíséri Wan Ting Yu (Tajván).
Giovanni Bottesini: Capriccio di Bravura nagybőgőre és zongorára
 
Alina Dragnea – Tudor Scripcariu, ének-zongora
Dohnányi Ernő: Du silbernes Mondenlicht
Henri Duparc: L’invitation au voyage
Franz Schubert: Auflösung
Richard Strauss: An die Nacht
Bartók Béla: Ha kimegyek arr’a magos tetőre
Ligeti György: Gyümölcs-fürt
Modest Mussorgsky: Gopak
 
*****
 35
Andrian Harabaru a Moldovai Köztársaságban született. 2015-ben diplomázott a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen dr. Răzvan Suma gordonkaosztályában. 2017-ben mesteri fokozatot szerzett a Southeastern Louisiana University-n, az Amerikai Egyesült Államokban, Dan Cassin gordonkaosztályában, idén pedig a zenei előadóművészet doktora címet is megkapta a Louisiana State University-n, Dennis Parker tanítványaként.
 MG 8717
Vlad Rațiu a kolozsvári Sigismund Toduţă Zeneművészeti Kollégiumban érettségizett. Jelenleg a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem IV. éves hallgatója, Thomasz István tanár úr nagybőgő osztályában. Több jelentős romániai és külföldi zenekarral lépett fel (George Enescu Filharmónia, Román Rádió Zenekara és Kamarazenekara, Nürnbergi Szimfonikusok, a Bambergi Egyetem Kamarazenekara). Tagja a Román Ifjúsági Zenekarnak, mellyel Közép-Európában, a Balkánon, illetve az Amerikai Egyesült Államokban turnézott, Cristian Mandeal, Gabriel Bebeşelea, Cristian Măcelaru, Michael Sanderling, Lothar Zagrosek vezényletével. Neves mesterek tanfolyamait látogatta: Dorin Marc (Németország), Kostyák Botond (Ausztria/Franciaország), Cătălin Rotaru (USA), Petru Iuga (Németország), David Daly (Egyesült Királyság), Kubina Péter (Magyarország). Középiskolai tanulmányai idején több országos versenyről és olimpiáról tért haza első, illetve második díjjal.
97282218 3106419136085246 7429535523561013248 o
Alina Dragnea a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen és a nürnbergi Hochschule für Musikban tanult, illetve teljes ösztöndíjban részesült a ISA 18 Vienna Summer Academy-n. 2019-ben alkalma nyílt Nürnbergben debütálni La Zia Principessa szerepében G. Puccini Suor Angelica című operájában, Guido J. Rumstadt vezényletével. Az énekesnő 2015 óta a konstancai Oleg Danovski Nemzeti Opera és Balett Színház munkatársa, ahol egyik első szerepe Verdi Azucenája volt A trubadúr c. operában, melyet számos jelentős szerep követett. Alina fontos koncerthelyszíneken szerepelt Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Izraelben, illetve Romániában. 2018-ban megnyerte a Victor Giuleanu országos verseny nagydíját és bejutott az Armel verseny döntőjébe Párizsban és Budapesten. Világhírű énekművészek mesterkurzusait látogatta: Elisabetta Lombardi, Deborah York, Margit Klaushofer, Ramon Vargas, Luisella Germano, Manfred Schiebel, Deborah York, Carlos Garcia Estevez (színház), Peter Grossmann, Ioana Bentoiu, George Crăsnaru és Marina Krilovici.
27628782 10156104711687520 8606130768773299903 o

Tudor Scripcariu a bukaresti George Enescu Zenelíceumban Mihaela Zamfirescu tanárnő zongoraosztályában érettségizett. 2007 és 2010 között a Royal Northern College of Musicban Helen Kryzos zongoraosztályában tanult. 2015-ben a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen Vlad Dimulescu zongoraosztályában diplomázott. Több mint 30 díjat mondhat magáénak, amelyeket romániai országos és nemzetközi versenyeken kapott, de I. díjasa volt az olaszországi San Bartolomeo al Mare nemzetközi versenynek, II. díjasa a skóciai Moray Piano Competition nemzetközi versenynek és I. díjasa a nagy-britanniai Piano Concerto Competition nemzetközi versenynek. Nagy mesterek zongorakurzusain vett részt, mint például Schiff András, Nelson Goerner, Ronan O'hara, Andrei Gavrilov, stb. Zongorakísérőként is gazdag a művészi tevékenységek, az évek során elismert művészekkel lépett színpadra, mint például Dan Iordăchescu, Felicia Filip és Irina Iordăchescu.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések