Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Vonal és forma

afis final-1

2019. február 12. - március 8.

Vonal és forma

grafikai kiállítás

Vásárhelyi Antal és Emilia Persu kurátori munkájának köszönhetően magyar és román grafikusok munkáiból nyílik kiállítás. A grafika két alapvető eleme a vonal és forma egymástól különböző, ugyanakkor egymást kiegészítő képzőművészeti gyűjtőfogalom. A vonal és forma összhangja sokszor nagyobb változatosságot mutat, mint a legszínesebb festmény.
 
A kiállítást megnyitja Emilia Persu.
 
Kiállító művészek: König Róbert, Madácsi István, M. Tóth Éva, Visnyei Ilona, Haász Ágnes, Damó István, Szirányi István, Nagy Gábor György, Lendvai Péter Gergely, Varga Zsófi¬, Csikós Tibor, Magén István, Vásárhelyi Antal, Somorjai Kiss Tibor, Anca Boeriu, Elizabeth Brolla, Otilia Măndescu Canavra, Andreea Constantin, Ovidiu Croitoru, Corina Duma, Dan Erceanu, Mircea Florian, Sasha Grecu, Răzvan Hogea, Dan Lăcătuş, Tudor Lüba, Emilia Persu, Ilie Rusu, Ela Stoica
 
A kiállításmegnyitón Mircea Florian multimédia művész, zeneszerző gitározik és énekel.
 
“A megteremtett formát olykor egy monumentális építmény jövőbeni elemének tekintjük. Tudva, hogy törekszünk részt venni abban az építményben, amelyet az emberek mindig az ég felé igyekeznek emelni, legyen szó piramisról, templomról, katedrálisról vagy a lélek kevésbé látott, de ugyanolyan monumentális építményeiről, megpróbáljuk a vonalat és a formát tökéletes összhangban kezelni. Az egész harmóniája, a tökéletes forma harmóniája ránk is hat, úgy érezzük, hogy ideálunk nemesebb. Ugyanaz a konstrukció jelenik meg belsőnkben, ahol folyamatosan csiszoljuk a lencsét, hogy tisztábban lássunk, de rajtunk kívül is, ahol a tények, a gesztusok a belső fényt tükrözik.
A vonal, a barlangfestményektől a lézersugár nyomáig, meghatározza a művészi irányt. Az alkotó kardként kezeli a vonalat, s a forma egy folyamatosan átalakuló anyag. Magunk mögött hagyjuk a felhalmozott ismereteket, és a dolgok egy mélyebb értelme kezd el vezetni bennünket. Lemondunk arról, ami vonz, mert tudjuk, hogy élvezetet okoz, és megpróbáljuk kifejleszteni a körülvevő világ finom, gyengéd jelenségeinek érzékelését. A munka csiszolás, adottak az eszközök és az anyagok. És alázattal kell fogadnunk saját átalakulásunkat.
Vonal és forma, avagy a művészi, más szóval az egyetemes alkotás szintagmája.”
Emilia Persu
 
A kiállítás március 8-ig tekinthető meg.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Február
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. febr. 21. - máj. 21.
Vasarely retrospektív kiállítás
Café de la danse | 5, passage Louis Philippe 75011 Paris
2019. márc. 29. - márc. 29.
SöNDöRGő - Metafolkloric Tour 2019

Hirdetések