Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

Victor Vasarely virtuális panoráma

2012 tavaszán a bukaresti Magyar Kulturális Intézet Bukarestben és több erdélyi városban (Kézdivásárhely, Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár) megrendezte a világhírű művész, Victor Vasarely munkáiból álló kiállítást.

Victor Vasarely (1908-1997), a pécsi születésű párizsi művész munkájából a közönség 60 képet és 15 objektet láthatott, melyek Csepei Tibor, Vasarely barátjának magángyűjteményéből valók. Csepei Tibor a 80-as évektől gyűjtötte a művész munkáit, többször járt nála Párizsban, és több száz kiállítást rendezett alkotásaiból Magyarországon és a világban a rendelkezésére bocsátott anyagból. Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) az optikai festészet, vagy "op-art" legjelentősebb képviselője, mind életműve, mind számos elméleti munkája révén, amelyekben egyebek között a mozgást úgy jellemzi, mint „azt az erőszakot, amellyel a szerkezetek szemünk recehártyáján közvetlen ingert okoznak".

A bukaresti tárlatról két lelkes professzor (a bukaresti művészeti egyetem tanárai) virtuális panoráma képet készített, így azok is gyönyörködhetnek Vasarely művészetében, akik nem láthatták a fent említett helyszíneken.

 

Marius Nedelcu foto

Marius Nedelcu egyetemi tanár a bukaresti "I.L. Caragiale" Színház- és Filmművészeti Egyetem animációs tanszékén. A Bukaresti Nemzeti Szépművészeti Egyetem foto-video tanszékén is tanít. A filmművészet-média tudományának doktora.
Tanulmányait a Műszaki Egyetem automatika tanszékén végezte, szakosodása szoftver, grafika és multimédia applikációk. On-line és off-line multimédia applikációkat készített, tanulmányokat publikált au új médiák és a filmművészet területeiről ("Hipermédia, új média és klasszikus média", "Bukarest – forgatási helyszín", "Az internetes televíziót konfiguráló empirikus törvények eredetére, természetére és implikációira vonatkozó aspektusok", "Kísérletek az interaktív filmművészet terén", "Hipertext/multimédia/hipermédia/új médiák", "A filmművészet és a virtuális médiák kölcsönhatása ", "Út a filmművészet új dimenzióihoz ").

 

 Radu Igazsag fotoRadu Vasile Igazság a kolozsvári "Ion Andreescu" Képzőművészeti Egyetem festészeti szakán végezte tanulmányait, egyetemi tanár a bukaresti "I.L.Caragiale" Színház- és Filmművészeti Egyetem animációs tagozatán. A filmművészeti és média tudományok doktora. Vizuális művészként (festészet, grafika, foto) 4 egyéni kiállítása volt és részt vett csoportos kiállításokon, országos szalonokban; rendszeresen zsűrizik versenyeket és nemzetközi kiállításokat és filmfesztiválokon. Filmrendezőként animáció, dokumentum- és kísérleti filmeket készített. Nevéhez fűződik a bukaresti „Animafilm" Filmstúdió rendezőjeként 18 rövid animációs film és egy hosszú animációs film a romániai animációs filmművészet történetéről.

 

Virtuális túra

 

Vasarely 01
Vasarely 02
Vasarely 03
Vasarely 04
Vasarely 05

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
30
Január
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. febr. 06. - máj. 06.
Vasarely retrospektív kiállítás

Hirdetések