Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2016. március 2. - április 5., Üzenetek fémben, kőben és textilben

2016. március 2. - április 5.

Üzenetek fémben, kőben és textilben

Hunyadi Mária és Hunyadi László kiállítása


A tárlat anyaga válogatás egy művészházaspár életművéből, amely arról tanúskodik, miként hat egymásra, hogy tudja egymást inspirálni két művész, hogyan tud harmonikusan egymásért és egymásnak alkotni. A „képszövő és a képfaragó”, ahogy egy újságcikk címében olvasható, néma formába viszi gondolatait, mondanivalóját. Ezeket a szavakkal el nem magyarázható, kizárólag szemmel érzékelhető üzeneteket tárják elénk a tárlaton látható munkáik.
 
A kiállítást Mircia Dumitrescu akadémikus, grafikus, festő- és szobrászművész és dr. Orbán Anna Mária egyetemi előadó, textilművész nyitja meg.

Hunyadi Mária Lupényban született 1945-ben. A bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Főiskolán tanult 1965–1967 között, majd 1967–1971-ben a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán. 1971-től a marosvásárhelyi Művészeti Középiskola tanára volt nyugdíjazásáig. Faliszőnyegeit keleti és norvég csomózásos technikával készíti. Csoportos tárlatok állandó résztvevője, de több egyéni kiállítása is volt. Számos tanítványa vált sikeres képzőművésszé.
                        
Hunyadi László 1933-ban született Küküllődombón. Marosvásárhelyen végezte a Művészeti Középiskolát, 1959-ben fejezte be szobrászati tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán. Mesterei Bandi Dezső, Izsák Márton, Ion Irimescu, Kós András, Vetró Artúr és Szervátiusz Jenő voltak. Dolgozott a marosvásárhelyi Állami Bábszínháznál, majd a Művészeti Középiskola tanára volt, 1978-tól pedig szabadfoglalkozású. Készít fa- és fémszobrokat, fémdomborításokat, használati és díszítő jellegű iparművészeti tárgyakat, ékszereket. Plakettjeit, térszobrai a magyar kultúra nagyjait ábrázolja. 2005-ben a Magyar Művészeti Akadémia Koller-díjjal tüntette ki, 2009-ben Magyar Örökség-díjat kap és Marosvásárhely díszpolgára címet.
 
Inda-hajlékony, dekoratív nőalakok izgalmas keretekbe, ablakokba helyezve néznek ránk a falakról. Képi igénnyel készült figurális kompozíciók ezek, a művésznek látható célja az ábrázolás, a gondolati tartalom, az üzenet megfogalmazása. A narratíva mellett azonban hasonló főszereplő az anyag, a materiális szépség is. A főként csomózásos technikával és francia gobelinben előadott elegáns kompozíciókon, a „subázott”, mívesen megszőtt felületeken sokszor fémből készült kiegészítők is megjelennek. ... Hunyadi Mária munkáit plasztikus reliefes formák jellemzik, a művész kedveli a természet színeit.

Hunyadi László domborművei és plasztikái ornamentális előadásmódjukkal együtt muzsikálnak a kiállított textilekkel.… A fémdomborítások afféle spiritualizált, kultikus műtárgyak, amelyekben őserő feszül. Az egzotikus népek ihlette maszkok, szelleműző álarcok és ötvösművességgel cizellált zodiákus tálak pedig afféle „jutalomjátékok” a művész hatalmas életművében, cseppek, amelyekben ott az óceán.
                                                                                                                                           
                                                                                                                                           Pacsika Emilia, textilművész
                                                                                                                                           http://www.erdelyinaplo.ro

A kiállítás 2016. április 5-ig tekinthető meg.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
21
Február
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. febr. 21. - máj. 21.
Vasarely retrospektív kiállítás
Café de la danse | 5, passage Louis Philippe 75011 Paris
2019. márc. 29. - márc. 29.
SöNDöRGő - Metafolkloric Tour 2019

Hirdetések