2017. október 12., Székely Csaba: Bányavakság

crop 20800161 1190083867764992 17607009050474349 n

2017. október 12., 20.00 óra

Székely Csaba: Bányavakság

Odeon Színház, Studio terem (Victoriei sgt. 40-42.)

Ince: Virgil Aioanei
Iringó: Elena Popa
Florin: Sebastian Marina
Izabella: Claudia Ardelean
Izsák: Ion Fiscuteanu Jr.
Kórus: Mucha Oszkár, Benyhe Bernát, Daragics Bernadette, Fekete Kata, Gyergyai Bea, Péter Izolda
Rendező: Catinca Drăgănescu
Osonó koordinátora/ rendező asszisztens: Fazakas Misi
Szcenográfia: László Wegroszta
Koreográfia: László Ivácson
Zenei aláfestés: Csibi Szabolcs (élő zene)
Az előadás időtartama: 1h 30 min (szünet nélkül)
A szentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház előadása.
 
A Nottara Színház 2013-ban hívta életre a Fest(in) pe Bulevard Nemzetközi Színházi Fesztivált, amely egy évente megrendezésre kerülő kulturális projektet jelent. A fesztivál programjai között kerekasztal-beszélgetések, felolvasószínházi előadások, könyvbemutatók, utcai események és a korábbi fesztiválok pillanataiból készült kiállítások szerepelnek.
 
Az idei fesztivál kiemelt témája a kamaszkor és annak krizisei.
 
"A polgármester-választás előtt álló falu jelenlegi első embere rendőrt hív a központból, hogy leleplezze a másik polgármester-jelölt korrupt ügyleteit. A megérkező rendőr az országban a többséghez, de a faluban a kisebbséghez tartozik. A "revizor" végül nemcsak a konkurencia ügyleteit tárja fel, de a regnáló polgármester machinációira is fényt derít. Így a két leleplezett bűnözőnek nem marad más választása, mint összefogva megölni a rendőrt, ezzel vállalva közösséget egymással.

A többszörösen díjnyertes Bányavirág című darab folytatása a Bányavakság. Míg a Bányavirágban az alkoholizmus, a munkanélküliség és az ezekből fakadó öngyilkosság volt a téma, a Bányavakságban a politikai korrupció és az idegengyűlölet gondolata köré szerveződik a történet.

A Bányavakság annak a trilógiának a középső része, melynek az első része a többszörösen díjazott Bányavirág (Vilmos-díj - Nyílt Fórum 2011, A legjobb előadás - POSZT 2012 / Vidor Fesztivál 2012, A legjobb dráma - Színházi Kritikusok Céhe 2012), a harmadik pedig az Örkény Színház drámapályázatának győztese, a Bányavíz. A tavaly Szép Ernő-jutalomban részesült szerző trilógiájának valamennyi része ugyanazon a kis erdélyi bányász-településen játszódik, de más szereplőkkel, és más problémakört érintve. Míg a Bányavirágban az alkoholizmus, a munkanélküliség és az ezekből fakadó öngyilkosság volt a téma, a Bányavakságban a korrupció és az idegengyűlölet gondolata köré szerveződik a történet. (Majd a Bányavízben pedig az egyház és a pedofília problémaköre kerül előtérbe.)

A Bányavakság szereplői szörnyetegek, de hús-vér szörnyetegek, akiknek vannak érzelmeik, szeretik hozzátartozóikat, aggódnak rokonaik sorsáért, és életük egyik legfőbb szempontja: széthulló családjuk együtttartása. Épp ezek az emberi célok semmisülnek meg az elkövetett bűnökben, a bűnözésben. Bár tragikus, krimibe illő a téma, Székely Csaba mindezt az első részből már megismert módon, sok humorral mutatja be, és megint megjelenik a nagy elődök szelleme: Tamási Áron, MacDonagh és Csehov is, talán most egy kis gogoli beütéssel."
 
A jegyek a Nottara Színház honlapján és az Odeon Színház jegyirodájában vásárolhatók.
 

20228320 1166029096837136 7289741233319156189 nsigla-odeon