Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

NAPSZÁLLTA | Június 21-től a mozikban

good slide Napszallta

NAPSZÁLLTA

Június 21-től a romániai mozikban

Nemes László második nagyjátékfilmje, a Napszállta, 2019. június 21-től megtekinthető a romániai mozikban. A film bemutatója a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2018-ban, ahol elnyerte a filmkritikusok FIPRESCI díját.
 
A filmet a romániai mozibemutató előtt a tavalyi Bukaresti Magyar Filmhét nyítófilmjeként, illetve idén június 13-14-én a rendező Nemes László és a film férfi főszereplője Vlad Ivanov jelenlétében láthatta a szakmai közönség.
napszallta bukaresti bemutato 2
Napszállta
2018, 142 perc, dráma, román felirattal
 
Rendező: Nemes László
Forgatókönyv: Nemes László, Clara Royer, Matthieu Taponier
Operatőr: Erdély Mátyás
Vágó: Matthieu Taponier
Zene: Melis László
Hang: Zányi Tamás
Látványtervező: Rajk László
Jelmez: Szakács Györgyi
Szereplők: Jakab Juli, Vlad Ivanov, Dobos Evelin, Marcin Czarnik, Björn Freiberg, Susanne Wuest, Bárdos Judit, Balsai Móni, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor, Kormos Mihály
 
1913 nyara, Budapest - a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel. 
 
Sunset 02
 
Nemes László „egy nagy kor kis tanújával vezet be a fortyogó történelem kulisszái mögé, hogy újfent egy családi krízisben jelenítse meg a lehanyatló európai kultúra apokalipszisét. (...) Allegóriát rendezett és baljós mementót, amely nemcsak a nőkkel, hanem a világtörténelem keresztútjára sodródó és ott radikális eszmékkel karambolozó emberekkel szimpatizál.” (Soós Tamás Dénes, Filmvilág, 2018/10)
 
Sunset 03
 
Díjak:
2018: FIPRESCI díj, Velence Nemzetközi Filmfesztivál, Olaszország
2018: Legjobb európai koprodukció díja, Sevilla Filmfesztivál, Spanyolország
2019: Legjobb rendező díja Nemes Lászlónak, Peking Nemzetközi Filmfesztivál, Kína
2019: Magyar Filmdíj: Legjobb hang Zányi Tamásnak, Budapest
2019: Magyar Filmdíj: Legjobb fényképezés Erdély Mátyásnak, Budapest
2019: Magyar Filmdíj: Legjobb zene Melis Lászlónak, Budapest
2019: Magyar Filmdíj: Legjobb smink díja Forgács Böbe és Csatári Viktóriának, Budapest
2019: Magyar Filmdíj: Legjobb jelmez díja Szakács Györgyinek, Budapest
2019: Magyar Filmdíj: Legjobb díszlet és látványterv díja Rajk Lászlónak, Budapest
 
Fesztiválszereplések:
2018: Toronto Nemzetközi Filmfesztivál, Kanada
2018: London Filmfesztivál, Nagy-Britannia (versenyben)
2018: Busan Nemzetközi Filmfesztivál, Dél-Korea (versenyben)
2018: Zürich Filmfesztivál, Svájc (versenyben)
2018: L’Autre Cinema, Arras, Franciaország
2018: MUCES Európai Filmszemle, Segovia, Spanyolország
2018: Stockholm Nemzetközi Filmfesztivál, Svédország (versenyben)
2019: LuxFilmFest, Luxembourg
2019: Hong Kong Nemzetközi Filmfesztivál, Kína
 
Nemes-Jeles-Laszlo-Foto-Pozsonyi-Janka
 
Nemes László 1977-ben született Budapesten. 1989-től 2003-ig Párizsban élt, egyetemi tanulmányai során történelmet, politikatudományokat, irodalmat és forgatókönyvírást tanult. 2001-től rendező- és producerasszisztensként dolgozott Franciaországban. Magyarországon Tarr Béla másodasszisztenseként dolgozott A londoni férfi című filmben, majd posztgraduális tanulmányokat folytatott a New York-i Tisch School-on filmrendező szakán. Kisjátékfilmjei több mint 100 nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek és 30 nemzetközi díjat kaptak. Első nagyjátékfilmje, a Saul fia világpremierje a Cannes-i filmfesztiválon volt 2015-ben, ahol elnyerte a fesztivál nagydíját, majd 2016-ban megkapta az Aranyglóbusz díjat és a Legjobb külföldi filmnek járó Oscar díjat. 2016-ban a Cannes-i filmfesztivál versenyszekciójának volt a zsüritagja.
 
A Napszállta c. filmjéről azt írta a Los Angeles Times, hogy „bolondítóan lenyűgöző”.
 
Sunset 04
 
A film díszleteit Budapesten építették, amelyekhez a világosság és a sötétség közötti játékot használták fel, amely a film reális hangulatába vezeti be a nézőt és amelyről a rendező a következőket mondta: „Ez a film a filmművészet iránti szeretetem bizonyítéka, fél évszáddal a Murnau reményteli Sunrise-a (Napkelte) után, amelynek tiszteletére ajánlom fel ezt a filmet. Remélem, hogy ez a film magában hordozza Murnau filmjének kérdéseit.” A jelen és múlt kapcsolatáról pedig azt mondta a rendező: „európai gyökereim, arra késztettek, hogy kérdéseket tegyek fel magamban arról a korról, amelyben jelenleg élünk és amelyben európai őseink éltek (...) és arról, ami következni fog. Mai, modern világunkban könnyen elfelejtjük a történelem dinamikáját és a technológia vívmányai iránti rajongásunkban elfelejtjük mennyire közel lehetünk az általuk való elpusztuláshoz. Azt gondolom, hogy mai világunk nem sokban különbözik az 1914 előtti, első világháború előtti világtól. Egy olyan világban élünk, amely nem vesz tudomást arról, hogy a benne levő dekadens és rossz erők elpusztíthatják azt. Számunkra a történelem most van...”
 
Sunset   Artwork   Final HU page-0001
 
A Napszállta c. filmet június 21-től vetítik a mozik Bukarestben, Botoșaniban, Besztercén, Temesváron, Craiován, Kolozsváron, Konstancán, Sepsiszentgyörgyön, Bârladon, Brassóban, Lugojon, Piteștien, Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Resicabányán, Karțnsebesen, Maroshévízen, Petrozsényben, Slobozián és Aradon.
 
A film forgalmazója Romániában: Voodoo Films
 
Logo-Voodoo Films-RT

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések