Iratkozzon fel hírlevelünkre

Művészet a papíron

2017. október 2., hétfő, 15.00

Művészet a papíron

kiállítás finisszázs

A kiállítás célja a bukaresti kulturális élet középpontjába állítani a papírra vetett képeket, kapcsolatot teremtve a vizuális művészetek különböző területeink érvényesülő alkotók között. A kiállítás ötlete egy térben bemutatni a szobrászok, festőművészek, grafikusok, keramikusok (és a felsorolás folytatható) rajzait, hiszen a rajz valamennyi vizuális művész közös nevezője, mindannyian vonzódtak a papírra rajzolás iránt.

 
Kiállítók: Marilena Preda Sânc, Alexandru Rădvan, Patricia Teodorescu, Csapó Dup Réka, Anca Boeriu, Kiss Emilia, Siklódy Ferenc, Szepessy Béla, Ferencz Zoltán.
 
Kurátor: Anca Boeriu, Csapó Dup Réka
 
A finisszázs alkalmával a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti igazgatója, Ferencz Zoltán bemutatja a szárhegyi alkotótábort, felhívva ezáltal a közönség és a szakmabeliek figyelmét a központ birtokában levő nagy értékű képzőművészeti hagyatékra, amelyet az elkövetkezőkben egy méltó katalógussal kísért tárlat keretében szeretnénk bemutatni Bukarestben.
 
***
„A szárhegyi művésztelep ötlete 1974. augusztus 1-jén született egy kezdeményező triász, Zöld Lajos újságíró, valamint Márton Árpad és Gaál András képzőművészek kezdeményezésére. A művésztelep, amelyben sokáig fele-fele arányban vettek részt román és magyar művészek, kilépést jelentett a művészet hivatalos helyeiről, kiutat egy diktatúrából. Az alapítók nagyot álmodtak, világszínvonalút!... A szárhegyi gyűjtemény első fele átfogó és hiteles keresztmetszetét nyújtja a romániai képzőművészet egyik fontos korszakának. […] Egy 1824 darabot számláló, felbecsülhetetlen értékű műkincsállomány […] Eljött az ideje a rendszerezésnek, az állagmegóvásnak, a bemutatásnak!” – foglalja össze röviden Túros Eszter művészettörténész a művésztelep történetét.
 
Partner:
 
  

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
26
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések