Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.
Értesítés
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/institutes/bukarest/Images/20181212LajthaEst

2018. december 12., Lajtha László est

2.054B

2018. december 12., szerda, 19.00 óra

Lajtha László est

Lajtha László (1892–1963) a 20. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, aki meghatározó tevékenységet fejtett ki a népzenekutatás és zenepedagógia, valamint a nemzetközi kultúrdiplomácia terén is. Életében – főként Franciaországban – a nála egy évtizeddel idősebb Bartókkal és Kodállyal együtt emlegették: „les trois grands hongrois” (a három nagy magyar). A kommunizmussal való szembenállása miatt műveit 1948 után Magyarországon alig játszották. Zenetörténetileg igen jelentős, egészen egyéni arculatú életművét az utóbbi évtizedekben kezdi újra felfedezni a zenei szakma és a közönség. – foglalja össze Lajtha László életének és munkásságának esszenciáját, jelentőségét Solymosi Tari Emőke zenetörténész.
 
Halálának 55. évfordulóján emlékezünk meg a 20. század magyar zeneszerző triászának legfiatalabb tagjára, Lajtha Lászlóra, aki rövid ideig diákja, majd barátja, munkatársa, követője volt Bartóknak és Kodálynak, de zenei nyelvezetében nem vált kópiájává mintaképeinek, univerzálist alkotott, népzenekutatói munkásságával pedig megalapozta a táncház-mozgalmat, melynek ma is rendkívül jelentős szerepe van a magyar néptánc és népzene továbbadásában, fennmaradásában.
 
Az est díszvendége Gyurkó Csilla, a Lajtha-hagyaték egyik örököse.
 
A rendezvény az Observator Cultural hetilappal közösen kiadott Latjha-melléklet bemutatásával indul, amely teljessé teszi a 20. század három nagy magyar zeneszerzője sorozatot, a 2016-os Bartók-melléklet és a 2017-ben Kodály-melléklet után.
Vendégünk Ovidiu Șimonca, az Observator Cultural hetilap főszerkesztő-helyettese.
 
Ezt követőn Stan Katalin zenekritikus Lajtha László életéről és munkásságáról tart előadást.
 
Közreműködik: Borsos Edith énekművész, Csendes László – hegedű, Florin Matei – brácsa, Iancu Theodor – gordonka, Cătălin Răducanu – zongora.
 
Műsoron:
Szerenád vonóstrióra op. 9
Magyar népdalok énekhangra, zongorakísérettel
Hat zongoradarab op. 14
 
A közönség megtekintheti a Fejezetek a zeneszerző Lajtha László életéből című kiállítást, melynek kurátora Solymosi Tari Emőke.
 
A rendezvény a Kodály-év folytatásaként valósul meg, kiemelve Kodály Zoltán népzenegyűjtői tevékenységének jelentőségét és hatását közvetlen munkatársaira és az utókorra, így a lajthai életmű kapcsán is kiemelve a kodályi hatást.
 
Az est és a folyóirat-melléklet megvalósulásáért köszönetet mondunk Solymosi Tari Emőke zenetörténésznek, aki negyed évszázada kutatja a Lajtha-hagyatékot, a zeneszerző örököseinek, néhai Lajtha Ildikónak, illetve Gyurkó Csillának és Gyurkó Tündének, akik rendelkezésünkre bocsátották kottákat és hozzájárultak a képanyag felhasználásához, és az MTA BTK Zenetudományi Intézete 20-21. századi Magyar Zenei Archívuma munkatársainak, Dalos Anna archívumvezetőnek és Ozsvárt Viktóriának, a Lajtha-gyűjtemény felelősének, akik rendelkezésünket bocsátották a Lajtha-hagyatékban található fotókat.
 
kkmanniv zoltan kodaly en-jpg  
 

{gallery}20181212LajthaEst{/gallery}

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések