Iratkozzon fel hírlevelünkre

Korniss Péter: Folyamatos emlékezet

 

FB cover KORNISS MNAR

2018. március 22., csütörtök, 18.00 óra

Korniss Péter: Folyamatos emlékezet

Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeuma

Kretzulescu termek (Victoriei sgt. 49-53.)

Korniss Péter (Kolozsvár, 1937) a magyar fotográfia legendás alakja. Munkássága az egyik leggazdagabb magyarországi fotográfiai életmű. Hírnevét dokumentarista fotósként alapozta meg elsősorban a paraszti életforma és kultúra fotózásával Kelet-Európában, mely téma az életmű vezérfonala az 1967-ben készített, első táncházas képeitől kezdve, az utóbbi évek konceptuálisnak tekinthető, betlehemeseket vagy széki asszonyokat bemutató fotósorozatokig. Mindemellett Korniss a világ különböző tájain készített sorozatokat, többek között Észak- és Dél-Amerikában, Dél-Jemenben, Szibériában. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, tíz éven keresztül kísérte nyomon Skarbit András életét: A vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető.
 
Korniss Péter 2017-ben ünnepelte 80. születésnapját. Ötven évet felölelő, folyamatosan megújuló, páratlan munkássága előtt a Magyar Nemzeti Galéria egy monumentális életmű-kiállítással tisztelgett, mely történelmi fontosságúnak tekinthető, párhuzamosan pedig a Várfok Galériában is nyílt egyéni kiállítása. Korniss Péter az első élő magyar művész, aki ebben a kitűntetésben részesült és tárlata az utóbbi évek leglátogatottabb kortárs egyéni kiállítása lett Magyarországon.
 
Korniss Péter szinte két évtized elteltével tér vissza Bukarestbe, miután 1999-ben a Román Nemzeti Parasztmúzeumban volt egyéni kiállítása. Ez alkalommal munkái két helyszínen láthatók: a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben március 21-től április 10-ig, illetve a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum Kretzulescu termeiben március 23-tól május 7-ig.
 
A Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeumában bemutatásra kerülő Folyamatos emlékezet című kiállítás a kornissi életművet új összefüggések mentén mutatja be. Emblematikus képei egyéni narratívák sorába állítva jelennek meg, a 60-as, 70-es évek román, szlovák, magyar falvakban készített fotográfiáitól kezdve, egészen a legújabb, széki asszonyokat bemutató sorozatáig. A történetekbe ágyazott képek személyes oldalát tárják fel az életműnek, valamint kiemelik azt a konzekvens törekvést és tudatos alkotást, mely Korniss munkásságát 50 éve átfogja és teszi az egyik leghitelesebb fotográfiai életművek egyikévé. A kiállítás hat sorozatot vonultat fel, amely négy szereplő: a szénaforgató lány, Boldizsár Mari, Bálint Anna és Ioan történetét meséli el, illetve a széki asszonyokat ábrázolja Budapesten, az utolsó sorozat pedig a paraszti sorban élő embereket saját környezetükben.
 
Akárcsak elbírálói, kik az évek során Kornissnak ítélték az általa kiérdemelt díjakat, mindenki, aki látta munkáit, elmondhatja magáról, hogy adósa a művésznek azért a tudatos választásáért, miszerint „meg kell örökíteni azt, ami hamarosan eltűnik.” Ők, és mi, azaz a tisztelői, bizonyára egyetértünk következő kijelentésével: „Fotográfusként ennél szebb feladatot nem is találhattam volna magamnak.” /Colin Ford, brit National Media Museum alapítója és első igazgatója /.
 
Korniss Péter Folyamatos emlékezet című kiállítása a budapesti Várfok Galéria, Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeuma és a bukaresti Balassi Intézet közreműködésével valósult meg.
 
Partner:
varfok-galeria-logologo mnar curbe
Támogató:
kormany tamogatas

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
18
Március
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések