Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2018. szeptember 19., Kereszteződések 2.

fb 1

2018. szeptember 19. - október 5.

Kereszteződések 2.

kiállítás

A kortársművészetre jellemző a különböző képzőművészeti irányzatok egymásra tevődése, azok kereszteződése, mely által közös pontok, kapcsolódások alakulnak ki. A Kereszteződések erre a tematikai, technikai és szemléletbeli sokszínűségre helyezi a hangsúlyt. A kiállítás legfontosabb célja a romániai kulturális közeg összetettségének bemutatása a sokszínű kifejezésmód, a különbözőségek találkozási pontjai, kapcsolódásai által, hogy a fiatal művészek kiállítás keretében a közönségnek is bemutathassák újszerű, friss szemléletüket az interkulturalitásról.
Olyan képzőművészeti találkozási pontok, ún. kereszteződések bemutatása a cél, melyek felszínre hozzák a művészek különböző nézetei, kifejezési módjai közötti és a különböző képzőművészeti ágazatokban készült művek sokszínűségét.
NAG sau 19 sept Szabo AnnaMaria Jegtenger Hodolat CD Friedrichnek
Idén másodjára hirdetett pályázatot a Vásárhelyi Forgatag és a Maros Megyei Múzeum ebben a témában. Szakirányú egyetemi végzettségű, 20 és 40 év közötti fiatal művészekhez szólt a pályázati felhívás, akik bármilyen technikával készített munkával jelentkezhettek, festmény, grafika, kerámia, installáció, videó, kollázs vagy akár kisplasztika alkotással is. Az első, tavalyi évben megrendezett Kereszteződések kiállítással ellentétben idén a Maros megyén kívül élő fiatal művészek is lehetőséget kaptak a részvételre.
A kiállítás új partnere, a bukaresti Artmark galéria vállalta, hogy 2-3 fiatal művész kiválasztott munkáit szerepelteti majd a kortárs művészeti aukción.
NAG sau 19 sept Makkai Istvan Rezkalap
A felhívásra 250 munkát küldtek be, melyekből a zsűri 90 munkát választott be (45 alkotótól). E munkák egy része lesz kiállítva a Bukaresti Magyar Intézetben is. A kiállítás először Marosvásárhelyen, három helyszínen volt megtekinthető augusztus 29. és szeptember 6. között: a 6. Vásárhelyi Forgatagon a Romániai Képzőművészek Szövetségének Art Nouveau galériájában, a K’Arte galériában és a Bernády-házban. A művészek egyaránt képviselték a magyar és a román alkotói közösséget is.
NAG sau 19 sept SzaboAndras Leviathan
A legjobb műveket négy kategóriában díjazták: festészet műfajában Máthé László és Adrian Dică kapott díjat, szobrászat kategóriában Makkai István és Paul Darius Moldovan, grafika: Szabó András és Ioana Turcu, alternatív művészet: Ungvári-Zrínyi Kata és Anca Stătică. A díjak átadására augusztus 31-én, pénteken 18 órakor került sor a Romániai Képzőművészek Szövetsége Art Nouveau Galériájában, a különböző képzőművészeti kategóriák nyerteseit a pályázat megálmodója, Nagy Andrea, a Maros Megyei Múzeum munkatársa hirdette ki.
 
Mivel Adrian Dică nem tudott megjelenni a díjátadón, így a kiállítás szeptember 19-i, bukaresti megnyitóján veszi majd át díját, a Balassi Intézetben.
 
NAG sau 19 sept ConstantinBiancaAndreea Pairi-daeza
Kiállító művészek:
Liviu Acasandrei, Bába István, Alexandra Baciu, Beaver, Oana- Georgiana Cervinschi, Flavia Chicin, Bianca Andreea Constantin, Csóka Szilárd Zsolt, Adrian Dică, Alina Maria Dobrică, Fábián Emőke, Fülöp József, Gábor Barna-Róbert, Gagyi Botond, Uliana Gujuman, Mircea Hristescu, Bianca Maria Ioniță, Makkai István, Máthé László, Paul Darius Moldovan, Nagy Andrea, Nagy Annamária, Laura Niculescu, Péter Eszter, Alexandru Daniel Smuczer, Irina Spînu, Anca Stătică, Silvia Stoica, Szabó András, Szabó Anna-Mária, Alexandra Tătaru, Török Abigél, Török Tihamér, Ioana Turcu, Mădălina-Marcela Tușinean, Ungvári-Zrínyi Kata, Naiana Vatavu.
 
Kurátor: Nagy Andrea
 
A kiállítást megnyitja Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója.
 
Nagy Andrea festőművész a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem vizuális művészetek szakán doktorált 2017-ben. Doktori dolgozatának témája pontosan megegyezik a kiállításéval: a különböző képzőművészeti területek találkozása, a képzőművészeti kereszteződések. Jelenleg az egyetem oktatójaként dolgozik, emellett pedig aktív alkotóművészi és kurátori tevékenységet végez.
 
 
A kiállítás október 5-ig tekinthető meg.
 
Partnerek:
logo fekvo szines hulogo
 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Február
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Centre Georges Pompidou | Place Georges-Pompidou, 75004 Paris
2019. febr. 19. - máj. 19.
Vasarely retrospektív kiállítás
Café de la danse | 5, passage Louis Philippe 75011 Paris
2019. márc. 29. - márc. 29.
SöNDöRGő - Metafolkloric Tour 2019

Hirdetések