2017. szeptember 11-16., Fordítóműhely a Bánffy-kastélyban

Fordítóműhely a Bánffy-kastélyban
 
2017. szeptember 11-16.
 
Bánffy-kastély, Bonchida
 
Transylvania Trust Alapítvány fordítóműhelyt hirdet egyetemi hallgatók számára, amelynek célja Bánffy Miklós (1873–1950) néhány novellájának román nyelvű fordítása.
 
Bánffy Miklós irodalmi munkásságának ismerete a román anyanyelvű közönség körében még mindig hiányos, mivel csak két Bánffy-novella olvasható e nyelven, és a szerző legnagyobb irodalmi vállalkozása, az Erdélyi történet fordítása is csupán 2016-ban készült el.
A fordítóműhelynek az is célja, hogy a tehetséges fiatalokat támogassa, és kedvező feltételeket teremtsen a színvonalas műfordítói tevékenységhez.
 
A műhely meghívottjai:
Dávid Gyula, irodalomtörténész, a Bánffy-életművet megjelentető Polis Kiadó ügyvezetője
Georgeta Hajdú és Marius Tabacu, Bánffy Miklós irodalmi alkotásainak (egy novella, valamint a trilógia) román nyelvre fordítói
 
A műhelymunka mellett a Bánffy-életmű román nyelvű recepciójáról szóló elméleti előadások is hallhatók, illetve lesz közönségtalálkozó is, amelynek keretében a fordításokat is bemutathatják a fiatalok, valamint a szakmai tapasztalatokat is megoszthatják egymással.
 
Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 5.
A jelentkezéshez nélkülözhetetlen a magyar és román nyelv ismerete, továbbá a szakmai önéletrajz, publikációs lista (ha van), mintafordítás (max. 3 oldal). A helyek száma korlátozott.
 
A szállás, étkezés ingyenes.