Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2018. december 10., Filmvetítés: Egy és fél herceg

Egy es fel herceg slide HU2

2018. december 10., hétfő, 19.00 óra

Egy és fél herceg

filmvetítés

A 2018-as Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában szereplő film magyar feliratos vetítése. A film végén beszélgetés a film rendezőjével, Ana Lunguval és egyik főszereplőjével, Téglás Istvánnal.
 
Un prinț și jumătate / Egy és fél herceg
2018, 103 perc, játékfilm, román nyelvű, magyar felirattal
 
Rendező: Ana Lungu
Forgatókönyvíró: Ana Lungu, Iris Spiridon
Operatőr: Luchian Ciobanu
Vágó: Dana Bunescu
Producer: Anca Puiu (Mandragora)
Szereplők: Iris Spiridon, Marius Manole, Téglás István, Mátray László, Emilian Oprea, George Gâdei, Răzvan Krem Alexe, Radu Afrim, Răzvan Mazilu
un print foto 01
A filmben három barát történetét láthatjuk, akiknek felnőttkorukra, különböző okok miatt, nem sikerül családot alapítaniuk. Iris, Marius és István a magányosság ellen megoldásként azt választják, hogy együtt éljenek egy bukaresti bérelt lakásban. Ezt a már eleve törékeny egyensúlyt megtöri Iris érdeklődése egy erdélyi magyar író iránt. A féltékenység, az elhagyatottság érzése, a bizonytalanság, a visszautasítástól való félelem utat tör a hármuk családjában, és a „boldog családot” az összeomlás fenyegeti.
 
A film bohém hangvételű, enyhén bovarista, fikció- és valóságegyveleg, amelyet kiemel a rendező döntése, hogy Radu Afrim színházi rendezőre, illetve Iulia Popovici újságíróra bízta saját szerepük alakítását. Ana Lungu öniróniával, játékossággal és érdekes irodalmi utalásokkal tud szórakoztatni, a valóság és a fikció között ingadozva. (Roxana Călinescu, Dilema Veche)
ana-lungu
Ana Lungu rendezőnőnek ez a második nagyjátékfilmje. Első alkotása, Autoportretul unei fete cuminţi (Egy jól nevelt lány önarcképe) bemutatója 2015-ben, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt, majd több nemzetközi fesztiválon is vetítették, mint Sao Paolo-i fesztivál, CinEast Luxemburg, Belfort Entrevues, New Films New Directors, TIFF, Bukarest Nemzetközi Filmfesztivál. A legjobb film díját nyerte a Linz-i Crossing Europa Fimfesztiválon és közönségdíjat nyert a bukaresti Európai Filmek Fesztiválján. Az Un prinț și jumătate (Egy és fél herceg) nemzetközi bemutatója a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyszekciójában volt.
istvan-teglas
A filmet magyar felirattal vetítjük.
 
Q&A: Ana Lungu, Téglás István
 
mandragora
 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések