Iratkozzon fel hírlevelünkre

Csóka Szilárd-Zsolt kiállítás

2017. november 22.- december 18.

Csóka Szilárd-Zsolt kiállítás

„A valóság nemcsak önmagában érdemes a megismerésre, azon túl, hogy érezve és értelmezve helyet/helyeket lehet keresni benne, amely hely határai pontosan a megismerés által tovább tágíthatók. Végtelennek képzeljük világunkat, merthogy végét nem találtuk eddig. Nyomasztó egy érzés magunkat ezzel a léptékkel mérni, mégis újabb végteleneket nyitunk – ilyen végteleneket probálok én is nyitni a festményeim felületén, keresve a további lehetőségeket.” (Csóka Szilárd Zsolt)
Vgtelenek - 100x40 cm olaj-vszon  2017
Csóka Szilárd-Zsolt munkái a metafizikus festészet és az absztrakt expresszionizmus között helyezkednek el, a művek keletkezési folyamatában pedig nyomokban a gesztusfestészet hatása is érzékelhető. Az alap viszont, amely mindezeket a rétegeket hordozza, az a tájkép. Bár a tájkép fogalma nem fedi teljesen az alkotások műfaját, mégis ez a meghatározás áll a legközelebb az igazsághoz – hiszen terek megjelenítéseit tartalmazzák. Első látásra egy erős hangulatú teret látunk... közelebbi vizsgálatra viszont kiderül, hogy, bár a konstrukció erős tájképi referenciákat aktivál és egy meghatározott helyszín élményét nyújtja, részletei mégsem azonosíthatóak. Pár felismerhető elemet leszámítva (amik sokszor maguk is több olvasatot nyújtanak, mint például a négyszög-felület motívuma) az addigi „tárgyak” vagy „tájelemek” tulajdonképpen festészeti nyomoknak bizonyulnak. Különös, mitikus terek ezek, amelyek egyszerre a reprezentáció és az anyag szintjén is megvalósulnak. Olyan kompozíciók, amelyek korábbi felület-kísérletek tanulságait hordozzák, mindezt pedig megalapozott, összefogott rendszerbe foglalva, jól irányított fókusszal és koherens viszonyokkal építik fel.
Hamis zenet - 46x16 cm olaj-fatbla 2017
Az eltérő gesztusok helyükre kerülnek egy sajátos és meglepő egészben, amely különböző térelemek kompozíciója, de vele egyidőben a különböző kifejezőeszközöké is. A lazúros, oldott (vagy egyenesen folyatott) festésű felületek, a grafikus, határozott folt-játék, a festői textúrák, a pasztózus, elnagyolt vonások, pacsmagolások, elsimított festékrétegek, de még a festék anyagába való, kvázi szobrászi lenyomatok is mind megjelennek a friss képanyagban; festménytől függően ezek közül legalább két, de esetenként akár három-négy nyelvezet is keveredik. A képek terei így egyszerre folyamatosak és fragmentáltak; nem disszonánsak vagy szétesőek – ehelyett komplex harmóniákat alkotnak.
45
Hatásuk alatt nem vesszük észre, hogy szemlélődés közben mikor váltottunk perspektívát, síkot, anyagot, vagy hol kapcsolt át a tér egy rejtett portálon át az idő dimenziójába. Az itt látható gyűjtemény anyaga akár lazán összefüggő sorozatként is felfogható, a visszatérő motívum(ok) és a látvány jellege miatt: a hely, ami ismerős, de nincs sehol, a dimenzió, amely önmagát kínálja fel, a tükröződés, amiben világok esnek darabokra. A négyszögű elem legtöbbször hirdetőtáblaként jelenik meg, de a sorozat játékában lehet deszkalap, paraván, fal, móló, híd, tutaj, sátorlap, vitorla vagy kiterített textília is. Az ismétlődés szuggesztív, ezért az elvont konnotációkra irányítja figyelmünket: a négyszög egy kijelölt, stabil hely a térben; meghatároz síkokat, amelyek áthatolnak a differenciálatlan űrön és (támasz)felületet képeznek, vagy ajtó/ablaknyílásokat, amelyek megbontják a tömeget és átjárást biztosítanak. Ha pedig a befogadói pozíciónkat tudatosan megélve tekintünk erre a beszédes elemre, felfedezzük a helyzet enyhe iróniáját: a négyzet magára a vászonra emlékeztet, aminek felületét bámuljuk – a négyzet valójában maga a kép.
Ungvári-Zrínyi Kata
A kiállítás december 20-ig tekinthető meg.

ESEMÉNYNAPTÁR


2017
15
December
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések