Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2018. augusztus 1-5., Cinemascop Filmfesztivál

cinemascop slide better

2018. augusztus 1-5.

Isteni műszak

Cinemascop Filmfesztivál

Eforie Sud

A Salvați Marele Ecran (Mentsétek meg a nagyvásznat) kezdeményezés statisztikai adatai szerint 1983-ban, Konstanca megyében 116 mozi létezett. 2004-ben a Konstanca megyei Eforie Sud üdülőhelyiségben bezárták a Grădina de vară (Nyári kert) nevű szabadtéri mozit. 2018 nyarán néhány napra újra kinyit a kerti mozi a közönség számára.
cinema cinemascop
Az EUNIC romániai klasztere, a bukaresti Cseh Központ koordinációjával, egy filmes rendezvényt indít el, amellyel arra hívja fel a figyelmet, hogy nem kellene az ilyen kulturális helyeket elfelejteni, hanem vissza kellene építeni őket a kulturális használatba. Így a Cinemascop Filmfesztivál első kiadása 2018 júliusában kerül megrendezésre az Eforie Sud Nyári kert nevű kültéri mozijában.  Mint Románia számos más mozitermében és nyári kertjében, ez a hely is bezárult és elhagyatott, és ez a kezdeményezés az 50 évvel ezelőtt épített mozinak visszaadja eredeti rendeltetését: filmek vetítése szabadtéren. Ugyanakkor azt reméljük, hogy ez a kezdeményezés ösztönözni fogja a helyi közösséget is arra, hogy újra fejlesszék a kerthelyiséget és egy kulturális hotspotja legyen Eforie Sud üdülőhelységnek és a román tengerparti térségnak.
 
A fesztivál programjában az Isteni műszak című magyar film lesz vetítve, mely Bodzsár Márk fiatal rendező első filmje és amellyel számtalan díjat nyert nemzetközi fesztiválokon.
 
Isteni műszak
2013, játékfilm, 100 perc, román felirattal
isteni 01
Rendező és forgatókönyv: Bodzsár Márk
Operatőr: Reich Dániel
Vágó: Kovács Zoltán
Zene: Keresztes Gábor
Szereplők: Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás, Zsótér Sándor

A film abszurd humorral meséli el egy mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen.

Milán a félig horvát, félig magyar srác a horvát seregből dezertálva 1992-ben, a délszláv háború második évében szökik át Jugoszláviából Magyarországra, és mint korábbi orvostanhallgató, a budapesti mentőknél szerez magának munkát. Két állandó társa Kistamás, a mentőautó sofőrje és Fék doktor, a háromfős éjszakai rohammentő csapat főnöke. A lelkes és lelkiismeretes ápolófiút hidegzuhanyként éri, mikor kiderül, hogy társai válogatnak a betegek között. Miközben életeket mentenek meg, időnként hagyják meghalni az időseket és a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőket, sőt még az is előfordul, hogy siettetik a halálukat. Milán számára kiderül, hogy a mentőautó hátuljában zajló illegális eutanáziáknak van üzleti oldala is. A pénzre neki is szüksége van, mert ki akarja szabadítani a szarajevói ostromgyűrűben rekedt bosnyák menyasszonyát, ezért alkut köt társaival. A bűnbe és a borzalmakba fokozatosan sodródik bele. Úgy válik gyakorlott mentőssé, és éli át az életmentés euforikus pillanatait, hogy közben a halál számtalan arcát is megismeri.
isteni 02
logo eunic

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
17
November
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések