Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2018. július 13-15., Borszéki Bogrács Fesztivál

IMG 0513

2018. július 13-15.

Borszéki Bogrács Fesztivál

A Borszéki Bogrács Fesztivál célja felhívni a figyelmet Borszék üdülőváros jelentőségére, melynek méltó helye lenne Románia és Európa turisztikai központjai között. A fesztivál azoknak szól, akik értékelik az autentikus helyi kultúrát és gasztronómiát, valamint a hely gyógyvizeinek adottságait. Ennek szellemében a Borszéki Bogrács Fesztivál programjában lesznek koncertek, magyar, román és roma táncelőadások és tánctanítások, oktató jellegű kézműves foglalkozások, helyi termelők vására, valamint egy gasztronómiai maraton, melynek keretében bográcsfőző verseny és helyi ételek kóstolója lesz. Mindezek a programok a hely gazdag kulturális kínálatát fogják kiemelni, valamint a helyi természeti és gasztronómiai adottságokat.
 
A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet kiemelt figyelmet fordít a helyi kulturális kezdeményezésekre, így természetes, hogy a Borszéki Bogrács Fesztivál első kiadásának is partnerei vagyunk. A fesztivál színpadán fellép Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet, a kortárs magyar etno zene legendás előadói, lesz egy Borszék város történetét bemutató kiállítás és szabadtéri vetítés keretében látható lesz az idei magyar Oscar-díj jelölt Testről és lélekről című film.
 
borsec fest 01
 
A Borszék története kiállítás archív fényképeken keresztülidézi fel az egykoron virágzó és az üdülőhelyek listáján kiemelt helyen szereplő város virágkorát. A városnak tizenöt különböző kémiai összetételű, szénsavtartalmú forrása van, és gyógyvizeit már a 16. században ismerték. A kiállítás anyagát két helyi gyűjtő, Farkas Aladár és Pethő Csongor gyűjteményéből, valamint a fortepan.hu oldalról válogattuk.
 
fortepan 53228
 
A fesztivál programjában egy különleges és egyedi koncertre fog sor kerülni: Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet. A magyar népzenei, világzenei élet megkerülhetetlen személyiségeinek koncertjén Herczku Ágnes Bandázom című CD-jének, valamint Tüzet viszek című hagyományőrző albumának dalai mellett az aranylemezes, többszörös Fonogram-díjas szerzőpáros saját szerzeményei, világzenei feldolgozásai szerepelnek. Előadásukban a magyar és a balkáni népzene új értelmezést nyer.
 
AGI-NIKOLA
 
A műsorban Herczku Ágnest és Nikola Parovot Pálházi Bence hegedűn és Gera Gábor harmonikán kíséri.
 
A szerzőpáros legutóbbi Bandázom című lemeze – amelynekmegálmodója, zeneszerzője, hangszerelője és producereNikola Parov – a hazai elismerések mellett számtalan nemzetközi sikert ért el: két hónapon át szerepelt a világ legrangosabb világzenei listáján, a World Music Charts Europe-on. A toplistát a világ 25 országának mintegy 50 világzenei szakembere állítja össze. A két legnevesebb nemzetközi világzenei szaklap, a Songlines és az fRoots magazin is elismerő kritikát jelentetett meg a Bandázom lemezről, az album egyik dala pedig felkerült a Songlines magazin Top of the World, valamint a WOMEX, a legnagyobb nemzetközi világzenei fesztivál és vásár válogatás CD-jére is. A 2015-ben Budapesten megrendezett WOMEX zsűrije is beválogatta a szerzőpáros legfrissebb formációja, a Herczku Ági és a Banda koncertjét a programba.
 
Bandazom
 
Hozomány címmel 2018. április elején jelent meg Herczku Ágnes legújabb lemeze, amelyen mezőségi, visai gyűjtéseinek eredeti, valamint mai, népi zenekarral előadott dalai szerepelnek.
 
A fesztivál szabadtéri vetítései programjában az Enyedi Ildikó rendezte Testről és lélekről című filmet vetítjük.
A Testről és lélekről egy szerelmes film, melyben két introvertált ember véletlenül felfedezi, hogy ugyanazt álmodja minden éjjel. Endre egy vágóhíd pénzügyi igazgatójaként dolgozik, Mária pedig új munkás a vágóhídon, ahol egy incidens miatt az igazgató pszichológushoz küldi a vágóhíd munkatársait. Így derül ki, hogy mindketten ugyanazt álmodják minden éjjel, és ami egy furcsa véletlen egybeesésnek bizonyult az elején, egy nagyon szép szerelmi történetté válik két olyan emberről, aki megtanulja kifejezni saját érzelmeit, a maguknak felállított korlátok ellenére.
 
testrol 01
 
A Testről és lélekről című film Enyedi Ildikó visszatérése a nemzetközi film porondjára 18 évi kihagyás után. Előző filmje, a Simon mágus (1999) elnyerte a Locarno-i filmfesztivál zsürijének különdíját. Első nagyjátékfilmje, Az én XX. századom (1989), elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera (Camera d’Or) díjat Cannes-ban és a New York Times a filmet felvette az 1989-es év legfontosabb 10 filmje közé. Enyedi Ildikó a Balázs Béla Stúdió tagja volt, mely 1989 előtt Kelet-Európában az egyedüli független filmstúdió volt. Dokumentumfilmeket és televíziós sorozatokat rendezett, többek között az utóbbi évek sikeres HBO sorozatát a Terápia címűt.
 
Díjak:
·         Arany Medve, Berlinale – Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, 2017
·         FIPRESCI díj, Berlinale – Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, 2017
·         Ökumenikus zsűri díja, Berlinale – Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, 2017
 
borsec fest 02
 
A fesztivál teljes programja: www.facebook.com/CeaunBorsecFestival

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
17
November
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések