Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2018. január 18., Bács Lajos emlékest

Bacs-Lajos-

2018. január 18., csütörtök, 19.00 óra

Bács Lajos emlékest. Gabriel Gîţan zongoraest

Gabriel Gîțan az ACCUMM Alapítvánnyal együtt 2017-ben alapított Bács Lajos emlékdíj nyerteseként lép fel ezen az esten, amellyel a Magyar Zene Fesztivál egyik mentorára és szellemi, szakmai támogatójára, Bács Lajos karmesterre emlékezünk.E díjat a Bukaresti Magyar Intézet és az ACCUMM Alapítvány a bukaresti közszolgálati rádió zenekarát félévszázadon át vezénylő karmesternek, zeneszerzőnek és pedagógusnak az emlékére 2017-ben alapította, így tehát Gabriel Gîțan az első nyertese ennek a kiválósági díjnak.
 
Műsor:
Joseph Haydn: Ász-dúr szonáta no. 31
Liszt Ferenc: Mazeppa
Liszt Ferenc: Weinen, Klagen variációk
Kodály Zoltán: Hét zongoradarab, op. 11 (no. 2, 3, 5, 6)
Liszt Ferenc: h-moll szonáta
 
Gabriel Gîțan 1996-ban született, jelenleg a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem III. éves hallgatója, Viniciu Moroianu művésztanár zongoraosztályában. Zongorakíséretet Steluța Radu egyetemi professzorral, kamarazenét Verona Maier művésztanárral tanul, illetve párhuzamosan Dan Racoveanu orgonaleckéit is hallgatja.  Gabriel Gîțan számos országos és nemzetközi verseny díjazottja, így I. díjat kapott a Victor Giuleanu Országos Előadóművészi Versenyen, illetve kiválósági díjat az Ada Ulubeanu Versenyen Bukarestben (2015), II. díjat kapott 2013-ban a Ville de Gagny Nemzetközi Versenyen Franciaországban, különdíjat a Mihail Jora Előadóművészi Verseny 2016-os kiadásán. Gabriel Gîțan jelentős színpadokon koncertezett Romániában és külföldön, és jeles mesterek: Constantin Sandu, Adrian Suciu, Wolfgang Manz, Caterina Vivarelli, Vesmás Tamás és Vlad Dimulescu mesterkurzusait látogatta. Ugyanakkor részt vett Steffen Schlandt orgonaművész improvizációs mesterkurzusán is.
 
Bács Lajos (1930. január 19. – 2015. június 30.) karmester, pedagógus és zeneszerző munkássága rányomta bélyegét a román zenetörténelem utolsó félévszázadára, kimagasló egyénisége meghatározó módon befolyásolta a bukaresti magyar közösség szellemi életét is. 
Pályafutása szorosan kapcsolódik a Román Rádiótársasághoz, hiszen 1958-től 1991-ig – nyugdíjba vonulásáig – a Román Rádió Stúdiózenekarának (később a Rádió Kamarazenekara) karmestere és művészeti igazgatója volt. Kiegyensúlyozott, szigorú, egyszerű, de hatékony karmesteri gesztusai az összes zenei irányzatok elmélyült tanulmányozásáról és kiváló ismeretéről tanúskodnak. Interpretációi iskolapéldák. 
Bács Lajos úttörő szellemének köszönhetően hatolt be a romániai zenei életbe a régizene, mint fogalom és érdeklődési kör, részben a Musica Rediviva együttes létrehozásával (1966), amelynek nem csak alapítója, hanem karmestere is volt. Szenvedélyes és kiváló kutatóként olyan partitúrákat hozott felszínre az erdélyi kódexekből, amelyek több száz éve levéltárakban feküdtek. A kortárs román zeneirodalom rendkívül sokat köszönhet neki, hiszen számos 20. századi mű az ő kiváló vezényletével szólalt meg először, illetve lett megörökítve, és ma is megtalálható a román közszolgálati rádió hanganyagtárában vagy az Electrecord lemezgyár lemezein.
A zeneszerző Bács Lajos több műfajban alkotott: vokál-szimfonikus művek, zenekari művek, kamarazene, kórusművek. Magyarságtudatunk szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneműve a szólistákra, énekkarra és zenekarra írt Márton Áron-mise, amelyet 2009-ben a Román Rádiótársaság lemezen is kiadott.
Bács Lajos szakavatott tanácsaival és aktív részvételével kezdetektől támogatta a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által 2005 óta szervezett Magyar Zene Fesztivált, ezt a magyar zenekultúrát szolgáló rendezvényt. A romániai zeneszerető közönség és a szakma rendkívüli elismerésének örvendve szavatolta a fiatal romániai muzsikusok megmérettetésére lehetőséget nyújtó rendezvény rangját, és hozzájárult ahhoz, hogy a Magyar Zene Fesztivál márkanévvé váljon a romániai zenei életben.
 
A program a Kodály-év keretében valósul meg.
Kodaly
Támogató:
nka
 
Partner:
ACCUMM log
 

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések