Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

A viszkis

2018. január 26., péntek

A Viszkis filmbemutató

Cinema City 

Január 26-tól A Viszkis című magyar filmalkotást vetítik a romániai mozikban.
 
Február 15.-től a vetítések órarendje Bukarestben a következő:
 
14:50
 
Antal Nimród visszatért Hollywoodból, és megrendezte a ’90-es évek Magyarországa legendás rablójának történetét, aki arról vált híressé, hogy minden rablása előtt ivott egy pohár viszkit. Ambrus Attila közel 30 bankot, postát és utazási irodát rabolt ki, összesen mintegy 142 millió forintot zsákmányolva. De Antal Nimród nem hőst akar belőle csinálni filmjében, hanem azt megmutatni, hogy Ambrus karrierje remek filmes alapanyag és a sztereotípiáktól dús akciófilm egy nagyon jó társadalom-képet ad a tranzit-kor Magyarországáról.
 
A Viszkis
2017, 126 perc, akció, román felirattal
 
Rendező és forgatókönyv: Antal Nimród
Operatőr: Szatmári Péter
Vágó: Kovács Zoltán
Zene: Yonderboi
Látványtervező: Hujber Balázs
Szereplők: Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán, Klem Viktor, Gazsó György
 A Viszkis 03
Vagány volt, híres lett. Ő az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, és aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt. És aki minden bankrablása előtt megivott egy pohár viszkit.
Ambrus Attila (Szalay Bence) félárván nőtt fel, zűrös kamaszkort és javítóintézeti éveket hagyott maga mögött, amikor Erdélyből kalandos körülmények között Magyarországra szökött. De az új élet nehezebbnek bizonyult, mint a régi. Egy hokicsapat kapusa és szertárosa volt, de továbbra sem volt se pénze, se barátnője… míg rá nem jött, miben jó igazán. Vakmerő, gyors és alapos. Egymás után fosztotta ki a postákat, bankokat, utazási irodákat. Egyre nagyobbakat kaszált, egyre éhesebb volt a sikerre, egyre többet akart magának, és új szerelmének (Móga Piroska). De az utolsó balhéja kudarcba fullad, és végül a régóta nyomában lihegő makacs nyomozó (Schneider Zoltán) kezei közé kerül, aki kíméletlenül szembesíti őt a tetteivel. Kettejük játszmája egy izgalmas, humoros, profi akciófilm. (InterCom)
 
A film sikeresen szerepelt 2017-ben a Chicago-i Nemzetközi Filmfesztiválon és a Varsó-i Nemzetközi Filmfesztiválon.
 
Ambrus Attila
Ambrus Attila Csíkszeredán született 1967-ben, és a nyolcvanas évek végéig ott jégkorongozott, majd áttelepült Magyarországra, ahol egy ideig tovább sportolt: megfordult a Ferencváros hokicsapatában, és az Újpest kapusa is volt. Az első rablást 1993 januárjában követte el, több mint félmillió forintot vitt el egy Villányi úti postáról. Ekkor még annyira izgult, hogy menekülés közben meg kellett állnia hányni – mesélte utóbb az őt kihallgató rendőröknek. Aztán szokásává vált, hogy minden rablás előtt whiskyt ivott egy közeli kocsmában. Az elcsíphetetlen rabló körül a bulvársajtóban fokozatosan kultusz alakult ki. Ambrust később az ártándi határátkelőnél fogták el, amikor megpróbálta elhagyni az országot. Az előzetes letartóztatás alatt megszökött; előtte soha senkinek nem sikerült megszöknie a Gyorskocsi utcai fogdából. A rendőrség ezután már presztízskérdésnek tekintette, hogy elkapja, de még hónapok kellettek, hogy elkapják a Viszkist, aki addig még három bankot kirabolt. 1999 októberében elfogták és 17 év börtönbűntetésre ítélték, amelyből 12 évet leült, majd jó magaviselet miatt szabadon bocsátották. Ambrus Attila a kilencvenes évek legismertebb sorozatrablója volt, aki harminc pénzintézetet rámolt ki hat év alatt, miközben többször is bohócot csinált a rendőrségből. A média nevezte el a viszkis rablónak és miközben a rabolt pénzből egzotikus tengerpartokon múlatta az időt, könyveket és dalokat írtak, koktélt neveztek el róla. A börtönben viszont leérettségizett, szakmát tanult, megtanult angolul és a Dunaújvárosi Főiskolán elvégezte a kommunikáció szakot. Szabadulása után tiszta lappal kezdett: saját készítésű kerámiákat készít.
 
Antal Nimrod
Antal Nimród Los Angelesben született és 1991-ben Magyarországra költözött, ahol a budapesti Filmművészeti Egyetemen tanult. 2005-ben visszaköltözött Los Angelesbe, ahol a hollywoodi filmgyártásban dolgozik. legismertebb filmje a 2003-ban forgatott Kontroll, mely számtalan díjat nyert nemzetközi filmfesztiválokon. 2007-ben rendezte Hollywoodban az Elhagyott szoba (Vacancy) című filmjét, Kate Beckinsale és Luke Wilsonnal a főszerepben, majd 2009-ben A szállítmány (Armored) és 2010-ben a közismert Ragadozók-at (Predators). Magyarországoi tartózkodása alatt több filmben vállalt szerepet: a Makk Károly rendezte Három játék (1993), a Salamon András rendezte Közel a szerelemhez (1999), vagy a Fésös András rendezte Balra a nap nyugszik (2000) című filmekben.
 
A Viszkis vetítések Bukarestben:
A Viszkis január 26-tól nézhető az AFI Cotroceniben.
 
Romániai forgalmazó: 
 
TaylorProjects 2013 1A Vandormozi logocorso logo

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
17
November
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések