Iratkozzon fel hírlevelünkre

Pályázati felhívások:

 

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

 

A Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítványpályázatot hirdet a Németh László műfordítói táborban való részvételre.
A pályázati felhívásra azoknak a 35 év alatti fiataloknak a jelentkezését várjuk, akik elhivatottságot éreznek magukban mai (horvát, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) és történelmi (csehek, lengyelek) szomszédaink nyelvén született szépirodalmi szövegek magyarra fordítása iránt.
 
A műfordítói táborban a résztvevők előadásokat hallhatnak a közép-európai irodalmakról és kultúrákról, művelődési kapcsolataink hagyományáról, valamint szemináriumi foglalkozások keretében (egyes nyelvek szerinti kiscsoportokban) megismerkedhetnek az adott nyelvű szövegek fordításának elméletével és gyakorlatával.
 
A fordítótábor helyszíne: a Lakiteleki Népfőiskola A fordítótábor ideje: 2017. augusztus 21-augusztus 27.
 
A képzés térítésmentes, a tábor teljes idejére a Lakiteleki Népfőiskola és a Kelet- és Közép-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány ellátást – szállást és étkezést – biztosít a nyertes pályázók számára.
 
A fordítótáborba egy legalább 4-5 ezer karakternyi, nyomtatásban meg nem jelent magyarra fordított XX-XXI. századi szöveggel, mint pályamunkával lehet jelentkezni. A pályamunka mellé kérjük csatolni a Lakiteleki Népfőiskola honlapjáról (http://nepfolakitelek.hu/), letölthető kitöltött és aláírással ellátott jelentkezési lapot.
 
A pályamunkákat, valamint a jelentkezési lapot pdf formátumban az alábbi e-mail címre várjuk: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Esetleges kérdését, észrevételét szintén erre a címre küldheti.)
 
A pályamunkák és a jelentkezési lapok beküldési határideje: 2017. július 10.

A beérkező munkákat szakmai zsűri bírálja el, a nyertes pályázókat 2017. július 17-ig értesíti
a részvételi lehetőségekről.
 
A tábor szakmai vezetői:
Kiss Gy. Csaba (Varsói Egyetem)
Mészáros Andor (ELTE Művelődéstörténeti Tanszék)

 

*************************

 

 

PÁLYÁZATI KIÍRÁS
 
„A Duna egy napja”
 
Fotó pályázat
 
Az EU Duna Régió Stratégia soros magyar elnökségének programjaként a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ „A Duna egy napja” címmel nemzetközi fotópályázatot hirdet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vízdiplomáciáért, Vízipari Exportért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkársággal közösen.
 
A Duna vízgyűjtő országai 2004. június 29. óta ünneplik a Duna Napot, abból az alkalomból, hogy ezen a napon írták alá a folyó és a vízgyűjtő területén lévő folyók védelmében a Duna Védelmi Egyezményt. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet erre a csodálatos folyóra, és ezzel egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki a folyó értékeinek megőrzése érdekében.
 
A pályázat tematikája
 
„A Duna egy napja”
 
A Capa Központ és a Vízdiplomáciáért, Vízipari Exportért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Miniszteri Biztosi Titkárság 2017. június 29-re „A Duna egy napja” címmel nemzetközi fotópályázatot hirdet a Duna Régió Stratégia országaiban (9 EU tagállam: Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia; és 5 Európai Unión kívüli ország: Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova, Szerbia, Ukrajna).
 
A fotópályázat témája a Stratégia 14 országában folyó Duna, illetve annak vízgyűjtő területén lévő folyók egy napja. A pályázaton a 2017. június 27-én 0:00 és 2017. július 1-én 24:00 között készült fotográfiák vehetnek részt.
 
A pályázat meghirdetésével lehetőséget kívánunk nyújtani mindazoknak, akik a pályázat témáját, azaz a Dunát és a vízgyűjtő területét egy adott intervallumban készült fotográfiákon fogalmazzák meg. Olyan fotókat várunk, amelyek megmutatják a Duna fontosságát a régió életében, amelyek megjelenítik a Duna különböző tulajdonságait, egyediségét: a folyó történelmi, természeti, művészeti és kulturális tájait. A Duna mitikus, mesékhez kapcsolódó vonatkozásai szintén szerepet játszhatnak az elkészült pályázatokban.
 
A pályázat céljai közé tartozik, hogy ráirányítsuk a figyelmet a fotográfia esszenciális értékeire és elengedhetetlen dokumentáló jellegére, amely az utókornak (és persze a jelennek is) szól. A mára már teljesen elterjedt, szinte mindenki számára elérhető és egyszerűen használható eszközök kiválóan alkalmasak arra, hogy fókuszba állítva összetett kulturális, társadalmi és környezeti kérdéseket járjanak körül.
 
További információk: itt
 
 
*************************
 
 
A Külgazdasági és Külügyminisztérium meghirdette a 2017/2018-as tanévre szóló ösztöndíj pályázatait, melyek jelentkezési határideje 2017. május 5. A hungarológiai, magyarságismereti és műfordítói képzések pályázati felhívásait az alábbi oldalon találják.

http://www.balassiintezet.hu/en/call-for-applications/

 

*************************
 
BALASSI NYÁRI EGYETEM

A Balassi Intézet pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében magyar állami ösztöndíjra a BALASSI NYÁRI EGYETEMEN való részvételre a tengerentúli diaszpórában élő magyar származású személyek számára 2015 nyarára. A pályázaton az Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában illetve Új-Zélandon élő jelentkezők vehetnek részt. 

Felhívás és programleírás
 
EN
 
BALASSI SUMMER UNIVERSITY

The Balassi Institute invites applications for a Hungarian State scholarship for the BALASSI SUMMER UNIVERSITY PROGRAM. The scholarship is intended for individuals of Hungarian descent living outside of Hungary (specifically: North-America, South-America, Australia, New Zealand), who wish to improve their command of Hungarian language and cultural identity.

Call
Program dscription
More information: http://www.scholarship.hu/Englishsite/Fsummercourses/tabid/192/language/en-US/Default.aspx
 
*************************
 
A Magyar Ösztöndíj Bizottság 2015-2016-os tanévre, a 2015-ös nyári egyetemekre, illetve a 2015-ös akadémiai évre vonatkozó felhívásai.
 
EN
 
Call for applications for foreigners for Hungarian state scholarships to conduct studies or research in Hungarian higher education institutions and research institutes in the academic year 2015/2016 and for summer university courses in the summer of 2015.

More information: http://www.scholarship.hu/HSB/CallforApplication/tabid/218/language/hu-HU/Default.aspx
 
*************************
 
A Balassi Intézet a „Nemzeti Kiválóság Program - Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése konvergencia program” című projektek keretében 2014. december 15. és 2015. január 30. között Campus Hungary ösztöndíjpályázatokat hirdet.
 
 
Ösztöndíjpályázatot hirdet a Balassi Intézet a Nemzeti Kiválóság Program - Campus Hungary, K+F projektekhez és képzési programokhoz kapcsolódó, nemzetközi hallgatói mobilitás személyi támogatási rendszerének fejlesztése konvergencia program keretében a konvergencia régiókban található felsőoktatási intézmények és kihelyezett karok teljes vagy részmunkaidős munkatársainak. A pályázat keretében a tapasztalatcserét, hálózatépítést szolgáló ösztöndíjas tevékenységet támogatják.
 
 
EN
 
The Campus Hungary Programme aims to enhance international student mobility in higher education, both in terms of having more incoming foreign students to Hungary and also having more Hungarian students studying abroad. The programme supports Hungarian students, academics and university staff with different kinds of scholarships for partial studies to study abroad and gain experience.
 
 
*************************
 
Pályázati felhívás a Snétberger Zenei Tehetség Központ tehetséggondozó programjára

Ha szeretsz zenélni, gitáron (klasszikus, jazz), basszusgitáron, bőgőn, csellón, hegedűn, brácsán, cimbalmon, zongorán, ütős (pl. dob, percussion, darbuka) vagy fúvós (pl. klarinét, trombita, szaxofon, fuvola) hangszeren játszol, ha jazz-re, világzenére és klasszikus zenére is nyitott 12-18 éves fiatal vagy, és szeretnél központunkban tanulni, várjuk jelentkezésedet a Snétberger Zenei Tehetség Központ tehetséggondozó programjára.
Ha szeretnél részt venni a meghallgatáson, akkor jelentkezésedet várjuk és szeretettel fogadjuk az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, a lent megtalálható űrlap segítségével, vagy akár levélben. Örülünk, ha a személyes adataid mellett videofelvételt (vagy hanganyagot) is küldesz magadról, amelyen kíséret nélkül zenélsz. Ezt akár mobiltelefonnal is rögzítheted, nem a felvétel minősége számít.
Ezt követően munkatársaink felveszik veled a kapcsolatot. A most jelentkezők a jövő évi, 2015 nyarán induló kurzusunkra nyerhetnek felvételt.
 
 
RO
 
Înscrieri la cursurile de vară organizate de Centrul Snétberger

Dacă îţi place muzica şi cânţi la chitară (clasică sau jazz), chitară bas, contrabas, violoncel, vioară, violă, ţambal, pian sau la instrumente de percuţie ori de suflat (clarinet, trompetă, saxofon, flaut), eşti deschis pentru jazz, worldmusic şi muzică clasică şi ai între 12 şi 18 ani, te aşteptăm să te înscrii la programul de promovare a tinerelor talente a Centrului de talente muzicale Snétberger (Snétberger Zenei Tehetség Központ).
Dacă vrei să participi la audiţie, înscrie-te prin e-mail la adresa Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , sau online http://www.snetbergerkozpont.hu/hu/jelentkezz-diaknak sau prin scrisoare poştală. Ne-ar bucura să trimiţi, alături de datele tale personale, şi o înregistrare video sau audio în care cânţi singur, fără acompaniament. Nu contează calitatea înregistrării, aşa că o poţi realiza şi cu telefonul.
Colegii mei vor lua legătura cu tine. Cei care se prezintă acum, pot fi admişi la cursurile din vara acestui an, 2015.
 
 
*************************
 
Az MTA - kultúrnemzeti megfontolás alapján - 2000 tavasza óta a magukat magyarnak (is) tartó, tudományos fokozattal rendelkező, a világ bármely pontján élő és dolgozó kutatóknak felajánlotta azt a lehetőséget, hogy belépjenek az Akadémia köztestületébe, mely az 1994. évi akadémiai törvénnyel jött létre.
 
 
EN
 
Since 2000, according to the resolution of the General Assembly, Public Body (Public Law Association) membership has been extended to Hungarian researchers first in the neighbouring countries, later to Hungarian researchers with a scientific degree from any country. The core of the External Public Body consists of External Members and (Hungarian) Honorary Members of MTA. The extension of Public Body membership was decided on at the May 2000 General Assembly meeting. Applications are welcome at any time with appropriate proofs of scientific degrees.The present database (in Hungarian) of the names with some of the most important information of the Public Body members can be found here.

In 2003 an Academic Council of Hungarian Scientists in Diaspora was set up, to better involve Hungarian scientists living in Western Europe and overseas into Hungarian-Hungarian scientific co-operation.
 
 
*************************
 
Csatlakozzon a Műcsarnok Tár.hely képzőművészeti adatbázisához!
 
2015 tavaszán a kortárs képzőművészet klasszikusnak számító műfajaira jellemző tendenciákat és eredményeket kívánjuk a teljesség igényével feltérképezni és bemutatni. A tárlaton a kiállítás kurátora által kiválasztott festészeti, szobrászati, rajz- és grafikai alkotások, valamint az ezek határterületein létrejövő művek szerepelnek, de a még teljesebb körkép érdekében a Műcsarnok létrehozta a Tár.hely képzőművészeti adatbázist, amelyen keresztül bármely, e műfajok terén tevékenykedő művész csatlakozhat a 2015-ös Képzőművészeti Nemzeti Szalonhoz.
A Tár.helyre való regisztrációjával és anyagai feltöltésével Önnek lehetősége nyílik arra, hogy részt vegyen a Nemzeti Szalon jövő évi képzőművészeti tárlatán.
 
További információk: http://tar.hely.mucsarnok.hu/
  

ESEMÉNYNAPTÁR


2018
20
Január
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések