2017. október 4-8. - 17. Filmtettfeszt – Magyar filmnapok

21272225 924923967645900 1856856596218857364 n

2017. október 4-8.

17. Filmtettfeszt – Magyar filmnapok

Kolozsvár

A Filmtettfeszt fesztivál olyan magyar filmeket vetít az erdélyi közönségnek, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában, de ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot biztosít az erdélyi filmesek alkotásainak is. Az elmúlt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősödött a program erdélyi vonulata is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerültek. Kísérőrendezvényként közönségtalálkozók, filmes témájú kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, különféle workshopok és filmszakmai gyorstalpalók tarkítják évről évre a programot. A fesztivál különlegessége, hogy Kolozsvárral egyidőben, szimultán több erdélyi város ad helyszínt a gazdag magyar filmes bemutatkozásnak: Nagyvárad, Székelyudvarhely, Nagyszeben, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagybánya, Kézdivásárhely, Kovászna, Temesvár, Gyergyószentmiklós, Arad.
 
Idén harmadik alkalommal szervezik a Filmgalopp című versenyszekciót a Filmtettfeszt keretében, fiatal erdélyi filmesek számára. A Filmgalopp idén a dokumentumfilmekre összpontosít.
csiko2017

2012-től a fesztivál átadja a Sárga Csikó életműdíjat, mely a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet támogatásával jön létre és amelyet minden évben Kósa András László, a bukaresti Balassi Intézet igazgatója ad át a fezstivál zárógáláján. A 100 éves, első erdélyi magyar játékfilmről, a Sárga csikóról elnevezett életműdíjjal a Filmtett Egyesület évente kitüntet egy-egy olyan személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. Idén a Sárga Csikó Díjat dr. Pethő Ágnes tanszékvezető, egyetemi tanár kapja.

 

A csíkszeredai származású Pethő Ágnes magyar-angol szakon végzett a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen. Magyar irodalmat és angol nyelvet tanított középiskolában, később a BBTE magyar tanszékén és újságíró szakán stilisztikát, filmszemiotikát és filmesztétikát oktatott. 1999-ben doktori címet szerzett Filmstílus – irodalmi stílus. A multimediális szöveg elemzése: intermedialitás és önreflexió a filmben című dolgozatával. Ő kezdeményezte és vitelezte ki a 2004-ben, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen indult hiánypótló szak, a Fotóművészet, filmművészet, média létrehozását: ő állította össze a szak általános koncepcióját tartalmazó akkreditációs dossziét és dolgozta ki az oktatás főbb irányvonalait. Oroszlánrészt vállalt az oktatói kör összeállításában is, valamint a szak működésének megfelelő szakkönyvtár és az oktatáshoz nélkülözhetetlen filmtár összegyűjtésében. Nemzetközi színvonalú publikációval, egy általa alapított filmtudományi konferencia 17 kiadásával és egy nemzetközi tudományos folyóirat 13 lapszámával a háta mögött a sapientiás filmszak tanszékvezetője.

21200457 924923827645914 5668096768782427247 o
Részletes program: