Iratkozzon fel hírlevelünkre
Feliratkozásért kattintson ide.

2015. szeptember 30. – október 4., 15. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok

2015. szeptember 30. – október 4.

15. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok

Kolozsvár


Kolozsvár, Nagyvárad, Székelyudvarhely, Nagyszeben, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagybánya, Kézdivásárhely, Kovászna, Beszterce, Zilah, Arad

A Filmtettfeszt fesztivál olyan magyar filmeket vetít az erdélyi közönségnek, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában, de ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot biztosít az erdélyi filmesek alkotásainak is. Az elmúlt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősödött a program erdélyi vonulata is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerültek. Kísérőrendezvényként közönségtalálkozók, filmes témájú kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, különféle workshopok és filmszakmai gyorstalpalók tarkítják évről évre a programot.

Idén első alkalommal Filmgalopp címen versenyszekció indul a Filmtettfeszt keretében, fiatal erdélyi filmesek számára.

2012-től a fesztivál átadja a Sárga Csikó életműdíjat egy olyan filmes személyiségnek, aki munkássága soran nagyban elősegítette az erdélyi filmes szakmát. Idén a Sárga Csikó díjat Balogh Zsolt Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi tanár kapja és Kósa András László, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet igazgatója fogja átadni.
Balogh Zsolt munkásságának jelentős része az oktatói tevékenység: színészmesterséget, dramaturgiát tanított a 
Shakespeare Akadémián, rendezést, forgatókönyvírást, színészvezetést pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak. Jelenleg is tanít a Metropolitan főiskolán (a volt BKF-en) szinte mindenkit: mesterszakon a rendező-, operatőr-, vágó- és animációs szakosoknak dramaturgiát, a forgatókönyvíróknak forgatókönyvírást, az alapképzés keretében pedig a tévészerkesztőknek szerkesztést-dramaturgiát, a mediadesign-szakosoknak médiaírást. Szakirányítóként már a második osztályt vezeti szintén mesterszakon producereknek, ahol az írástól, rendezéstől kezdve a kész filmig mindenben számíthatnak a tanácsaira. 2004-ben került oktatóként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári, Fotó-, film-, média szakára, ahol ma is rendezést, dramaturgiát, és színészvezetést tanít szinte minden évfolyamon.

Részletes program:
 
Támogatók:                                                    Partner                                   Szervező
                                                    

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
21
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

Hirdetések